ЕС се готви да наложи поредния пакет санкции срещу Русия заради агресията над Украйна, но част от държавите в съюза не са готови да изключат Русия от системата за разплащания Swift и да се откажат от доставките на руски газ и нефт.

Германия, Италия, Австрия и Нидерландия са сред страните, които са обявили, че не са съгласни с решителни финансови мерки срещу Москва въпреки призивите на Володимир Зеленски и позицията на САЩ.

Бездействието им предизвика реакции както в Киев, така и в много европейски държави. 

"Човек не може да не се попита каква е тази "ситуация", при която германското правителство щяло да бъде готово да извади Русия от Swift... Ако Путин анексира и Украйна? Ако нападне и други държави? Може би ако нападне страна член на НАТО? Или ако заплаши Берлин с ядрено нападение от Калининград?", пише Франкфуртер Алгемайне Цайтунг в редакционен коментар, в който посочва, че "Руското нападение над Украйна ще продължава да се финансира от Европа". 

Същият извод прави и Politico, като цитира полския премиер Матеуш Моравиецки: "Ние в ЕС купуваме много руски газ, много руски петрол. А президентът Путин взема нашите пари, парите на европейците - и гри превръща в агресия, в инвазия". 

Медията илюстрира този парадокс в серия от инфографики, с които показва каква е текущата зависимост на ЕС от руските енергийни доставки независимо от геополитическата криза в отношенията с Москва от последните две десетилетия, независимо от спирането на газа през 2009 г. и независимо от окупацията и анексирането на Крим през 2014. 

Руският газ представлява 42% от целия внос в Европа, като "Газпром" е единственият оператор на тръбопроводите, които пренасят горивото към Запада. Ако този приток на доставки спре, европейските държави ще поемат сериозен удар на фона на и без това растящата инфлация. 

Ако зависимостта от природния газ е висока, то тя не е нищо на фона на цената на вноса на петролни горива - общо над 46 млрд. евро на година са приходите на руските компании от нефтените доставки в Европа. 

Анализаторът Марио Бикарски, който работи към The Economist Intelligence Unit, обяснява пред Politico, че Русия има огромна стратегическа полза от поскъпването на цените на горивата на световните пазари. 

Руските бюджетни правила предвиждат, че всички приходи от продажба на нефт над средна годишна базова цена 43 долара за барел отиват във Фонда за национално благоденствие на Русия, който се попълва с покупки в чуждестранна валута и злато. 

Към ноември 2021 г. Министерството на финансите на Русия е увеличило резервите си по тази линия с над 3,1 трилиона рубли, като Фондът за национално благосъстояние е имал ликвидна част от 113 милиарда долара.

Част от парите от резерва може да се използват за строителство на инфраструктура или инвестиционни проекти, които да поддържат икономиката на Русия дори ако санкциите на ЕС отрежат достъпа на страната до приток на чуждестранни инвестиции. 

Държави като Северна Македония, Босна и Молдова са 100% зависими от руските газови доставки към 2020 г., според данни на Агенцията за сътрудничество на енергийните регулатори в ЕС. Данните показват, че България все още доставя 77% от природния си газ от Русия.

От гледна точка на абсолютни количества обаче Германия ще изпадне в най-сложна позиция, ако се наложат санкции над "Газпром" или доставките спрат поради невъзможност за разплащане. 49% от доставките на природен газ за Германия в момента идват от Русия: 

Европейският съюз е най-големият клиент на руския износ на полезни изкопаеми (вкл. енергийни суровини) през 2020 г. Стойността на търговията между Русия и ЕС в тази област е за над 64 млрд. долара, което е по-висока стойност от целия руски военен бюджет за 2020 г., показват данните на Politico. 


Бивши премиери от Италия, Австрия и Финландия напускат бордовете на руски компании


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Министерството на културата сваля решетките от входа на НС

Вратите са монтирани в нарушение на Закона за културното наследство въпреки искането на НСО

Алисия Викандер е звездата в новия сериал на HBO

"Ирма Веп", или когато границите между роля и реалност изчезнат

OLX отчита скок от 71% в търсенето на имоти с цел наем

Най-търсени са двустайните апартаменти за наем и покупка, а най-слабо търсени са едно- и четиристайни

НС запази поста на Мирослав Иванов и сравни нивото на дебатите в зала с мач на "Светкавица"-Вълчи дол и "Ураган"-Суворово

Десислава Атанасова и Андрей Гюров премериха рейтинга на Народното събрание преди и след ГЕРБ

Ресторантьорите пак са недоволни - този път от ДДС на бирата и виното

Собствениците на заведения и хотели се оплакват от "целенасочен удар срещу бранша"

Видяхте ли "най-ясната снимка на слънцето, заснемана някога от НАСА?". Не, не сте

Автор на кадъра е фотограф, който твърди, че е ползвал снимки от телескопа си и ги е обработил софтуерно

Кой ще купи McDonald's в Русия?

Трима кандидати за сделка. Възможно е тя да е "непарична" - с опция веригата за бързо хранене някога да се завърне