Прокуратурата на Кьовеши запорира имоти в България по разследване за 5,2 млн. лева Снимка: © Getty Images

Европейската прокуратура обяви ново разследване на измама с евросредства в България на стойност 2,6 милиона евро (5,2 млн. евро).

От съобщението на институцията, ръководена от Лаура Кьовеши, става ясно, че се разследва проект за водоснабдяването на община в България, без да се уточнява за коя става въпрос.

Става въпрос за проект за реконструкция на водоснабдителната мрежа и водохранилището на община в България, финансиран от българския Държавен фонд "Земеделие" (ДФЗ) по Програмата за развитие на селските райони на Европейския съюз (ЕС) на стойност 2,6 млн. евро (5,2 млн. лв.).

Разследвани са длъжностни лица от ДФЗ и кмет на община.

Те са заподозрени в измама на бюджета на ЕС. По искане на Европейската прокуратура Софийският апелативен съд е наложил обезпечителни мерки, включително запор на недвижими имоти и превозни средства, собственост на заподозрените.

Под запор са седем сгради с обща площ 1956 кв. м., както и три превозни средства.

Според разследването става въпрос за измама при изпълнението на договор, възложен на частни дружества.

В обвинението се твърди, че служители от ДФЗ са заподозрени в незаконни договорки между кмета и въпросните частни компании за да завишат стойността на изплатените суми.

Един от заподозрените се разследва и за пране на пари, става ясно от съобщението без да се дават допълнителни подробности.

Новината идва на фона на редица населени места, които това лято минаха на воден режим заради проблеми с остаряла водоснабдителна мрежа и безводие.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

"Алфа Рисърч": Заявката за правителство мобилизира твърдото ядро на ГЕРБ

Седем партии влизат в 51-вия парламент, ДПС-Пеевски е близо до ДПС-Доган

08:08 - 24.10.2024