ЕС удвоява военната помощ за Украйна до 1 млрд. евро Снимка: © Getty Images

Европейският съюз ще удвои военната си помощ за Украйна до 1 млрд. евро. Евролидерите стигнаха до споразумение за това по време на втората част от срещата на върха във Версай, в която участва и българският премиер Кирил Петков.

"Не беше трудно да стигнем до съгласие по този въпрос", каза коментира върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел. "За всички беше съвършено ясно, че трябва да увеличим военната подкрепа за Украйна, за да увеличим и натиска върху Русия".

Още днес Европейската комисия (ЕК) нареди да бъдат прехвърлени 300 млн. евро от предварително отпуснатата за тази година помощ за Украйна, за да се "поддържа макрофинансовата стабилност" на страната.

"Този транш е първата част от пакета за помощ в размер на 600 млн. евро в рамките на новата програма за макрофинансова помощ в размер на 1,2 млрд. евро", се казва в изявлението на ЕК.

По-рано в петък лидерите на ЕС осъдиха Русия за "непровокирана и неоправдана военна агресия" и обещаха „непоколебима подкрепа“ за Украйна и за бежанците. Те обаче не пожелаха да дадат бърза писта за процеса по присъединяване на Киев към ЕС, както поиска президентът Володимир Зеленски.


Евролидерите не дадоха бърза писта на Украйна за членство в ЕС


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Европейски дневници

Илхан Кючюк поема ключова комисия в Европейския парламент

Общо петима български евродепутати заемат ръководни постове в комисиите на ЕП

14:00 - 23.07.2024
Важно днес

Ивелин Михайлов подготвя края на Исторически парк

Заобиколен от икони, Михайлов, признава, че паркът е слабо посещаван, което "стъпка по стъпка икономически ни убива".

13:50 - 23.07.2024
Спорт

Анди Мъри ще играе последния турнир в кариерата си на Олимпийските игри

Британецът официално потвърди, че след Олимпийските игри ще си вземе почивка.

13:46 - 23.07.2024