ЕС се готви да наложи поредния пакет санкции срещу Русия заради агресията над Украйна, но част от държавите в съюза не са готови да изключат Русия от системата за разплащания Swift и да се откажат от доставките на руски газ и нефт.

Германия, Италия, Австрия и Нидерландия са сред страните, които са обявили, че не са съгласни с решителни финансови мерки срещу Москва въпреки призивите на Володимир Зеленски и позицията на САЩ.

Бездействието им предизвика реакции както в Киев, така и в много европейски държави.

"Човек не може да не се попита каква е тази "ситуация", при която германското правителство щяло да бъде готово да извади Русия от Swift... Ако Путин анексира и Украйна? Ако нападне и други държави? Може би ако нападне страна член на НАТО? Или ако заплаши Берлин с ядрено нападение от Калининград?", пише Франкфуртер Алгемайне Цайтунг в редакционен коментар, в който посочва, че "Руското нападение над Украйна ще продължава да се финансира от Европа".

Същият извод прави и Politico, като цитира полския премиер Матеуш Моравиецки: "Ние в ЕС купуваме много руски газ, много руски петрол. А президентът Путин взема нашите пари, парите на европейците - и гри превръща в агресия, в инвазия".

Медията илюстрира този парадокс в серия от инфографики, с които показва каква е текущата зависимост на ЕС от руските енергийни доставки независимо от геополитическата криза в отношенията с Москва от последните две десетилетия, независимо от спирането на газа през 2009 г. и независимо от окупацията и анексирането на Крим през 2014.

Руският газ представлява 42% от целия внос в Европа, като "Газпром" е единственият оператор на тръбопроводите, които пренасят горивото към Запада. Ако този приток на доставки спре, европейските държави ще поемат сериозен удар на фона на и без това растящата инфлация.

Ако зависимостта от природния газ е висока, то тя не е нищо на фона на цената на вноса на петролни горива - общо над 46 млрд. евро на година са приходите на руските компании от нефтените доставки в Европа.

Анализаторът Марио Бикарски, който работи към The Economist Intelligence Unit, обяснява пред Politico, че Русия има огромна стратегическа полза от поскъпването на цените на горивата на световните пазари.

Руските бюджетни правила предвиждат, че всички приходи от продажба на нефт над средна годишна базова цена 43 долара за барел отиват във Фонда за национално благоденствие на Русия, който се попълва с покупки в чуждестранна валута и злато.

Към ноември 2021 г. Министерството на финансите на Русия е увеличило резервите си по тази линия с над 3,1 трилиона рубли, като Фондът за национално благосъстояние е имал ликвидна част от 113 милиарда долара.

Част от парите от резерва може да се използват за строителство на инфраструктура или инвестиционни проекти, които да поддържат икономиката на Русия дори ако санкциите на ЕС отрежат достъпа на страната до приток на чуждестранни инвестиции.

Държави като Северна Македония, Босна и Молдова са 100% зависими от руските газови доставки към 2020 г., според данни на Агенцията за сътрудничество на енергийните регулатори в ЕС. Данните показват, че България все още доставя 77% от природния си газ от Русия.

От гледна точка на абсолютни количества обаче Германия ще изпадне в най-сложна позиция, ако се наложат санкции над "Газпром" или доставките спрат поради невъзможност за разплащане. 49% от доставките на природен газ за Германия в момента идват от Русия:

Европейският съюз е най-големият клиент на руския износ на полезни изкопаеми (вкл. енергийни суровини) през 2020 г. Стойността на търговията между Русия и ЕС в тази област е за над 64 млрд. долара, което е по-висока стойност от целия руски военен бюджет за 2020 г., показват данните на Politico.


Бивши премиери от Италия, Австрия и Финландия напускат бордовете на руски компании


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Как TikTok проваля разширяването на най-големия завод за боеприпаси в Норвегия

"Развитието ни е под въпрос заради сървъри с клипове на котки"

09:56 - 27.03.2023

Елисавета Белобрадова: Това не е игра. Това е битката за парламентарната ни демокрация

Правителство с план за управление минимум до местните избори е основната цел

09:18 - 27.03.2023

Ден след присъда за домашно насилие Орлин Гигов е арестуван отново, още 2 жертви проговориха за него

Бившият служител в МВР болница е арестуван за пореден път на 23 март

08:49 - 27.03.2023

350 000 души на стачка: Транспортът в Германия е блокиран за 24 часа

Всички големи летища, с изключение на Берлин, са затворени за ден

07:57 - 27.03.2023

Нетаняху уволни критичен министър и провокира масови бунтове в Тел Авив

Полицията използва водни оръдия и коне, за да разпръсне хората

07:38 - 27.03.2023

Фотографът Димитри Стефанов и примабалерината Марта Петкова в разговор за изложбата „ПРИМА“

Фотографиите на документалиста ще бъдат изложени в Софийската опера и балет през април

19:01 - 26.03.2023

Киев обвини Русия, че е взела Беларус за ядрен заложник и поиска спешна среща в ООН

Путин се опитва да използва страховете на Запада от ядрена ескалация

16:39 - 26.03.2023

Войната, еврото, правата... Политиката, когато си на 18 и за първи път ще гласуваш

Миа Стаменова ще гласува - с хартиена бюлетина и без да вярва на новини в социалните мрежи

15:58 - 26.03.2023