Германия се сблъска с безпрецедентен икономически казус, след като "Газпром" изненадващо се опита да ликвидира ключовото си дъщерно дружество в Берлин.

"Газпром Германия" притежава местния доставчик на природен газ Wingas, компанията за съхранение на горивото Astora, която управлява най-голямото газохранилище в Германия, както и партньорски дружества в Швейцария и Великобритания, съобщава Sueddeutsche Zeitung. Всички те са страни по дългосрочните договори на Германия с "Газпром", които осигуряват евтини доставки от Русия.

Договорите са сключени много преди руската военна инвазия в Украйна, но изведнъж се оказаха под въпрос.

Руският монополист задейства няколко хода с прехвърляне на собствеността върху "Газпром Германия", които завършиха с нареждане за прекратяване на съществуването на компанията.

Опитът на Кремъл да постави в риск газоснабдяването в Германия доведоха до ответни мерки, каквито Берлин досега не е предприемал - национализация на руския актив.

Министърът на икономиката Роберт Хабек обяви, че Федералната мрежова агенция (енергийният регулатор на страната) поема контрола върху "Газпром Германия". Решението беше обнародвано веднага.

Развръзката дойде след необичайна активност от страна на руския газов гигант в последната седмица. На 25 март държавната компания първо прехвърля акциите си от "Газпром Германия" на друго дружество "Газпром експорт бизнес сървисис", базирано в Русия. На 1 април 0,1% от собствеността на "Газпром експорт бизнес сървисис" се оказват прехвърлени на куха фирма на име "Палмъри", а компанията-майка "Газпром" обявява, че се е освободила от притежание на "Газпром Германия".

Никой не знае кой всъщност контролира икономически и юридически "Палмъри". В същия ден излиза новината, че германското подразделение е накарано да започне процедура по доброволна ликвидация.

Германското законодателство изисква всяка сделка за прехвърляне на собствеността на обект от критично значение за националната сигурност да мине през одобрение в Министерството на икономиката. Това не се случва в казуса с "Газпром Германия".

Властите в Берлин се опасяват, че руските маневри заплашват бъдещето на ключови германски дружества, а договорите за доставки на природен газ може да се окажат разтрогнати. Отделно от това, "Газпром Германия" има роля и в снабдяването на Чехия и Швейцария.

Хабек обявява, че намесата на държавата е била абсолютно необходима. До края на септември 2022 г. Федералната мрежова агенция ще контролира дружеството, като засега не е ясно какво ще се случи след този срок.

Казусът възникна в разгара на споровете между Москва и ЕС за валутните разплащания по договорите за доставка на газ. Германия е най-големият брутен вносител на руското гориво и правителството на Олаф Шолц не допуска сценарий на директно ембарго върху енергийните доставки - нещо, за което правителството в Украйна настоява от самото начало на войната.

Според данни на Sueddeutsche Zeitung, през 2021 г. над 50% от германската консумация на газ е задоволена от руски доставки. Русия е и основният източник на вносни въглища в Германия с 45% през 2020 г. Зависимостта от руския нефт е сравнително по-малка - 34%, като се очаква тя да спадне наполовина до няколко месеца.

Целта на правителството е Германия да се освободи от газовата зависимост от Русия към 2024 г. Дотогава обаче държавата е под риск от всяко внезапно движение на Путин, което може да дестабилизира енергийната система.


 "Леополдина": Германия може да се справи с временно спиране на руския газ "Леополдина": Германия може да се справи с временно спиране на руския газ

Какво ще се случи, ако Русия спре доставките на газ към Германия? Какво ще се случи, ако Русия спре доставките на газ към Германия?

Как Европа плаща за войната на Путин с поръчките на руски газ и петрол Как Европа плаща за войната на Путин с поръчките на руски газ и петрол


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Ще успее ли ChatGPT да "открадне" професията на кулинарния критик Джей Рейнър?

ChatGPT може да пише текстове, но достатъчно добри ли са, за да се конкурират с тези на кулинарен критик

15:37 - 01.04.2023

Съдът потвърди: МОН е нарушило санкциите, като е дало поръчка на фирма с руска собственост

Ведомството е трябвало да отстрани фирмата от продецурата, когато е разбрало, че тя не отговаря на регламента

13:49 - 01.04.2023

"Ново ниво на абсурдност": Русия пое ръководството на Съвета за сигурност на ООН

От 1 април Русия е председател на международния орган, който отговаря за мира. И не, това не е първоаприлска шега

12:41 - 01.04.2023

Държавата ще лепи стикери върху най-евтините храни в опит да се бори с инфлацията

Борбата на служебния кабинет с високите цени на храните продължава

11:32 - 01.04.2023

Фалшиви подписи и спорове около писмото на Ювал Ноа Харари, Мъск и други за изкуствения интелект

Писмото с искане за шестмесечна пауза в света на изкуствения интелект предизвика буря от реакции

10:12 - 01.04.2023

Урсула фон дер Лайен може да се кандидатира за ръководител на НАТО

Според в. "The Sun" редица държави-членки на НАТО са предложили фон дер Лайен да поеме военния съюз

09:32 - 01.04.2023

Xiaomi обяви фотоконкурс за любители и професионалисти в България

Големият победител, ще се присъедини към локалния екип от фотографи на Xiaomi

09:08 - 01.04.2023