Facebook и Instagram пускат чатботове с "лицата" на Наоми Осака и Кендъл Дженър Снимка: © Getty Images

Meta засилва усилията си в сферата на изкуствения интелект и ще пусне инструменти, подобни на ChatGPT, в трите си платформи - Facebook, Instagram и WhatsApp.

Потребителите ще могат да създават персонализирани стикери, да обработват снимки и да използват чатботове, докато бизнесите ще използват ново студио за разработчици, в което да създават свои собствени инструменти с изкуствен интелект за комуникация с клиентите. Собственикът на Meta Марк Зукърбърг обяви новите инструменти по време на годишната конференция на компанията Connect.

Чатботовете ще се отличават с уникални функции и ще позволяват на потребителите да получават персонализирани съвети, като целта е да бъдат по-интерактивни и забавни за използване.

Meta ще пусне над 28 чатбота в бета версия, като някои от тях ще бъдат направлявани от герои, изиграни от известни личности. Рапърът Снуп Дог ще бъде "Dungeon Master", който ще помага на потребителите да играят приключенски игри, образът на бившия баскетболист Дуейн Уейд ще дава съвети за спортни тренировки, тенистиската Наоми Осака ще асистира за анимета, а моделката Кендъл Дженър ще бъде "Billie" - спътник в живота на потребителя за полезни съвети.

Другите ботове са обучени да отговарят на запитвания по теми като писане на речи или кулинария - например помощник-готвачът "Макс" ще помага на потребителите да измислят рецепти. Тези чатботове ще могат да дават информация отпреди 2023 г., обясниха от компанията, и ще бъдат ограничени по отношение на темите.

По-рано тази седмица американският вестник "Wall Street Journal" съобщи, че Meta е срещнала проблеми при ранните тестове на тези нови функции. В документ, видян и от изданието, се посочва, че служител е оценил чатбота като груб и не е успял да разбере неговата индивидуалност като потребител.

"Тук не става въпрос само за отговаряне на въпроси, а за забавление", заяви Зукърбърг по време на конференцията.

Друг нов инструмент е редакторът на изображения с изкуствен интелект, който ще позволява на потребителите чрез текстово описание да променят съществуващи снимки. Така ще може да се зададе нов фон или цвят в кадъра. След извършване на редакцията платформата ще показва, че снимката е моделирана с помощта на изкуствен интелект.

Смята се, че този ход е опит на Meta да привлече по-младата аудитория и да ѝ позволи да си взаимодейства с изкуствените интелекти.

Марк Зукърбърг заяви, че повечето хора все още не са имали възможност да се докоснат до изкуствения интелект и Meta се опитва да реши този проблем, като внедри ИИ в приложенията, които се използват от милиарди хора.

По-рано тази година Snapchat пусна свой чатбот - My AI, задвижван от технологията на OpenAI, а също така се твърди, че TikTok тества свой подобни инструменти с изкуствен интелект.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Служебният кабинет смени Вяра Тодева и още пет областни управители

Част от новите са от банката кадри на ГЕРБ

18:08 - 26.04.2024
Важно днес

Мащабни промени в движението в центъра на София предложиха от ПП-ДБ и "Спаси София"

Планира се ул. „Фритьоф Нансен“ да стане двупосочна

14:32 - 26.04.2024