„Евроинс“ остана без лиценз в Румъния – компанията се оплака от „враждебно превземане“ Снимка: © Еврохолд

„Евроинс Румъния“, част от застрахователния бизнес „Евроинс Иншурънс Груп“ АД на „Еврохолд България“, влиза в процедура по несъстоятелност, след като румънският небанков финансов регулатор (ASF) реши да отнеме лиценза му с мотива, че не покрива необходимите капиталови изисквания. Задълженията на ръководството на дружеството са преустановени и то е дадено на прокуратурата за манипулации. Както повелява законът, техните функции временно ще поеме местният Гаранционен фонд.

До крайното решение за ликвидация се стига, след като в началото на февруари „Евроинс“ влезе в открита схватка с регулатора и дори го обвини в „кражба на бизнеса му“. Председателят на надзорния съвет на „Еврохолд“ Асен Христов обвини ключови служители на ASF, включително и вицепрезидента за застраховане Кристиян Рошу, в натиск и разклащане на „стабилността на компанията, на целия застрахователен сектор и икономическата стабилност на държавата“.

„Евроинс Иншурънс Груп“ АД заяви, че е стартирал процедура по оспорване на решението на румънския регулатор във всички компетентни съдилища в Европа и по света. На специална пресконференция днес оттам нарекоха действията на румънските служители на застрахователния регулатор опит за „враждебно превземане“ на компанията.

Иначе от „Евроинс“ увериха, че случващото се на руъмнския пазар „няма да засегне по никакъв начин дейността на останалите дружества от групата“ в 11-те други страни, където оперира, като за това са взети „необходимите действия“.

От българската Комисия за финансов надзор обясниха, че „Евроинс Румъния“ не извършва застрахователна дейност в България и поради това румънското решение не засяга местните клиенти. „В резултат на осъществявания от КФН надзор не са констатирани проблеми с платежоспособността нито на индивидуалните дружества от групата на „Евроинс Иншурънс Груп“ АД, нито на групата като цяло“, се казва в становището на регулатора.

Какво твърди ASF?

Румънските власти са констатирали недостиг на средства в „Евроинс Румъния“ за осигуряване на покритие на изискванията за платежоспособност още към 30 юни 2022 г., като той се е запазил и към 30 септември.

Между февруари 2020 г. и януари 2023 г. Органът за финансов надзор глоби „Евроинс“ с общо над 16 милиона леи – санкции в резултат на 17 контролни действия, припомня Медиафакс.

Според ASF дружеството е надценило приходите:

  • през 2021 г. със 151,5 млн. леи и е подценило разходите с 223 млн. леи.
  • а към 30.06.2022 г. приходите са надценени със 127 млн. леи, а разходите са подценени с 91 млн. леи.
  • към 30.09.2022 г. „Евроинс Румъния“ не е оценило достатъчен резерв за щети, който да покрие всички бъдещи парични потоци, както се изисква от европейското и местното законодателство.

„Евроинс Румъния“ не е приложило собствените си процедури за изчисляване на резервите, като установеният дефицит на резерва е 605 млн. леи.
През застрахователя си „Евроинс Румъния“ българската „Еврохолд“ бе лидер на пазара на „Гражданска отговорност“ в Румъния с пазарен дял от 31%.

Отговорът на дружеството

„Ние ще обжалваме решението на финансовия регулатор. Ако не върнат лиценза, ще се съдим за десетки, стотици милиони“, каза Асен Христов на пресконференция днес по повод отнемането на лиценза.

„През последния отчетен период (към септември 2022 г.) „Еврохолд“ регистрира най-добрите консолидирани резултати в своята история след силно представяне както на застрахователния, така и на енергийния бизнес на групата. Очакванията са тази възходяща тенденция да продължи и през следващите тримесечия. Търговията с финансови инструменти на дружеството на Българската фондова борса и на Варшавската фондова борса ще продължи в обичайния пазарен ритъм“, посочиха от компанията миналия месец, когато стана ясно за разиграващата се битка в Румъния.

Според Асен Христов в става дума за „организирана атака срещу „Евроинс Румъния“ от страна на служители на румънския финансов регулатор ASF, както и опити за „превземане“ и „кражба“ на бизнеса на дружеството в Румъния. Той описа действията им като политически акт. По думите му при 25% пазарен дял на „Евроинс Румъния“ техническите резерви на компанията са представлявали 47% от общите такива в държавата.

Преди месец Христов предупреди, че случаят може да се отрази на цялата българска икономика, защото става дума за няколко процента от БВП. По думите му атаката е опасна, защото компанията е инвестирала над 200 млн. лева на Българската фондова борса. Активите на компанията в Румъния превишават 400 млн. лева.

Сега от дружеството увериха, че отнемането на лиценза в Румъния няма да се отрази на останалия му бизнес благодарение на взетите мерки по преструктуриране на холдинга. Припомняме, че „Евроинс Иншурънс Груп“ АД, част от което е „Евроинс Румъния“, се намира под шапката най-големия публичен холдинг в България – „Еврохолд“. Българската фирма оперира 15 години в Румъния, където е направила значително инвестиции.

„Евроинс“ не е единствена

Последните години не са леки за румънския застрахователен пазар. През 2021 г. бе отнет лицензът на най-големия застраховател в страната – City Insurance. Неговият фалит бе предшестван по-рано от тези на други два играча – Astra и Carpatica.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

ГЕРБ-СДС: Или ще има правителство на споделена отговорност, или нови избори

Тома Биков прочете първата декларация на партията в 50-ото НС

09:19 - 19.06.2024
Важно днес

Седмокласниците се явяват на изпит по български език и литература

Те ще пишат по Вариант 1 на националното външно оценяване

07:46 - 19.06.2024
Важно днес

Първото заседание на 50-ото НС: "Време е да върнем здравия разум"

Депутатите трябва да изберат председател на парламента

07:18 - 19.06.2024
Важно днес

ДАНС привиква майката на Даная и Кремена Кунева заради позициите им за частната детска болница

По сигнал на частния инвеститор в ДАНС бяха привикани и адв. Мария Шаркова и Надежда Цекулова

22:42 - 18.06.2024