Еврейско гробище във Виена осъмна с пречупени кръстове и палеж Снимка: © Getty Images

Проявите на антисемитизъм в Европа зачестяват след изострянето на конфликта между Израел и обявената от ЕС и САЩ за терористична организация "Хамас".

Австрийските медии съобщават, че в еврейската част на централното гробище във Виена се е разразил пожар през изминалата нощ, а по стените на гробищния парк са били надраскани пречупени кръстове.

Около 20 пожарникари са се включили в потушаването на пламъците.

Опожарено е фоайето на залата за церемонии в еврейската част на гробището. Материалните щети са значителни, но няма пострадали хора.

Австрийският канцлер Карл Нехамер осъди проявата.

„Най-остро осъждам атаката на еврейското гробище във Виена. Антисемитизмът няма място в нашето общество и срещу него ще се води борба с всички политически и юридически средства. Надявам се, че извършителите ще бъдат открити бързо,“ пише Нехамер в социалната мрежа „Х“.

За риска от повишаване на враждебността и антисемитизма предупреждава и директорът на Агенцията основните права на Европейския съюз (FRA).

За британския „Гардиън“ Майкъл О'Флаерти отбелязва, че с изострянето на конфликта между Израел и „Хамас“ антисемитизмът в Европа ще се разгърне.

„Ние изградихме съвременна Европа на основата на отричането на ужасите от Втората световна война и най-големия тях е Холокоста – геноцида, извършен срещу евреите,“ отбелязва Майкъл О'Флаерти.

Анализ на базираната в САЩ "Лига против клеветата" показва, че в Австрия от началото на октомври проявите на антисемитизъм са нараснали с 300%.

Тенденцията, която се наблюдава в Обединеното кралство, е подобна.

За първите 18 дни на октомври лондонската полиция е съобщила за 218 случая на прояви на антисемитска омраза. Великобритания докладва за повишение на антисемитизма с цели 13 пъти повече спрямо данните от предходната година за същия период.

В Германия организацията за наблюдение на антисемитизма RIAS отчита 240% увеличение на антисемитските инциденти от 7 октомври насам.

За да се противодейства на антисемитизма, според Майкъл О'Флаерти, трябва да се положат повече усилия в посока на образованието, така че да се помни историята от Холокоста и Втората световна война.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Кабинетът на Нетаняху реши да спре дейността на "Ал Джазира" в Израел

Тел Авив аргументира решението си с мотива, че катарската телевизионна мрежа застрашава националната сигурност.

15:33 - 05.05.2024
Важно днес

17-годишен младеж се призна за виновен за побоя над Матиас Еке

Непълнолетното момче се е предало на полицията в Дрезден в присъствието на родител.

12:59 - 05.05.2024
Важно днес

Хиляди протестираха в Тел Авив с искане за прекратяване на огъня в Газа

Демонстрантите настояват, че трябва да се направи всичко възможно, за да се върнат у дома отвлечените от групировката заложници.

10:13 - 05.05.2024
Важно днес

Си Дзинпин пътува за Европа. Макрон ще го убеждава да сътрудничи за прекратяване на войната в Украйна

Китайският президент Си Дзинпин започва днес европейската си обиколка, като първата му спирка е Париж.

09:12 - 05.05.2024
Важно днес

Русия обяви Зеленски за международно издирване

Украинският президент се издирва по неуточнено обвинение

18:24 - 04.05.2024