ЕС ще оскъпи до 35% вноса на електромобили "Made in China" Снимка: © Getty Images

Европейският съюз ще наложи допълнителни тарифи върху вноса на електромобили от Китай.

Решението е на Европейската комисия, но срещу него имаше сериозна съпротива. Недоволство идваше както от Пекин, така и на Германия, която се опасява, че собствената ѝ автоиндустрия ще пострада от реципрочни мерки от китайска страна.

Сега Съветът на ЕС (представителите на националните правителства) подкрепи плана на ЕК, чиито противници не събраха необходимото мнозинство за отмяна.

България е сред държавите, които гласуваха "за" наказателните такси - заедно с Италия, Франция, Полша, Нидерландия, Ирландия, Дания, и Прибалтийските републики.

Германия остана в малцинство заедно с Унгария, Малта, Словения и Словакия.

12 страни се въздържаха, като според правилата на комисията по защита на търговията това е достатъчно за запазване на политиката на ЕК.

От ноември ЕС ще може да поставя допълнителни тарифи над съществуващите 10% спрямо компании, които произвеждат в Китай и изнасят оттам към Европа.

Размерът на таксите ще зависи от различни фактори, включително - какви субсидии е получил съответния автомобилен производител.

Занапред максималната стойност на таксите може да стигне до 35,5%. Очаква се конкретните ставки да бъдат обявени до 30 октомври.

Причината за тази мярка е агресивната ценова политика на китайските компании, които получават солидна държавна помощ, за да се налагат на европейския пазар - нисколихвени данъци, евтини площи за строеж на заводи, достъп до евтини суровини за батерии и др.

ЕК смята, че това нарушава правилата на конкуренцията и още през юли започна да налага временни такси.

Spiegel посочва, че поскъпването може да се отрази не само на китайските модели от BYD или Geely, но и на коли на американски и европейски марки.

28 на сто от всички внесени електрически коли от Китай в ЕС са произведени от Tesla, твърди се в анализ на организацията Transport & Environment.

На второ място в класацията е MG, на който се дължат 25% от вноса на коли на батерии. Техният модел MG4 се смята за конкурент на Volkswagen ID.3 и е сред най-популярните електрически автомобили в Германия.

Историята на бранда MG започва във Великобритания, но в момента е изцяло китайски и принадлежи на най-голямата автомобилна компания в страната SAIC. Сега ЕК ще наложи най-високата възможна тарифа от 35,5% върху техния внос.

Dacia Spring на румънското подразделение на Renault също се произвежда в Китай (в град Ухан) и цената ѝ от 16 900 евро за базов модел ще се увеличи. 20% от вноса на електромобили от Китай в ЕС се дължи на Spring.

Останалият списък на производителите, които ще продават по-скъпо заради тарифите, е разделен в много по-малки дялове между различни модели - от BMW iX3 и Mini Cooper SE до Volvo EX30 и BYD.

Занапред вносът на BYD ще поскъпне със 17% заради допълнителните тарифи.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Esthederm представи новия Intensive Pro-Collagen+ крем

Новият крем от серията Intensive стимулира синтеза на петте основни типа колаген в кожата, благодарение на технологията Pro Coll+.

16:20 - 04.10.2024
Важно днес

Съдът на ЕС отмени най-спорната част от пакета "Мобилност" по искане на България

България, Литва, Румъния, Кипър, Унгария, Малта и Полша оспориха предложеното законодателство, което силно ги засягаше

16:04 - 04.10.2024
Важно днес

Началникът на охраната на Запорожката АЕЦ е убит с бомба под колата

Централата е под контрола на руснаците, за които е работил Андрей Короткий

14:59 - 04.10.2024
Важно днес

Трафикът в цялото въздушно пространство на Германия беше нарушен заради технически проблем

Най-голямото германско летище във Франкфурт също е било засегнато от сериозните смущения

14:19 - 04.10.2024