Снимка: © Getty Images

ЕС ще добави специални клаузи към договорите с производителите на Covid-ваксини, които ще позволят на блока да получи достъп до всяка подобрена доза срещу новите варианти на коронавируса. Това съобщиха трима представители на ЕС пред Reuters.

Марката се въвежда, защото в Европа и по целия свят се разпространяват новите варианти на SARS-CoV-2 – британски, южноафрикански и бразилски, а някои производители като Moderna и AstraZeneca съобщиха, че ще подобрят препаратите си, за да се противопоставят на мутациите. От американската компания дори обмислят трета допълнителна доза, която да подсили останалите две, но все още няма развитие по проекта им.

Един от източниците на Reuters твърди, че клаузите ще позволят на ЕС да не купува ваксини, които не са ефективни срещу широко разпространени варианти. Според съобщение на Националния център за заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) - от 96 секвенирани проби в Националната референтна лаборатория през втората седмица на февруари при 68 е установен английският вариант В.1.1.7.

Въпросната клауза е включена във втория договор на ЕК, сключен по-рано през годината с компаниите Pfizer и BioNTech за доставка на 300 милиона допълнителни дози от ваксината им. Производителите и Комисията обаче не са коментирали темата.

Направените изследвания към момента сочат, че препаратът на Pfizer/BioNTech е ефективен срещу британския и южноафриканския вариант на коронавируса. Компанията също работи върху усилваща доза на ваксината, която ще бъде насочена към по-добро действие срещу мутациите.

ЕС иска да добави тези клаузи в новите сделки за доставка и обмисля дали да надгради съществуващите си договори, твърдят източниците на Reuters.

Блокът договаря нови споразумения за доставка на ваксини с компаниите Novavax, Valneva и Moderna, за да увеличи резерва си от ваксини до близо 2,3 милиарда дози.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Украйна се прицели в руските сили, които стрелят по и от АЕЦ "Запорожие"

Зеленски определи тези войници като "специална цел"

Салман Рушди вече не е на командно дишане и може да говори

Писателят бе нападнат по време на своя лекция

Почина поетесата Екатерина Йосифова

Българската писателка си отиде на 81 години

Консерваторите в САЩ пускат свое приложение за запознанства за "хора с правилно разбиране за света"

Потребителите от женски пол ще могат да получат безплатни премиум акаунти, но мъжете ще трябва да си платят за него