ЕС ще проверява "X" (Twitter) за незаконно съдържание в първо по рода си разследване Снимка: © Getty Images

Европейският съюз започва официално разследване срещу социалната мрежа "X" на Илон Мъск по редица обвинения, включително това, че не е успяла да се справи с незаконното съдържание и дезинформацията в платформата.

Това е първото по рода си разследване, което е образувано съгласно Закона за цифровите услуги (DSA). Обвиненията към социалната мрежа са свързани с това, че тя е нарушила задълженията си по европейската правна рамка. Законът влезе в сила през ноември 2022 г. и изисква от големите онлайн платформи и търсачки да предприемат повече действия за справяне с незаконното съдържание и рисковете за обществената сигурност.

След нападенията на "Хамас" срещу Израел на 7 октомври еврокомисарят за вътрешния пазар Тиери Бретон изпрати писма до X, Meta, TikTok и Google, в които им напомня за задълженията им по DSA за справяне с вредното и незаконно съдържание. Европейската комисия е получила данни, че платформата на Мъск разпространява незаконно съдържание и дезинформация, особено терористично и насилствено съдържание в контекста на войната в Газа.

Проверката ще се съсредоточи върху това какво прави гигантът, за да се справи с разпространението на това съдържание в ЕС и ефективността от предприетите мерките.

По-рано тази година "X" въведе функция, с която позволява на потребителите да коментират и обозначават постове, които смятат, че съдържат неверни или подвеждащи твърдения. По този начин обаче отговорността за проверката на фактите беше възложена на самите потребители, а не на специален екип от проверяващи. В съобщението на Комисията става ясно, че ще бъде извършена проверка и за ефикасността на тази система.

От своя страна, компанията заяви, че ще "сътрудничи на регулаторния процес". В свое изявление тя посочва, че е "важно този процес да остане свободен от политическо влияние и да следва закона".

"X е фокусирана върху създаването на безопасна и приобщаваща среда за всички наши потребители, като същевременно защитава свободата на изразяване, и ще продължим да работим неуморно за постигането на тази цел", се казва в съобщението.

В хода на проверката ще бъде проучена и синята отметка на профилите, която вече може да бъде закупена в платформата срещу определена сума. Откакто тя стана абонаментна услуга, редица непроверени и фалшиви акаунти станаха "верифицирани", което създаде съмнения за проблеми с прозрачността в "X".

Това ще е първият път, в който ЕС ще използва новите си правомощия, придобити след приемането на Закона за цифровите услуги. Той дава на регулаторните органи огромни нови правомощия да принуждават социалните мрежи да контролират платформите си за реч на омразата, дезинформация и друго опасно съдържание.

DSA налага нови правила за модериране на съдържанието, защита на личните данни и прозрачността. Всяка компания, за която се установи, че в нарушение на разпоредбите, може да бъде глобена в размер до 6 % от нейния общ глобален оборот, а дейността ѝ също така може да бъде прекратена на територията на ЕС.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Политика

Година по-късно - какво (не) се промени след масовите протести в Сърбия

Опозицията поведе битка срещу управляващите, но се разпадна само няколко месеца по-късно

14:39 - 03.05.2024
Живот

Супер лесни мини козуначени венци с бакпулвер

Приготвят се бързо и лесно, само с бакпулвер, а вкусът им е все толкова неустоим

11:53 - 03.05.2024
Важно днес

България се придвижи до топ 60 на класацията за свобода на медиите

Със сериозни критики към редакционната независимост

09:43 - 03.05.2024