Европейската прокуратура потвърди, че разследва сигнали, засягащи висши публични служители Снимка: © Getty Images

Европейската прокуратура (ЕРРО) публикува официално становище, че е получила сигнали от България, съдържащи "сериозни твърдения за извършени измами с европейски средства и системна корупция по отношение на висши публични служители".

"Разследванията продължават," гласи съобщението. "Повече подробности няма да бъдат оповестявани, за да не се застрашава изходът от разследванията. Ако допълнителна информация може да бъде оповестена публично, това ще бъде направено активно с позиция от наша страна."

Досега ЕРРО отказваше да коментира дали има общо с ареста на бившия премиер Бойко Борисов, бившия министър на финансите Владислав Горанов и PR-а на Борисов Севдалина Арнаудова.

Ръководителят на институцията, Лаура Кьовеши, бе на посещение в България ден преди акцията на МВР, а в първото съобщение на вътрешно министерство се твърдеше, че арестът на Борисов е свързан със 120 сигнала на Европейската прокуратура в България.

От българската прокуратура отрекоха подобна информация под претекст, че Европейската прокуратура няма компетентност по конкретното разследване. Менко Менков, адвокатът на бившия премиер, потвърди това становище.

В крайна сметка българската прокуратура реши да не се повдигат обвинения, което министър-председателят Кирил Петков и министъра на вътрешните работи Бойко Рашков определиха в извънреден брифинг като саботаж от страна на държавното обвинение.

МВР внесе в прокуратурата постановленията за задържане на Борисов, Горанов и Арнаудова

В понеделник МВР внесе в прокуратурата отново проектите на постановленията за повдигане на обвинения срещу Борисов, Горанов и Арнаудова - документи, които в петък прокуратурата отричаше да е получила. Този път говорителят на Софийска градска прокуратура Десислава Петрова потвърди, че постановленията са доставени, макар да отчете, че нямат подпис и име на разследващ полицай, но имат поставени регистрационни номера.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

„Огромна жилищна криза“: Хиляди хора излязоха на протест в Португалия

Ниските заплати и високите наеми превръщат Лисабон в третия най-малко жизнеспособен град за живеене в света, според проучване на CIA Landlords

13:20 - 02.04.2023

Христо Иванов определи днешния ден като "прекрасен да тласнем страната напред"

Според Иванов коалиция между първите две партии не е много вероятна

11:40 - 02.04.2023

Демерджиев: През последното денонощие няма бомбени заплахи към училищата

Според вътрешния министър няма сериозни нарушения в изборния ден, но опитите да се манипулира вота са повече в сравнение с последните избори

11:04 - 02.04.2023

Сара Поли трябва да върне "Оскар"-а си? Не, 11-годишната ѝ дъщеря се шегува

Истинският подател е 11-годишната ѝ дъщеря

11:03 - 02.04.2023