Снимка: © Лео Грасе - един от френските инфлуенсъри, които първи сигнализираха за платената дезинформационна кампания на Fazze срещу ваксините

Администраторите по сигурността на Facebook са изтрили 65 профила от платформата и още 243 акаунта в Instagram, свързани с Fazze - маркетингова компания, която се опитваше да привлича инфлуенсъри за дискредитирането на ваксините на Pfizer/BioNTech. 

Скандалът около Fazze избухна през май 2021 г., когато няколко популярни влогъри и артисти от Франция и Германия обявиха, че са получили оферти да използват каналите си в социалните мрежи, за да разпространяват дезинформация срещу иРНК-препарата срещу Covid-19. 

На инфлуенсърите е обещаван "колосален бюджет", но в замяна на това е трябвало да не разкриват пред последователите си, че кампанията е платена. Не са информирани и кой е клиентът на маркетинговата компания, който е инвестирал в черния PR срещу Pfizer.

Във Facebook са започнали разследване по случая след публичните сигнали на инфлуенсърите. Резулатът идва 2,5 месеца по-късно с налагането на забрана за ползване на социалната мрежа от акаунти, свързани с Fazze. 

Самата агенция е базирана във Великобритания, но разследването на Facebook е показало, че мрежата от акаунти е действала предимно от Русия. Целевата им аудитория са потребители от Индия, Латинска Америка и в доста по-малка степен - от САЩ.

Около 200 долара са похарчени от мрежата за спонсорирани публикации във Facebook и Instagram, като е плащано предимно в щатски долари, евро и руски рубли. 

Facebook описват акцията на Fazze като "пералня за дезинформация", която е задействана два пъти през последната година.

През ноември-декември 2020 г. мрежата от профили е започнала да разпространява твърдения, че ваксината на AstraZeneca срещу Covid-19 щяла "да превърне хората в шимпанзета". 

През май 2021 г. същите профили започват да подриват общественото доверие във ваксината на Pfizer/BioNTech, като разпространяват твърдения от предполагаем хакнат документ на конкурентите им от AstraZeneca. 

"Важно е да се отбележи, че и двете фази съвпадат с период, в който няколко правителства - вкл. в Латинска Америка, Индия и САЩ - са обсъждали дали да издадат разрешение за използването на съответните ваксини", пише в доклада на Facebook.  

Авторите на дезинформационната кампания са създавали манипулативни статии и петиции в множество форуми като Reddit, Medium, Change.org и др. След това са използвали фалшиви профили в социалните мрежи (включително Facebook и Instagram) за да споделят и увеличават видимостта на подвеждащото съдържание. 

Разгарът на кампанията е опитът за ангажиране на инфлуенсъри със съществуваща широка аудитория както в Instagram, така и в YouTube и TikTok, с предложения да споделят конкретно съдържание с конкретни хаштагове, без да разкриват кой е първоизточникът. 

Според анализа на Facebook, кампанията на Fazze всъщност е била относително неуспешна от гледна точка на интереса на целевата аудитория.

Почти всички публикации в Instagram са останали без харесвания. Петициите им в Change.org на английски език и хинду са събрали по по-малко от 1000 привърженици. 

Само платените публикации на някои инфлуенсъри са успели да привлекат известно влияние, но всичко приключва през май, когато известни личности като Лео Грасе и Сами Уладито от Франция осветиха целите на организираната кампания. 

Facebook коментират в доклада си, че именно те са изиграли ключова роля, за да могат модераторите на различни социални мрежи да засекат произхода на тази мрежа. Разследвания на медии като CNN, Daily Beast и др. също са помогнали за разкриването на първоизточника на кампанията. 

Все още остават някои важни въпроси без отговор - например, кой е наел агенцията Fazze за организирането на дезинформационната операция. Под въпрос е и как Fazze са се добрали до "хакнатите" документи, които са предлагали като съдържание на инфлуенсърите. 

Руската връзка беше показана още при разследването през май: московска фирма на име Adnow Media беше пуснала обява за работа като "акаунт мениджъри на блогъри" във Fazze.com - сайт, представен като платформа за инфлуенсърски маркетинг и част от Adnow International Holding. С обявата се набираха служители, владеещи английски и испански език, които да търсят потенциални инфлуенсъри, да преговарят с тях и да сключват нови договори.  


Аферата Fazze: PR-агенция с руски връзки плаща на инфлуенсъри за кампания срещу Pfizer


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Панов и Касимова са "за" зеления сертификат, но "против" закъснялото му въвеждане

Кандидат-президентската двойка призова гражданите да се ваксинират

На 21 години е починал певецът Денис Теофиков

Той беше един от популярните попфолк изпълнители

От 25 октомври центърът за ваксинация в "Пирогов" ще работи до полунощ

За бързите антигенни тестове ще се плаща само такса 10 лв. за вземане на пробата

Наследникът на Хабсбургите, който иска да влезе в света на F1

24-годишният Фердинанд спечели "24-те часа на Льо Ман" и иска да пробие на най-високо ниво

Почина бившият генерален директор на БНТ Кирил Гоцев

Кирил Гоцев беше професионален фотограф и дълги години организираше фотопленери на морето, в които участваше със свои изложби

Ясен Григоров: Eдин млад фотограф се връща от Лондон, за да снима Северозапада

Проектът му "Образцов дом" е едно завръщане към детството, към корените на семейството му и към един от най-бедните региони в ЕС

Децата от 1.-4. клас могат да се върнат в училище до 7-10 дни, ще влизат с тестове тип близалки

МОН и МЗ предлагат мярката, Министерството на финансите ще отпусне средства

Корнелия Нинова смята да се ваксинира, когато ѝ "изтекат антителата"

Лидерът на БСП прекара коронавируса два пъти