Снимка: © getty images

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и председателят на Европейския съвет Шарл Мишел пристигат в България, за да посетят границата ни с Турция.

Премиерът Бойко Борисов излетя към ГКПП "Капитан Петко Войвода", за да ги посрещне, а оттам заедно ще облетят с хеликоптер южната ни граница, която е външна за Европейския съюз. 

Причината за тази визита е пренасочването на мигрантския поток към ЕС. По-рано Фон дер Лайен, Мишел и председателят на Европарламента Давид Сасоли бяха в Гърция, където Мигрантската криза на гръцката граница продължава (СНИМКИ)

Ройтерс предаде, че Европейската комисия е решила да предостави 700 милиона евро на гръцкото правителство за справяне със ситуацията.

Министър-председателят ще запознае Фон дер Лайен и Мишел с мерките, които България е предприела за сигурността на ЕС, след което се очаква заедно да пристигнат в Правителствената зала на летище София, където да обсъдят случващото се в Сирия. 

Вчера "Ще дойде ден да пожалите и за мен": Борисов преди срещата с Ердоган в Анкара, като днес той ще информира официалните представители на ЕС за това как са преминали разговорите с него. Ще бъдат обсъдени и действията, които трябва да се предприемат оттук нататък. 

Освобождаването на мигрантския поток към Европа се случи след убийството на 34 турски войници в Северна Сирия по време на офанзива от армията на Башар ал Асад, която се подпомага от руски военни сили. 

Прочети