Снимка: © Getty Images

Темата с ваксините на AstraZeneca се пренесе в белгийски съд, където Европейската комисия обвинява британско-шведския фармацевтичен гигант в забавяне на доставките на препарати срещу Covid-19.

След месеци на атаки от страна на ЕС, че AstraZeneca е забавила началото на кампанията по масова ваксинация в държавите членки, адвокатите от двете страни се изправиха едни срещу други в Брюксел. За петък е насрочено още едно заседание.

Според ЕС – компанията, която разработи ваксината заедно с Оксфордския университет, е фаворизирала Великобритания при доставките на препаратите.

От AstraZeneca бяха обещали 300 милиона дози за блока от декември 2020 г. до юни 2021 г. Оказа се обаче, че успяха да доставят само 30 милиона през първото тримесечие, а за второто ще успеят да разпределят едва 70 млн. дози – със 110 милиона по-малко от предвиденото. Това е нарушило кампаниите по имунизация в много страни, смятат европейските лидери.

България заложи на масова ваксинация с този препарат в началните етапи на ваксинационната кампания, но впоследствие премина към приоритетна употреба на иРНК ваксините заради отчетените случаи на тромбози сред десетки пациенти в Европа, имунизирани с AZ/Oxford.

С подадената жалба в съда от ЕС се надяват да поставят британско-шведската компания под натиск и да я принудят да достави 90 млн. дози повече преди началото на юли. Фармацевтичната фирма отрича твърдението, че не е изпълнила задълженията си по договора, и нарича делото „необосновано“.

Според адвоката на AstraZeneca – компанията не е била задължена да достави всички заложени в контракта дози, а е поела ангажимент само да „положи възможно най-големи усилия“ да го направи.

От ЕС казват, че са инвестирали 2,7 милиарда евро, за да финансират продукцията на ваксини на AstraZeneca в 4 завода. Миналия месец адвокат на Европейската комисия заяви, че компанията трябва да доставя всички дози от тези фабрики на Европа. „AstraZeneca не използва всичките си заводи“, каза тогава Рафаел Джефарали.

Дипломатите и законодателите в ЕС заявиха още, че AZ е изпълнила ангажиментите си към Великобритания, където се намира централата ѝ. Преди четири месеца изпълнителният директор Паскал Сорио обясни пред Financial Times, че компанията е гарантирала приоритет на доставките към Обединеното кралство. Обяви, че това е част от сделката с Оксфордския университет и е замяна за получените инвестиции.

Паскал Сорио, AstraZeneca: ЕС забави поръчката на ваксините с 3 месеца спрямо Великобритания

Обяснението на Сорио за забавените доставки на ваксината беше свързано с производствени проблеми, които не са засегнали британския пазар, тъй като договарянето с тях е станало три месеца преди сключването на сделката с ЕК. 

През февруари тази година обаче CNN показа, че договорите на компанията с Лондон и с Брюксел не се различават по ангажиментите си за "полагане на най-добри усилия" в снабдяването с дози. Официалното споразумение на AstraZeneca с Великобритания дори е подписано един ден след сключването на договора с ЕС – на 28 август 2020 г.

ЕС казва, че AstraZeneca остава част от ваксинационната стратегия на блока, но Комисията все още не е поръчала допълнителни дози за след юни 2021 г., когато изтича настоящият договор. Не е сигурно и дали ще го направи. Вместо това ЕК заложи на повече доставки от препаратите на Pfizer/BioNTech, планирайки 1,8 млрд. дози до 2023 г.


 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Рекорден брой Covid-сертификати са свалени въпреки сривовете в системата

DDoS атаки са причината за блокирането на портала HIS.bg

"Галъп": "Продължаваме промяната" е пред ИТН в битката за третото място

Шест партии и коалиции имат шанс за 47 Народно събрание, "Изправи се" пада под 4%

"Галъп": Радев влиза в кампанията с над 50%, но Covid-мерките може да променят шансовете му

Лозан Панов е на четвърто място след Мустафа Карадайъ

Домашният офис и свободата, към която ще се адаптираме

Аксенчър и балансът за служителите между дистанционната работа и времето в офиса

Мистерията с рейтингите на Netflix, или защо хората предпочитат "Приятели" пред "The Crown"

1/4 от зрителите на Squid Game в Европа са го изгледали за 2 дни, според данни на британска аналитична компания

BILLA празнува 21-ви рожден ден и раздава награди на 200 свои клиенти

Всеки, който регистрира касова бележка на spestivbilla.bg, може да спечели ваучер за пазаруване или куфар

Бергамо след трагедията с Covid: 92% ваксинирани и завръщане в нормалния живот

"Всички граждани демонстрират отговорност към собственото си здраве и към общността"

МЗ удължава валидността на сертификата за преболедували и улеснява ваксинираните с първа доза

Техните сертификати ще се признават само на територията на България