"Леополдина": Германия може да се справи с временно спиране на руския газ Снимка: © Getty Images

Евентуално краткосрочно спиране на доставките на руски газ в Германия ще бъде поносимо за националната икономика. Това е оценката, която германската Академия на науките "Леополдина" дава в разгара на дебатите дали ЕС може да наложи енергийни санкции заради войната на Русия в Украйна.

Академията публикува анализ, в който се разглеждат какви ще са негативните последици от подобно решени и как те могат да се преодолеят.

Една от непосредствените мерки, които "Леополдина" препоръчват, е да се увеличат поръчките на втечнен природен газ от Европейския съюз.

Газът представлява над 25% от първичното енергийно потребление в Германия и се използва най-вече за индустриално производство и за домакински нужди - основно за отопление и по-малко за производство на ток.

Малко над 50% от консумацията на природен газ в Германия се задоволява от внос от Русия, останалите количества идват основно от Норвегия и Нидерландия.

По данни на "Леополдина", 27% от хранилищата на природен газ в Германия са пълни.

Затова академията препоръчва да се вземат мерки за подготвянето на икономиката за евентуален отказ или спиране на руските газови доставки към ЕС.

Как Европа плаща за войната на Путин с поръчките на руски газ и петрол Как Европа плаща за войната на Путин с поръчките на руски газ и петрол

Увеличаване на производството на електроенергия от въглища също би могло да бъде временно решение за замяна на природния газ.

Газохранилищата трябва да бъдат попълнени, а разходите на гражданите с ниски или средни доходи заради увеличените цени на тока трябва да се компенсират от държавата - компаниите също трябва да бъдат облекчени от енергийни данъци.

В средносрочен план - до една година - докладът препоръчва разработване на "стабилен резерв" от енергийни източници, създаване на капацитет за приемане и съхранение на втечнен природен газ и подобряване на газопреносната мрежа.

Германското правителство скоро обяви, че ще инвестира в такава инсталация в Брунсбютел в провинция Шлезвиг-Холщайн. Това ще бъде първото подобно съоръжение в Германия, която досега разчиташе на доставките от Русия през "Северен поток".

Колкото до дългосрочните мерки, които могат да се приложат в срок от 2 до 10 г. - "Леополдина" препоръчва преходът към климатичен неутралитет да бъде ускорен чрез разширяване на мощностите от ВЕИ и инвестиции в инфраструктура, особено за водородно гориво.

Академията настоява да не се изоставя планът за отказ от въглищата през 2030 г. в Германия - напротив, това би помогнало на икономиката да се освободи от още една зависимост от руския енергиен сектор, защото 50% от вноса на въглища в страната е от Русия.

"Ситуацията в момента е такава, че изисква да продължаваме трансформацията на енергийната система още по-енергично. Политическите, правните и икономическите условия за участниците в бъдещата енергийна система трябва да бъдат изработени на европейскио ниво. Държавите от ЕС, чието снабдяване с енергийни доставки е особено зависимо от Русия в момента, трябва да бъдат водещи в това отношение", се казва в становището на "Леополдина".


Петков пред Reuters: България ще търси изключение, ако ЕС забрани внос на руски газ Петков пред Reuters: България ще търси изключение, ако ЕС забрани внос на руски газ


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Завръща ли се Слави Трифонов в bTV?

Риалити формат на "Шоуто на Слави" тръгва в bTV след 15 г. пауза

09:24 - 28.03.2024
Политика

Сърбия издирва дете, президентът обаче задейства свой AMBER alert

Aлександър Вучич обяви "тежки дни" за страната, докато цяла Сърбия търси двегодишно дете

08:04 - 28.03.2024