Ще ослепее ли „Големият брат“? ЕП иска забрана за лицевото разпознаване на обществени места Снимка: © Getty Images

Европейските законодатели направиха крачка към приемането на нови правила за регулиране на инструментите за изкуствен интелект, като ChatGPT, и се съгласиха да забранят използването на лицево разпознаване на обществени места. В четвъртък те се събраха за решаващо гласуване, по време на което постигнаха съгласие за по-строг проектозакон.

Дългоочакваният Закон за изкуствения интелект на Европейския съюз ще бъде първото в света цялостно законодателство, регулиращо технологията. Той предвижда нови правила за използването на лицево разпознаване, биометрично наблюдение и други приложения на AI.

След двегодишни преговори сега се очаква законопроектът да премине към следващия етап от процеса, в който законодателите доуточняват подробностите му с Европейската комисия и отделните държави членки.

„Нашите общества очакват от нас да направим нещо решително по отношение на изкуствения интелект и на въздействието, което той оказва върху живота им. Достатъчно е да включите телевизора ... през последните два-три месеца всеки ден виждате колко важно става това за гражданите“, коментира Драгош Тудораче, един от депутатите, натоварени с изготвянето на законите, цитиран от Reuters.

Ходът на ЕС идва в ключов момент за развитието и масовото внедряване на технологии с изкуствен интелект в ежедневната дейност на потребителите. Пускането на ChatGPT в края на миналата година отприщи лавинообразен интерес не само от страна на гражданите, но и на бизнеса. А технологичните гиганти влязоха в ожесточена надпревара за надмощие, която според някои експерти може да доведе до негативни резултати заради прибързани действия.

Най-сериозните опасения произтичат от факта, че технологията има голям потенциал за фалшифициране, за заблуждаване на хората и повлияване на общественото мнение. Това подтикна експерти и предприемачи, сред които и Ювал Ноа Харари и Илон Мъск, да призоват за мораториум, докато правните рамки не се наваксат.

„Кръстникът на AI“ напуска Google и предупреждава за предстояща опасност

Историкът, писател и философ Ювал Ноа Харари Ювал Ноа Харари: Изкуственият интелект може да доведе до края на демокрацията

Всичко това постави фокус върху необходимостта от регулации. Съгласно предложенията на новия европейски закон AI инструментите ще бъдат класифицирани според възприетото ниво на риск – от ниско до неприемливо. Правителствата и дружествата, които ги използват, ще имат различни задължения в зависимост от нивото на риска.

Германският евродепутат Свеня Хан заяви пред Reuters, че преговорите са принудили консервативните и левите евродепутати да се срещнат по средата. „Успяхме да намерим компромис, който ще регулира AI пропорционално, ще защитава гражданските права и ще стимулира иновациите и икономиката“, каза тя.

При гласуването в четвъртък сутринта евродепутатите се съгласиха да забранят използването на лицево разпознаване на обществени места, на прогнозни полицейски инструменти и да наложат нови мерки за прозрачност на генеративните приложения на AI – като ChatGPT на OpenAI.

„Това гласуване е крайъгълен камък в регулирането на AI и ясен сигнал от страна на Парламента, че основните права трябва да бъдат ключови в това отношение“, заяви пред евродепутатът от Зелените Ким ван Спарентак. „AI трябва да служи на хората, обществото и околната среда, а не обратното.“

Законопроектът ще бъде подложен на пленарно гласуване в Европейския парламент през юни, преди окончателните условия да бъдат договорени в „тристранни“ преговори с участието на представители на Европейския парламент, Съвета на Европейския съюз и Европейската комисия.

След финализирането на условията и влизането в сила на законопроекта ще има гратисен период от около две години, за да могат засегнатите страни да се съобразят с разпоредбите.

„Европейският парламент трябва да влезе в тристранния диалог с възможно най-силната позиция за защита на правата на всички хора в ЕС“, призова Катерина Родели, анализатор по въпросите на политиката на ЕС в организацията с нестопанска цел Access Now.

ЕС представи първия по рода си всеобхватен закон за изкуствения интелект


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Прокуратурата иска половин млн. лв., за да пусне Васил Божков на свобода

Първоначално поисканата гаранция беше в размер на 130 хил. лв.

14:34 - 13.05.2024
Важно днес

МВР започва безсрочна операция за безопасността по пътищата

Повече полиция и проверки за скорост, употреба на алкохол, наркотици и носене на предпазни колани обяви МВР

14:04 - 13.05.2024
Важно днес

Служебният кабинет даде „заден“- няма да реже ръста на пенсиите, приет от парламента

Властта иска да вземе 100 млн. лв. от пенсионерите, предупреди преди ден Асен Василев

13:42 - 13.05.2024
Важно днес

Студенти в Грузия обявиха масова стачка, докато властта не оттегли "руския закон"

Спорният проект копира репресивния закон на Русия за "чуждестранните агенти"

13:13 - 13.05.2024
Живот

Немо, който "счупи кода" на "Евровизия" като първия небинарен победител

"Евровизия" счупи кода с първия небинарен победител, но остана разединена въпреки музиката

12:50 - 13.05.2024
Важно днес

Денят на данъчната свобода е 13 май. Какво значи това?

Защо до тази дата работим за бюджета, а после - за себе си, отговаря Институтът за пазарна икономика

12:49 - 13.05.2024
Живот

7 ученици от България решаваха глобални проблеми в симулация на заседание на ООН

Ученици от частно училище "Откривател" участваха в престижната конференция „Монтесори модел Обединените нации“ (MMUN)

12:10 - 13.05.2024