Евровизия 2023: Историческа победа за Лорийн от Швеция Снимка: © Getty Images

Швеция е големият победител на песенния конкурс "Евровизия" 2023. Лорийн и песента ѝ "Tattoo" успяха да съберат най-големия сбор от гласовете на зрители и жури с общо 583 точки.

Това е втора победа за шведската изпълнителка, която спечели изданието на конкурса през 2012 г. с песента си "Euphoria". Така тя става едва вторият човек в историята на "Евровизия", който печели състезанието два пъти. Единственият друг постигнал този рекорд е ирландският певец Джони Логан.

И тази година фаворитът на публиката и професионалното жури се разминаха. Най-много точки от музикалните експерти получи Швеция - 340 точки, следвана от Израел и Италия.

Публиката обаче хареса най-много изпълнението на Финландия, която се яви с екстравагантния рапър Käärijä и неговата песен "Cha Cha Cha". В общото класиране обаче той завърши на втора позиция с 526 точки.

Израелката Ноа Кирел се класира на трето място.

Победата на Лорийн означава, че следващата година домакин на "Евровизия" ще бъде Швеция. Страната вече е печелила няколко пъти и сега дори изравнява рекорда на Ирландия за най-много победи на конкурса - седем.

Големият финал на тазгодишното издание се проведе в Ливърпул вместо в Украйна, която спечели през 2022 г.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Служебният кабинет смени Вяра Тодева и още пет областни управители

Част от новите са от банката кадри на ГЕРБ

18:08 - 26.04.2024
Важно днес

Мащабни промени в движението в центъра на София предложиха от ПП-ДБ и "Спаси София"

Планира се ул. „Фритьоф Нансен“ да стане двупосочна

14:32 - 26.04.2024