Снимка: © Getty Images

България подкрепя санкциите срещу Русия като средство за спиране на военните ѝ действия в Украйна, но най-вероятно ще търси изключение от забраната за внос на руски природен газ и петрол, ако ЕС внесе такова предложение. Това заяви премиерът Кирил Петков в интервю за Reuters в понеделник.

Страната ни е почти изцяло зависима от доставките на газ от „Газпром“, докато единствената рафинерия у нас, собственост на руската „Лукойл“, произвежда над 60% от горивото, което се потребява в България.

САЩ намекнаха за забрана на вноса на руско гориво, дори и без партньорите от ЕС да се съгласят. На 7 март Германия – най-големият купувач на руски суров петрол, отказа да действа по план за налагане на енергийно ембарго. Същото е мнението на българския премиер.

„България ще подкрепи всякакъв тип мерки, защото наистина сме срещу войната, но за тези две неща (б.а. – петрол и газ) – може би ще помолим за изключение... В момента нямаме алтернатива, твърде сме зависими“, заяви Петков пред Reuters.

„Напълно подкрепяме украинците, подкрепихме първия пакет от санкции и дори сме отворени за други санкции. Само за тези двете - ще бъде много трудно за нас като икономика и като държава“, добави премиерът.

България работи по газовата си диверсификация и води активни преговори за по-големи количества от Азербайджан. В същото време разглежда опциите за втечнен природен газ, доставян през Гърция, каза още Петков.

Войната доведе цената на природния газ в Европа за първи път близо до $4000 за 1000 куб. м. на 7 март, преди да спадне до ниво около 2900 долара. Междувременно цените на петрола се покачиха до 139 долара за барел, след което отново имаше спад.

В този момент Русия заплаши да спре газовите доставки по "Северен поток 1" заради санкциите от страна на Германия да спре "Северен поток 2".

За първи път цената на природния газ в Европа доближи $4000 за 1000 куб. м.

Пред агенция Reuters министър-председателят заяви още, че българското правителство обсъжда как да действа с ядрените мощности в неизградената атомна централа в Белене, където има доставено оборудване от Русия. Кабинетът обмисля дали да използва Белене като част от "хибриден реактор", който може да използва американско или западноевропейско гориво, или да продаде оборудването на друга държава и да започне с нова технология, която не е от Русия, каза Петков.

„Центристкото коалиционно правителство на Петков“, както го описва Reuters, ще започне да купува и 1,5 млн. тона пшеница, за да подсили хранителните си запаси през следващата година и да избегне рисковете. България произведе над 7 млн. тона пшеница през миналата година и не планира да забрани износа на продукта, заяви премиерът, като добави, че държавата ще засили и резервите си от царевица и слънчоглед.

Петков каза, че България засега се придържа към целта си да се присъедини към еврозоната от януари 2024 г. Той заяви, че инфлацията ще остане в голяма степен в съответствие с тази на страните от еврозоната.

"България има валутен борд, така че в известен смисъл ние вече се държим така, все едно сме в еврозоната, нищо не се променя за нас. Ние нямаме отделна парична политика. Инфлацията ни ще бъде почти еднаква с европейската", каза той.

"Засега се придържаме към сегашната целева дата 2024 г. и се надяваме, че ще успеем да я изпълним", добави Кирил Петков.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Путин: Разширяването на НАТО ще изисква реакция от Москва

Руският президент каза, че вижда заплаха в разширяването на Алианса

И McDonald's напуска Русия, продава бизнеса си след повече от 30 г. в страната

Първият ресторант носеше символична тежест за въвеждането на западния модел в Русия 

Съдът: Хора на високи държавни позиции са взели участие в схемата за пране на пари от "Хемус"

Желанието на единствения обвиняем за парична гаранция бе отхвърлено

Кирил Петков обяви по-високи компенсации за ток за бизнеса

Срещата с работодателите идва в навечерието на национален протест

Румен Радев: Руските МиГ-29 могат да летят най-много още около година

Президентът изрази опасенията си, че договорените със САЩ самолети са малко на брой

От фабрика на Renault - сега за "Москвич" - завръщане в миналото за Русия след инвазията

Френският автомобилен гигант се е съгласил на национализация - с опция да се завърне евентуално до 6 години

"За едни 12 точки": За кого гласува българското жури на "Евровизия"

Тази година журито не подкрепи песента победител на Украйна, което предизвика вълна от реакции в социалните мрежи

"Продай на Remix" - услугата, която дава втори живот на дрехите ви

"Най-зелените компании в България“ отличи Remix за изключителни постижения в областта на устойчивата мода