Снимка: © Getty Images

Евгений Лебедев - управител на британските медии Independent и Evening Standard - е предложен за пожизнен член на Камарата на лордовете в британския парламент. Името му е включено в списък с общо 36 номинации от Борис Джонсън, като вече е одобрен от кралица Елизабет II. 

В групата на предложенията за нови перове влиза още братът на министър-председателя - Джо Джонсън, който служеше като зам.-министър на образованието в първия му кабинет, но напусна заради несъгласия с политиката за Brexit. 

Съпругът на бившия премиер Тереза Мей - Филип - също ще стане пожизнен член на Камарата на лордовете. В списъка са още бившите консервативни финансови министри Филип Хамънд и Кен Кларк, както и журналистът и биограф на Маргарет Тачър Чарлз Мур (пряк ръководител на Борис Джонсън в Daily Telegraph в годините, когато бъдещият премиер е работил като кореспондент от Брюксел). 

40-годишният Евгений Лебедев е близък до Джонсън от повече от десетилетие. Той управлява медийния бизнес, който баща му Александър създава във Великобритания, като изкупува мажоритарните пакети в Evening Standard и Independent през 2009-2010 г.

60-годишният Лебедев-старши е бивш агент на КГБ, учил е  в една от най-висшите академии за външно разузнаване, а след разпада на СССР се насочва към банковата дейност и медийната индустрия. 

Под ръководството на Евгений Лебедев най-големият лондонски вестник Evening Standard става безплатно издание, което се разпространява в мрежата на обществения транспорт. Това го превръща в един от най-влиятелните медийни собственици по отношение на политическия живот в британската столица. По това време Борис Джонсън е кмет на града и започва все по-есто да се появява на събитията, организирани от Лебедев. 

Милиардерите от Съветския съюз, които се намесиха в британската политика и бизнеса на Острова

Independent спря печатното си издание под управлението на Лебедев, но сайтът му продължава да е една от най-големите онлайн-медии в глобален мащаб. 

През 2012 г. Standard публикува първа страница с призив "направете правилния избор за Лондон" в подкрепа на кандидатурата на Джонсън, който успява да спечели нов мандат с разлика от едва три процента пред конкурента си Кен Ливингстън. 

През 2015 г. Джонсън и Лебедев-младши прекарват заедно една нощ по улиците на Лондон в нова медийна кампания, посветена на проблема с бездомните хора в града. 

След оставката на кабинета на Дейвид Камерън през 2016 г. заради Brexit, финансовият му министър Джордж Озборн стана главен редактор на Evening Standard. Мястото му беше заето от снахата на Камерън - Емили Шефийлд през юни 2020 г. 

Евгений Лебедев е известен с организирането на пищни партита, в които се събират както политици, така и популярни личности от развлекателния бизнес като Мик Джагър, Иън Маккелън, Кийра Найтли, Ралф Файнс и др. Често гостите му от Лондон посещават имението му в Перуджа с частни самолети.

През декември 2019 г. Борис Джонсън се появи на 60-тия юбилей на Лебедев-старши ден след победата си на парламентарните избори. 

Прочети