ЕС ще спре вноса на руски въглища с нови санкции Снимка: © Getty Images

Европейската комисия ще предложи нов пакет от санкции срещу Русия, сред които влиза забрана на вноса на въглища, дървесина, химикали и други продукти, чийто годишен оборот се оценява на около 9 млрд. евро.

ЕС може да забрани и износа на специфични стоки към Русия - вкл. полупроводници, компютри, електрическо и транспортно оборудване.

В предложенията за санкциите влиза и забрана на руски камиони и кораби да влизат в ЕС, като ще се правят изключения за енергийни доставки, храни и лекарства.

Ембаргото върху руски въглища е първата стъпка, която ЕС прави в посока на санкциониране на руските енергийни доставки от началото на агресията на Путин срещу Украйна.

Според Reuters, предложението за забрана на вноса на въглища е направено още през януари в предварителни обсъждания за възможните мерки, които Брюксел може да предприеме. Източници на агенцията твърдят, че тогава германското правителство е блокирало това решение заради голямата си зависимост от този внос.

Впоследствие Германия все пак замрази проекта за нов руски газопровод "Северен поток 2" и пое контрола върху газовото дружество "Газпром Германия" след опита на Кремъл да го обяви в ликвидация.

Руските доставки на въглища в ЕС се оценяват на около 4 млрд. евро годишно. Вносът на газ и нефт е значително по-скъп - около 100 млрд. евро на година. До момента няма единно решение за ембарго върху природния газ и петрола, макар че отделни търговци спряха изцяло да купуват руския нефт или прекратиха инвестициите си в руски находища.


Берлин национализира "Газпром Германия" след съмнителни маневри в Москва


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024