Европрокуратурата глоби български предприемач за опит за измама със субсидии Снимка: © Getty Images

Софийският районен съд е наложил глоба на български предприемач за опит за измама със субсидии и фалшифициране на документи, свързани с автосервиз, след разследване на Европейската прокуратура (ЕПО).

Обвиняемата, от името на своето дружество, е подала заявление до българския Държавен фонд "Земеделие" по мярката "Инвестиции в подкрепа на неземеделски дейности", за да получи финансиране за изграждане и оборудване на автосервиз на стойност около 200 000 евро (391 159 лв.).

85% от средствата е трябвало да бъдат предоставени от Европейския съюз и 15% от българската държава, съобщават от ЕПО.

Разследващите обаче установяват, че за да получи средствата, обвиняемата е представила фалшиви документи, включително фалшиви свидетелства за образование, фалшиви разрешителни за строеж и фалшиви оферти за закупуване на оборудване.

Хванатото навреме нарушение е възпрепятствало изплащането на средствата, като по този начин е предотвратена щета в размер на 200 000 евро за ЕС и националния бюджет на България.

Съдът е наложил глоба в размер на 3000 лева (приблизително 1 500 евро). Тази санкция е резултат от споразумение за признаване на вина, тъй като обвиняемата се е признала за виновна по всички обвинения и не са нанесени материални щети на бюджета на ЕС.

Европейската прокуратура е независимата прокуратура на Европейския съюз. Тя отговаря за разследването, наказателното преследване и предаването на съд на престъпления срещу финансовите интереси на ЕС. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Бойко Рашков е завел иск за 50 000 лв. срещу Тошко Йорданов и Станислав Балабанов

Повод са техни изявления, свързани с временната парламентарна комисия „за разследване на корупционните практики в Агенция "Митници" и евентуалната роля на Асен Василев в тях“.

13:04 - 11.05.2024
Важно днес

800 протестиращи се опитаха да щурмуват фабрика на Tesla в Германия

Стотици протестиращи, които се противопоставят на разширяването на завода на Tesla в Грюнхайде, влязоха в сериозни сблъсъци с полицията.

10:57 - 11.05.2024
Важно днес

Как Си Дзинпин прилага стратегията "Разделяй и владей" в Европа

Китайският президент приключи обиколката си в Европа

10:07 - 11.05.2024