Европрокуратурата дава на съд фермер, който подправил документ, за да получи субсидия Снимка: © Getty Images

Европейската прокуратура в София дава на съд земеделски производител от Вършец. Той е заподозрян за измама със земеделски субсидии и подправяне на документ, става ясно от съобщение на европейското обвинение.

Заподозреният е собственик на ферма за овце в община Вършец. Според данните фермерът успешно кандидатствал за средства за модернизиране на стопанството си в размер на 134 770 лв. (около 69 000 евро). 85% инвестицията щяла да се финансирана със средства от Европейския фонд за земеделие, а останалите 15% - от националния бюджет.

За да получи средствата, той е трябвало да представи редица документи, включително такъв, който да докаже, че няма данъчни задължения.

Проверката на Държавен фонд „Земеделие“ показала, че фермерът всъщност е имал публични задължения и е представил фалшив документ при кандидатстването си за средствата. В крайна сметка парите не били отпуснати и така щетите са били предотвратени.

От съобщението на европрокуратурата става ясно, че органът на ЕС предлага на Софийския районен съд да наложи административно наказание за земеделския производител.

Така, ако бъде признат за виновен, той може да бъде глобен с до 5000 лв. санкция

Европрокуратурата претърсва два хотела в български ски курорт заради измама със субсидия от € 220 000


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024