ЕС се готви да наложи поредния пакет санкции срещу Русия заради агресията над Украйна, но част от държавите в съюза не са готови да изключат Русия от системата за разплащания Swift и да се откажат от доставките на руски газ и нефт.

Германия, Италия, Австрия и Нидерландия са сред страните, които са обявили, че не са съгласни с решителни финансови мерки срещу Москва въпреки призивите на Володимир Зеленски и позицията на САЩ.

Бездействието им предизвика реакции както в Киев, така и в много европейски държави.

"Човек не може да не се попита каква е тази "ситуация", при която германското правителство щяло да бъде готово да извади Русия от Swift... Ако Путин анексира и Украйна? Ако нападне и други държави? Може би ако нападне страна член на НАТО? Или ако заплаши Берлин с ядрено нападение от Калининград?", пише Франкфуртер Алгемайне Цайтунг в редакционен коментар, в който посочва, че "Руското нападение над Украйна ще продължава да се финансира от Европа".

Същият извод прави и Politico, като цитира полския премиер Матеуш Моравиецки: "Ние в ЕС купуваме много руски газ, много руски петрол. А президентът Путин взема нашите пари, парите на европейците - и гри превръща в агресия, в инвазия".

Медията илюстрира този парадокс в серия от инфографики, с които показва каква е текущата зависимост на ЕС от руските енергийни доставки независимо от геополитическата криза в отношенията с Москва от последните две десетилетия, независимо от спирането на газа през 2009 г. и независимо от окупацията и анексирането на Крим през 2014.

Руският газ представлява 42% от целия внос в Европа, като "Газпром" е единственият оператор на тръбопроводите, които пренасят горивото към Запада. Ако този приток на доставки спре, европейските държави ще поемат сериозен удар на фона на и без това растящата инфлация.

Ако зависимостта от природния газ е висока, то тя не е нищо на фона на цената на вноса на петролни горива - общо над 46 млрд. евро на година са приходите на руските компании от нефтените доставки в Европа.

Анализаторът Марио Бикарски, който работи към The Economist Intelligence Unit, обяснява пред Politico, че Русия има огромна стратегическа полза от поскъпването на цените на горивата на световните пазари.

Руските бюджетни правила предвиждат, че всички приходи от продажба на нефт над средна годишна базова цена 43 долара за барел отиват във Фонда за национално благоденствие на Русия, който се попълва с покупки в чуждестранна валута и злато.

Към ноември 2021 г. Министерството на финансите на Русия е увеличило резервите си по тази линия с над 3,1 трилиона рубли, като Фондът за национално благосъстояние е имал ликвидна част от 113 милиарда долара.

Част от парите от резерва може да се използват за строителство на инфраструктура или инвестиционни проекти, които да поддържат икономиката на Русия дори ако санкциите на ЕС отрежат достъпа на страната до приток на чуждестранни инвестиции.

Държави като Северна Македония, Босна и Молдова са 100% зависими от руските газови доставки към 2020 г., според данни на Агенцията за сътрудничество на енергийните регулатори в ЕС. Данните показват, че България все още доставя 77% от природния си газ от Русия.

От гледна точка на абсолютни количества обаче Германия ще изпадне в най-сложна позиция, ако се наложат санкции над "Газпром" или доставките спрат поради невъзможност за разплащане. 49% от доставките на природен газ за Германия в момента идват от Русия:

Европейският съюз е най-големият клиент на руския износ на полезни изкопаеми (вкл. енергийни суровини) през 2020 г. Стойността на търговията между Русия и ЕС в тази област е за над 64 млрд. долара, което е по-висока стойност от целия руски военен бюджет за 2020 г., показват данните на Politico.


Бивши премиери от Италия, Австрия и Финландия напускат бордовете на руски компании


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

49-ото Народно събрание провежда последното си заседание

Днешното петъчното заседание на Народното събрание се очаква да бъде последното за този парламент

07:35 - 26.04.2024
Европейски дневници

Какво са "АПИ-та" и защо никой не иска да гледа как се правят наденица и европейски закони

Лидия Симова за работата на един политически сътрудник в ЕП

20:30 - 25.04.2024
Важно днес

Двама лидери, общо съобщение. ГЕРБ и ДПС се хвалят с 1 млрд. лв. за държавните мини

Трима министри от служебния кабинет на крака при Борисов и Пеевски

18:16 - 25.04.2024
Важно днес

Без да са го прочели, депутати от комисията "Митници" пратиха доклада си в прокуратурата

Но какво пише в документа така и не стана ясно

17:17 - 25.04.2024
Важно днес

Присъдата на Харви Уайнстийн за изнасилване е отменена от съда в Ню Йорк

72-годишният холивудски магнат все пак ще остане в затвора

17:15 - 25.04.2024
Важно днес

"Има риск нашата Европа да умре". Речта на Макрон в Сорбоната

Френският президент призова ЕС за реформи и отговор на рисковете

15:08 - 25.04.2024