"Ето ме тук - изкуственият интелект отне работата ми" Снимка: © Getty Images

Десетки журналисти бяха уволнени от Microsoft, след като компанията реши да ги замести със софтуер за изкуствен интелект. На служителите, поддържащи основната страница с новини на сайта MSN, използван от милиони души по света, им е било съобщено, че фирмата, основана през 1975 от Бил Гейтс и Пол Алън, повече не се нуждае от тях, защото роботи могат да вършат работата им.

Около 27 души, назначени от PA Media, са били предупредени, че ще загубят работните си места до един месец. Microsoft реши вече да не търси хора, които да подбират и редактират новинарски статии в сайта. Неговата функция е на едно място да се събират най-важните новини от света – взети от различни медии и агенции.

На служителите им е било съобщено, че решението на Microsoft да прекрати договора си с PA Media е било взето много бързо като част от глобална промяна.

Един от редакторите в екипа сподели, цитиран от The Guardian: „Прекарах цялото си време да чета как автоматизацията и изкуственият интелект ще отнемат работните ни места и ето ме тук – изкуственият интелект отне работата ми“.

Той добави, че решението да се заменят хора за сметка на софтуер е рисковано, тъй като журналистите са били прекалено внимателни в следването на „много стриктни редакторски правила“. Те са били прилагани, за да е сигурно, че, отваряйки браузъра си, потребителите няма да попаднат на неподходящо съдържание, като например такова, представящо насилие, което е изключително важно за по-младите.

Екипът, който работи за сайта на Microsoft, не представя авторски статии, но все пак упражнява редакторски контрол, подбира историите на агенции и медии, редактира съдържанието и заглавията им, така че да съответстват на формата. Статиите се намират на уебсайта MSN, като „Майкрософт“ споделя приходите от реклама с оригиналните автори.

Ръчната промяна на новините също подсигурява, че заглавията ще са ясни и подходящи за формата. Редакторите също така не позволяват разпространение на политически мнения и избягват недостоверни източници на информация. Всичко това повдига въпроса как ще се справи софтуерът за изкуствен интелект с тези задачи.

Някои от журналистите, които ще бъдат съкратени, имат богат опит в бранша. Други тепърва са навлезли в индустрията и сега се изправят пред трудно предизвикателство да си намерят работа на друго място. И други екипи редактори по света ще бъдат засегнати от решението на „Майкрософт“ да въведе автоматизация относно подбора на новини.

Както и други новинарски организации, PA Media също се изправя пред тежки финансови предизвикателства и трябваше да пусне в неплатен отпуск част от персонала си. Други останаха с намалени заплати. Компанията се разпространи и извън традиционния новинарски бизнес, като последно придоби фирмата Alamy – британска агенция за фотографска дейност. Това се случи, преди пандемията да навреди на медийната индустрия.

Говорител на PA Media съобщи, цитиран от The Guardian: „Ние се намираме в процес на съкращаване на екипа на „Майкрософт“, работещ за PA. Също така правим всичко, което можем, за да подкрепим съответните хора. Горди сме от работата, която сме свършили заедно с Microsoft, и знаем, че доставяхме услуги с високо качество“.

„Като всички останали компании, ние редовно правим оценки на нашия бизнес“, споделиха от „Майкрософт“. „Това може да доведе до повече инвестиции в дадени сектори, а понякога и до съкращаване в други. Тези решения не са резултат от настоящата пандемия“.

Много технологични компании експериментират с използването на изкуствен интелект в сферата на редакторската дейност. Google е един от примерите – тя инвестира много средства в тази посока, но автоматизацията при писане на статиите все още не е широко разпространена. Друг е въпросът дали изобщо е възможна.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Бесарабски българин е загубил съпругата и детето си при руския обстрел в Одеса

При нападението са загинали още 2 деца

15:05 - 03.03.2024
Важно днес

Радев заговори срещу "проповедниците на нихилизма и разделението" на връх Шипка

На фона на руски знамена Радев видя "прогонване на лепкавата политическа мъгла от върховете на българското минало"

13:41 - 03.03.2024
Важно днес

Хепи-соцът като атракцион за всеки национален празник

С "Чавдар" и "Икарус" на Трети март?

13:35 - 03.03.2024
Важно днес

Тръмп изпревари Ники Хейли в още три щата преди "Супер вторник"

Дали Тръмп ще остане единственият кандидат за номинацията - ще се реши на 5 март

09:12 - 03.03.2024