Снимка: © Getty Images

27-те страни от ЕС одобриха петия голям пакет от санкции срещу Русия. В четвъртък вечерта постоянните представители на страните-членки одобриха предложенията на Европейската комисия за забрана за внос на въглища, дърва, хайвер и водка, както и множество други наказателни мерки.

Новите наказателни мерки имат за цел да увеличат натиска върху Русия - преди всичко чрез налагане на високи икономически разходи за страната. Според Европейската комисия само ембаргото за въглища може да означава загуба на приходи от около четири милиарда евро годишно.

За да влязат в сила санкциите, правните актове трябва да бъдат одобрени и в писмен вид и публикувани в Официален вестник на ЕС. Тези стъпки обаче се считат за формалност и трябва да бъдат завършени този петък.

Част от пакета от санкции е и пълна забрана за трансакции с четири важни руски банки, включително втората по големина руска банка VTB. На руски кораби и кораби, управлявани от Русия, също ще бъде забранено влизането в пристанища на ЕС.

Изключения трябва да има само за доставка на храна, хуманитарна помощ и енергия. "Тази забрана ще ограничи драстично възможностите на руската индустрия да получава ключови стоки", казва Фон дер Лайен.

Полша, Литва, Латвия и Естония вече затвориха своите магистрали за руски и беларуски камиони. Единствената отворена сухопътна връзка между ЕС и Русия е границата между Финландия и Русия. Финландия вече спря жп превозите - пътнически и товарни, с Русия.

За да се отслаби още руската икономика, ще има допълнителни ограничения върху търговията с Русия, които ще са с обем от около 10 милиарда евро. Става дума за стоки, които Русия внася.

Според Комисията това са квантови компютри, модерни полупроводници, машини и транспортни средства.

Продукти като дървесина, цимент и морски дарове на стойност 5,5 милиарда евро също няма да се внасят в ЕС. Освен това руските компании вече няма да имат право да участват в обществени търгове в страните от ЕС.

Още хора, свързани с руския президент Владимир Путин, ще бъдат включени в списъка със санкции, забраняващ им да влизат в ЕС и замразяващ активите им в ЕС. Преди дни стана ясно, че сред засегнатите са двете дъщери на руския президент Владимир Путин. Очаква се това да са "дузини политици, бизнесмени и хора, участващи в пропагандни дейности", каза върховният представител за външната политика на ЕС Жозеп Борел.

Решението на страните-членки не е взето без разногласия. Полша не е искала да приеме, че преходният период за забраната за внос на руски въглища ще бъде четири месеца (по искане на страни като Германия),а не три месеца, както първоначално е планирала Комисията.

Противоречия е предизвикало и искането от страни като Гърция и Малта затварянето на пристанищата да не е толкова стриктно, колкото първоначално планираното от Европейската комисия.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Рашков си даде висока оценка, но преходът му от МВР в КПКОНПИ остава под въпрос

Костадин Костадинов отхвърлил призив от ПП да подкрепи Рашков за новата позиция

Момчетата в костюми или #GentleMinions: Филмът за миньоните се превърна в мания за TikTok

Продължението на "Миньоните" привлича извънредно голям дял тийнейджъри на премиерата си

ПП ще представи нова програма: Хоризонт за 6 месеца и опция за вот на доверие

Евентуален кабинет на Асен Василев може да поиска нов вот на доверие през януари 2023

Край на "монопола" на "Евролаб": БАБХ си връща помещенията на ГКПП "Капитан Андреево"

Корупционният скандал около частния контрол на границата вече става европейски проблем

В Украйна предстои дълга война: кой ще я спечели зависи от Запада

Путин разчита на идеята, че решимостта на Запада ще се разпадне

Кметът на Добрич: "Когато Кирил Петков опъна шатра на площада, хората питаха дали това е коалиция на г-н Йорданов"

Йордан Йорданов смята, че той има интелектуално право над словосъчетанието

Поредната американска трагедия

Стрелбата в Чикаго на парада за 4 юли е трети инцидент в рамките само на няколко седмици