Германия се сблъска с безпрецедентен икономически казус, след като "Газпром" изненадващо се опита да ликвидира ключовото си дъщерно дружество в Берлин. 

"Газпром Германия" притежава местния доставчик на природен газ Wingas, компанията за съхранение на горивото Astora, която управлява най-голямото газохранилище в Германия, както и партньорски дружества в Швейцария и Великобритания, съобщава Sueddeutsche Zeitung. Всички те са страни по дългосрочните договори на Германия с "Газпром", които осигуряват евтини доставки от Русия.

Договорите са сключени много преди руската военна инвазия в Украйна, но изведнъж се оказаха под въпрос.

Руският монополист задейства няколко хода с прехвърляне на собствеността върху "Газпром Германия", които завършиха с нареждане за прекратяване на съществуването на компанията. 

Опитът на Кремъл да постави в риск газоснабдяването в Германия доведоха до ответни мерки, каквито Берлин досега не е предприемал - национализация на руския актив. 

Министърът на икономиката Роберт Хабек обяви, че Федералната мрежова агенция (енергийният регулатор на страната) поема контрола върху "Газпром Германия". Решението беше обнародвано веднага.  

Развръзката дойде след необичайна активност от страна на руския газов гигант в последната седмица. На 25 март държавната компания първо прехвърля акциите си от "Газпром Германия" на друго дружество "Газпром експорт бизнес сървисис", базирано в Русия. На 1 април 0,1% от собствеността на "Газпром експорт бизнес сървисис" се оказват прехвърлени на куха фирма на име "Палмъри", а компанията-майка "Газпром" обявява, че се е освободила от притежание на "Газпром Германия". 

Никой не знае кой всъщност контролира икономически и юридически "Палмъри". В същия ден излиза новината, че германското подразделение е накарано да започне процедура по доброволна ликвидация. 

Германското законодателство изисква всяка сделка за прехвърляне на собствеността на обект от критично значение за националната сигурност да мине през одобрение в Министерството на икономиката. Това не се случва в казуса с "Газпром Германия". 

Властите в Берлин се опасяват, че руските маневри заплашват бъдещето на ключови германски дружества, а договорите за доставки на природен газ може да се окажат разтрогнати. Отделно от това, "Газпром Германия" има роля и в снабдяването на Чехия и Швейцария. 

Хабек обявява, че намесата на държавата е била абсолютно необходима. До края на септември 2022 г. Федералната мрежова агенция ще контролира дружеството, като засега не е ясно какво ще се случи след този срок. 

Казусът възникна в разгара на споровете между Москва и ЕС за валутните разплащания по договорите за доставка на газ. Германия е най-големият брутен вносител на руското гориво и правителството на Олаф Шолц не допуска сценарий на директно ембарго върху енергийните доставки - нещо, за което правителството в Украйна настоява от самото начало на войната. 

Според данни на Sueddeutsche Zeitung, през 2021 г. над 50% от германската консумация на газ е задоволена от руски доставки. Русия е и основният източник на вносни въглища в Германия с 45% през 2020 г. Зависимостта от руския нефт е сравнително по-малка - 34%, като се очаква тя да спадне наполовина до няколко месеца. 

Целта на правителството е Германия да се освободи от газовата зависимост от Русия към 2024 г. Дотогава обаче държавата е под риск от всяко внезапно движение на Путин, което може да дестабилизира енергийната система. 


"Леополдина": Германия може да се справи с временно спиране на руския газ

Какво ще се случи, ако Русия спре доставките на газ към Германия?

Как Европа плаща за войната на Путин с поръчките на руски газ и петрол


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Ще саботира ли Едроган разширяването на НАТО или ще го изтъргува?

Възможно е турският президент да поиска нещо срещу промяната на позицията си

Дигитализацията в университетите не може да чака

Целта на дигитализацията във висшето образование е да го направи модерно, достъпно, гъвкаво и по-ефективно. Това е процес, в който бизнесът и по-точно технологичните компании, трябва да застанат рамо до рамо с ръководствата на университетите

И Швеция тръгва към НАТО

Шведското правителство обяви решение да подаде кандидатурата си за членство в НАТО

Костов: При Станишев "Лукойл" спря да плаща данъци

Той посочи три начина, по който може да ѝ се противодейства

Слави Трифонов: "Продължаваме промяната" много често правят каквото си искат

ИТН изрази недоволство от липса на диалог с коалиционните партньори