Европрокуратурата обвини българин за измама с 220 хил. евро от европейски и държавни фондове Снимка: © Getty Images

Европейската прокуратура е повдигнала обвинение на българин заради измама с евросредства. Това става ясно от прессъобщение на европейския орган.

Срещу неназования български гражданин има издаден обвинителен акт заради това, че е използвал фалшиви документи, за да получи незаконно над 220 хил. евро от европейски и национални фондове.

Според събраните доказателствата обвиняемият е подал по електронен път проектно предложение до българския Държавен фонд "Земеделие" за изграждане на отоплителна, вентилационна и климатична инсталация. Проектът е финансиран с европейски и национални средства - 85% от парите са от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони (ЕЗФРСР), а останалите 15% от държавния бюджет на България.

Твърди се, че обвиняемият е представил невярна информация - три оферти от потенциални подизпълнители за изграждането на такава инсталация - за да изглежда, че отговаря на условията за получаване на евросредства.

Ако обвинението бъде доказано, извършителят може да бъде наказан с до 6 години затвор.

Според доклада на Европейската прокуратура за изминалата 2023 г. органът е разследвал 203 възможни измами с европейски средства в България, като общата стойност на потенциалните щети е близо 884,9 млн. евро. Осъдени към момента няма.

Най-засегнатите са програмите за регионално и градско развитие, както и програмите за развитие на селското стопанство и селските райони.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Русия удари строителен хипермаркет в Харков, пълен с хора

Най-малко 24 души са ранени, а двама са загинали, много от хората са в неизвестност

17:36 - 25.05.2024