Снимка: © Getty Images

Евентуално краткосрочно спиране на доставките на руски газ в Германия ще бъде поносимо за националната икономика. Това е оценката, която германската Академия на науките "Леополдина" дава в разгара на дебатите дали ЕС може да наложи енергийни санкции заради войната на Русия в Украйна.

Академията публикува анализ, в който се разглеждат какви ще са негативните последици от подобно решени и как те могат да се преодолеят. 

Една от непосредствените мерки, които "Леополдина" препоръчват, е да се увеличат поръчките на втечнен природен газ от Европейския съюз

Газът представлява над 25% от първичното енергийно потребление в Германия и се използва най-вече за индустриално производство и за домакински нужди - основно за отопление и по-малко за производство на ток.

Малко над 50% от консумацията на природен газ в Германия се задоволява от внос от Русия, останалите количества идват основно от Норвегия и Нидерландия. 

По данни на "Леополдина", 27% от хранилищата на природен газ в Германия са пълни. 

Затова академията препоръчва да се вземат мерки за подготвянето на икономиката за евентуален отказ или спиране на руските газови доставки към ЕС. 

Как Европа плаща за войната на Путин с поръчките на руски газ и петрол

Увеличаване на производството на електроенергия от въглища също би могло да бъде временно решение за замяна на природния газ.

Газохранилищата трябва да бъдат попълнени, а разходите на гражданите с ниски или средни доходи заради увеличените цени на тока трябва да се компенсират от държавата - компаниите също трябва да бъдат облекчени от енергийни данъци. 

В средносрочен план - до една година - докладът препоръчва разработване на "стабилен резерв" от енергийни източници, създаване на капацитет за приемане и съхранение на втечнен природен газ и подобряване на газопреносната мрежа.

Германското правителство скоро обяви, че ще инвестира в такава инсталация в Брунсбютел в провинция Шлезвиг-Холщайн. Това ще бъде първото подобно съоръжение в Германия, която досега разчиташе на доставките от Русия през "Северен поток". 

Колкото до дългосрочните мерки, които могат да се приложат в срок от 2 до 10 г.  - "Леополдина" препоръчва преходът към климатичен неутралитет да бъде ускорен чрез разширяване на мощностите от ВЕИ и инвестиции в инфраструктура, особено за водородно гориво. 

Академията настоява да не се изоставя планът за отказ от въглищата през 2030 г. в Германия - напротив, това би помогнало на икономиката да се освободи от още една зависимост от руския енергиен сектор, защото 50% от вноса на въглища в страната е от Русия. 

"Ситуацията в момента е такава, че изисква да продължаваме трансформацията на енергийната система още по-енергично. Политическите, правните и икономическите условия за участниците в бъдещата енергийна система трябва да бъдат изработени на европейскио ниво. Държавите от ЕС, чието снабдяване с енергийни доставки е особено зависимо от Русия в момента, трябва да бъдат водещи в това отношение", се казва в становището на "Леополдина".


Петков пред Reuters: България ще търси изключение, ако ЕС забрани внос на руски газ


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Карнавалът в Габрово осмя политици и се изгаври с Костадин Костадинов

Тази година фестивалът е под мотото "Кот доди, гад доди"

Морган Фрийман и покойният Джон Маккейн получиха забрана да влизат в Русия

МВнР на Русия публикува странен санкционен списък

"Мариуполис 2": Филмът за трагедията на обсадения град, чийто създател загина във войната

Фестивалът в Кан показа последния филм на Мантас Кведаравичюс

Йотова критикува Петков - "има нещо недоизказано" в призива за свикване на КСНС

Румен Радев все още не е отговорил на предложението на премиера за Северна Македония

Нов спор между Германия и Полша заради танковете за Украйна

Берлин не може да достави исканите танкове Leopard от най-ново поколение за Варшава

Новата схема на Анна Сорокин: Колекция с рисунки от затвора за $500 000

Измамницата, на която Netflix посвети сериал, се преквалифицира в художничка

Осем души в килия за психично болни и кръв по стените: Тревър Рийд за престоя в руски затвор

Американският ветеран беше върнат от Русия в САЩ след почти 3 години зад решетките

"Космическото такси" на Boeing най-после се скачи с МКС

Трудният път на Starliner до орбитата на станцията