Снимка: © Getty Images

Преговарящите от ЕС сключиха забележително споразумение, което урежда как блокът ще регулира криптовалутите.

Законопроектът за пазара на крипто активи ще определи индустриални стандарти и предпазни мерки за инвеститорите и компаниите, които ги обслужват. Правилата ще влязат в сила в края на следващата година или в началото на 2024 г., в зависимост от това кога ще бъдат публикувани в официалния регистър на правните актове на ЕС.

Преговарящите от Европейския парламент, Европейската комисия и представители на държавите сключиха сделката, която идва на фона на сриващ се криптопазар.

Предполага се, че законопрокетът ще даде повече увереност на инвеститорите, когато работят на пазара. Предвижда се нова надзорна структура на ЕС за така наречените стабилни монети, както и предпазни мерки, за да се гарантира, че крипто компаниите носят отговорност за продуктите и услугите, които предлагат.

Законодателство ще регулира криптосектора с общи правила за 27-те страни членки на Съюза, като за първи път в световен мащаб се прави опит за надзор в такъв огромен обхват.

Незаменяемите токени (NFT), които се предлагат на фиксирана цена - като билети за концерти или покупки във видеоигри, няма да бъдат включени в новите правила. Въпреки това от Европарламента заявиха, че те могат да попаднат в обхвата на законодателството на по-късен етап. Темата за NFT е била основна причина за неразбирателство сред страните членки по време на преговорите.

Регламентът потвърждава ролята на ЕС като основоположник на стандарти по цифровите въпроси, посочиха представители на държавите от ЕС.

„Доставчиците на услуги за криптоактиви ще трябва да спазват строги изисквания за защита на портфейлите на потребителите и да поемат отговорност в случай, че загубят вложения на инвеститори“, добавиха те.

Адресирани са и притеснения за пране на пари, като ESMA ще отговаря за публичен регистър, където ще фигурират всички криптодоставчици без съответните разрешителни за предоставяне на услуги.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Автобус с деца катастрофира на АМ "Тракия"

Децата са от Сърбия и са се връщали от море