ЕС въвежда универсално зарядно за всички телефони, таблети и камери Снимка: © Getty Images

Забравете за шкафчето, в което имате поместени многобройни кабели и зарядни, тъй като Европейският съюз скоро ще въведе универсално общо зарядно за всички мобилни телефони и други устройства.

Представителите на ЕС обявиха, че са подписали временно споразумение за единен кабел за зареждане. Това е част от по-широко усилие продуктите, продавани в ЕС, да станат по-устойчиви и да се намалят електронните отпадъци.

Новите правила, които ще влязат в сила до есента на 2024 г., означават, че потребителите в ЕС ще трябва да използват само общ USB Type-C кабел за малки и средни презареждащи се, преносими електронни устройства.

„Европейските потребители бяха разочаровани от множеството зарядни устройства, натрупани в домовете им. Сега те ще могат да работят с едно зарядно устройство за цялата преносима електроника, което е важна стъпка за увеличаване на удобството на потребителите“, каза Алекс Агиус Салиба, водещ преговорите за Европейския парламент.

Устройствата, които ще бъдат засегнати от новата промяна, са мобилни телефони, таблети, електронни четци, слушалки, цифрови фотоапарати, тонколони, преносими конзоли за видеоигри, клавиатури, мишки, преносими високоговорители и навигационни устройства. Лаптопите също са включени, но производителите им ще имат допълнително време, за да се съобразят с новата наредба.

Правилата ще се прилагат само за устройства, продавани на единния европейски пазар, който се състои от 30 държави. Въпреки това, подобно на строгите разпоредби на ЕС за поверителност, те биха могли да се превърнат в де факто стандарт за останалия свят, посочва "Асошиейтед прес".

Много производители на електроника започнаха да се адаптират към USB-C портовете за устройство. Apple обаче беше един от основните противници на идеята. От технологичния гигант заявиха, че се притесняват, че правилата ще ограничат иновациите и ще навредят на потребителите. iPhone-ите на компанията идват със собствен порт за зареждане , въпреки че по-новите модели включват кабели, които могат да бъдат включени в USB-C контакт.

Правилата на ЕС също така очертават стандартите за бързо зареждане и дават на потребителите правото да избират дали да купуват нови устройства със или без зарядно устройство, което според оценките на ЕС ще спести на потребителите 250 млн. евро годишно.

Намаляването на електронните отпадъци е другата цел. Съюзът изчислява, че изхвърлените или неизползваните зарядни устройства представляват 11 000 метрични тона електронни отпадъци в Европа всяка година.

„Едно на всеки три зарядни устройства, които са в комплект с тези продукти, никога не се отварят от оригиналната си опаковка“, обясни Салиба.

За да бъде в крак с най-новите технологични ивации, се предвиждат и разпоредби за безжичното зареждане. Това се разглежда като следващата стъпка към действията, каза Салиба.

ЕС прекара години, опитвайки се да убеди технологичната индустрия да приеме общ стандарт за зареждане - усилие, което намали различните портове за зареждане. Европейската комисия обаче реши да наложи въпроса със законопроект. Очаква се Европейският парламент и Европейският съвет да дадат официално одобрение на споразумението след лятната пауза.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Петър Тодоров е виждал Стефан Димитров да влиза в МВР, но не му било работа да контролира посетителите

Бившият главен секретар не знаел, че баща и син Димитрови били разработвани от ДАНС

15:50 - 23.04.2024
Важно днес

Футбол и политика в стил "Орбан": "Газпром" преговаря да е спонсор на "Ференцварош"

Сделката не е официално обявена, но според унгарски медии е в напреднал етап

13:22 - 23.04.2024