Снимка: © Getty Images

В радиус от 1 миля около заседналия товарен кораб край Яйлата не е открито замърсяване на водата, съобщиха от Министерството на транспорта. Това стана ясно след подробно обследване на района с дрон, изпратен от Европейската агенция за морска безопасност (EMSA).

„Като част от мерките за намаляване на вредното въздействие върху околната среда, българската страна поиска съдействие от EMSA за осигуряване на технически средства, с които Агенцията разполага. Освен дрона, до момента EMSA е предоставила и плаващи бункери, които вече пътуват към България. С тях ще бъде изведен втечнения товар от кораба“, става ясно от прессъобщението на ведомството.

Преди няколко дни беше направен неуспешен опит за разтоварване на азотната тор, част от която бе изпусната в морските води, и това принуди МОСВ да спре операцията.

Европейската агенция за морска безопасност (EMSA) ще осигури три плаващи баржи за разтоварване на заседналия Vera SU. Те ще пристигнат до три дни и с тях ще се изсмуче товарът от азотна тор, съобщи Румен Николов - главен директор „Аварийно-спасителна дейност". Той даде съвместен брифинг във Варна заедно с министъра на транспорта Христо Алексиев.

Ден по-рано стана ясно, че корабът е започнал да потъва. Алексиев заяви, че „ситуацията към момента е стабилизирана“.

„Три са основните задачи за деня - нов водолазен оглед на кораба, източване на част от горивото, за да не се допусне разлив, и снемането на показания от прокуратурата на част от екипажа“, заяви министърът, цитиран от БНР.

Той уточни, че моряците от кораба ще бъдат изведени и разпитани. За целта най-вероятно в ранния следобед ще бъде изпратен катер на "Гранична полиция", който ще свали част от екипажа на брега, след което моряците ще бъдат върнати на кораба.

Горивото няма да бъде източвано докрай, за да бъде гарантирана работата на агрегатите и поддържането на нормалния живот на Vera SU.


"Големият гаф е, че не мислим за кого гласуваме": Михаил Заимов за екокризата край ЯйлатаАко нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Мадоната с противотанковата ракета "Света Джавелин" смущава църквата, но помага на Украйна

Кампанията за дарения с образа от стенописа вече е събрала над 2 млн. долара

Путин изнудва Шолц и Макрон да свалят санкциите

Путин постави ултиматум за сваляне на санкциите, за да пусне износа на украинско зърно

Първите 200 бежанци от Украйна ще бъдат транспортирани в нови бази

Властта ще наказва ведомствата си, които отказват да отворят врати за бежанците

Украйна получи противокорабни ракети "Харпун" и самоходни гаубици M109

Дания и Великобритания са съдействали за новата пратка

Янев и Костадинов тръгнаха в атака срещу въвеждането на еврото

Синхрон между "Възраждане" и "БГ възход" ден след одобряването на националния план от Министерски съвет

Александър Дунчев уличи ИТН в "игра в полза на старата власт" и поиска вето от Радев върху закона за околната среда

2-годишното отлагане на по-силния контрол върху големи строежи е "спуснато под натиск"