Снимка: © Getty Images

За първи път в историята цената на природния газ в Европа доближи $4000 за 1000 куб. м. Само от отварянето на търговията тази сутрин стойността на основната енергийна суровина постигна ръст от близо 80% спрямо нивата при затварянето на пазара в петък.

По данни на лондонската борса ICE - цената на фючърсите на най-ликвидния хъб TTF в началото на днешния ден беше 2366,8 долара за 1000 куб. м, но цената започна рязко да се покачва с безпрецедентно темпо от около $300 на час. Преди обед тя достигна $3900 за 1000 кубика, което е със 79,7% повече от цената, отчетена в петък.

В ранния следобед се наблюдава спад на цената с около 1000 долара - до ниво около $2900. Това равнище също е над досегашния абсолютен рекорд от 2411 долара за 1000 куб. м, достигнат на 4 март.

Междувременно цените на петрола се покачиха до 139 долара за барел в понеделник (преди да спаднат до малко под 130), което е най-високото ниво от почти 14 години насам. Цените на едро на газа в сегмента "ден напред" се увеличиха повече от два пъти.

Това се случва в момент, когато САЩ намекнаха за забрана за закупуване на руска енергия заради военната инвазия на Москва в Украйна.

"Газпром" съобщи днес, че доставя договорените количества за Европа без проблеми. Според компанията в европейските гаохранилища е запълнен 29.5% от капацитета.

Междувременно германските министри на външните работи, на финансите и на икономиката се обявиха против налагането на ембарго върху вноса на петрол, газ и въглища от Русия заради войната в Украйна.

"Застрашени сме да платим много, много висока икономическа цена. Ако утре в Германия или Европа светлините угаснат, това няма да спре танковете", заяви външният министър Аналена Бербок, цитирана от AFP. Германия внася от Русия 55% от петрола и 42% от природния газ, които използва.

Междувременно украинският президент Володимир Зеленски призова за повече санкции срещу Русия. По време на ежедневния си брифинг той каза, че продължаващото нахлуване показва, че "Русия не се е отказала от плановете си срещу Украйна" - затова той добавя, че "се нуждаем от нов пакет санкции".

Зеленски призова за "бойкот на руския износ, по-специално за отхвърляне на петрола и петролните продукти от Русия".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Съвременно изкуство и световна музика предлага фестивалът "Ritual Gatherings" на плаж Камчия

Това е ежегоден културен фестивал, съчетаващ музика, съвременно изкуство, традиционни ритуали и екологични практики.

Мона Лиза в хола ви? Защо само Мона Лиза?

Tелевизорите The Frame - картини от една изложба

МО отрича да е предоставяло български Су-25 за Украйна

"Това е хибридна информация", твърдят от министерството

Русия призова България да изтегли кораба "Царевна" от Мариупол

Въпреки условията за безопасно излизане, все още не са предприети мерки за изтеглянето на чуждестранните кораби, казват руските власти.

Аватарите на ABBA върнаха времето с 40 години назад с феноменален концерт в Лондон

"Този концерт трябва да се види, за да повярвате, че е истина"

Бившият директор на Лувъра е обвинен в незаконна търговия на антики

Разследващите се опитват да установят дали Мартинез е участвал в измама с артефакти

Москва поиска от Запада да премахне санкциите и го обвини за продоволствената криза

Путин каза, че е "напъно нереалистично" Русия да бъде излорана от съвременния свят