Снимка: © Getty Images

Facebook обяви, че планира да похарчи най-малко 1 милиард долара през следващите 3 години за подпомагане на журналистическата индустрия. 

Анонсът дойде в разгара на конфликта между социалната мрежа и правителството на Австралия заради новото законово изискване към всички технологични платформи да плащат за агрегирането на новинарско съдържание. Компанията на Марк Зукърбърг първоначално прекрати всяка възможност на потребителите от Австралия да споделят новини и прекъсна достъпа до местни медии на абонати от цял свят.

Забраната обаче просъществува само за няколко дни, след като двете страни постигнаха компромис за промени в законoпроекта, изключващи принудителния арбитраж при спорове за условията на плащане към медиите.

Сега вицепрезидентът на Facebook Ник Клег обяви, че социалната мрежа се готви да подкрепи "качествената журналистика, която е в сърцевината на отворените общества - тя информира и подсилва гражданите, като търси отговорност от властимащите". 

Инвестицията ще се фокусира в новата секция на платформата - Facebook News - в която ще се агрегират новини и статии от националните медии в съответните държави. Facebook вече има споразумение с няколко издатели във Великобритания, сред които са The Guardian, Telegraph, Financial Times, Daily Mail, Sky News. 

Според Клег, подобни споразумения вече са постигнати и с медии от Съединените щати, а компанията води преговори с издатели от Германия и Франция. Google вече сключи сделка с група френски медийни компании за показване на новинарското им съдържание в интернет търсачката. 

Тяхната услуга Google News Showcase, която се планира от октомври 2020 г., ще се тества първо в Бразилия и Германия, преди да тръгне и в другите страни по света. Сред партньорите им в тази програма са авторитетни издания като Der Spiegel и Die Zeit, както и бразилската медия Folha de S.Paulo. 

"Твърденията, които се повтарят масово в последните дни, че Facebook краде или ползва оригинална журналистическа работа за собствено облагодетелстване винаги са били неверни и остават такива. Нито сме вземали, нито сме молили за съдържанието, за което ни карат да плащаме извънредно високи такси", пише в изложението си вицепрезидентът на Facebook Ник Клег. 

Той цитира и коментар на създателя на световната мрежа Тим Бърнърс-Лий, според когото австралийското законодателство залага риск от "нарушаване на фундаментален принцип на уеб пространството, като изисква плащания за линкове между определено съдържание онлайн". 

Клег признава, че интернет е довел до сътресения за новинарската индустрия, защото "всеки човек с връзка може да си направи сайт или да напише статия в блога си, но не всеки може да си направи вестник". 

Той сравнява изискването за преки плащания от Facebook към медиите с "принуждаване на автомобилните производители да финансират радиостанциите, защото хората може да ги слушат в колата си - а цените да се определят от радиата".

Сравнението му все пак не е съвсем уместно, тъй като Facebook не се продава на потребителя си - вместо това го превръща в неизчерпаем ресурс за корпоративна печалба, като черпи лични данни за поведението му онлайн за целите на огромната си рекламна платформа. 

"Има легитимни притеснения за размера и властта на технологичните компании, както има и сериозни проблеми, свързани със сътресенията, които интернет причини на журналистическата индустрия. Те трябва да бъдат разрешени по начин, който държи технологичните компании отговорни и поддържа журналистиката устойчива. Но новото споразумение трябва да стъпи върху начина, по който стойността се извлича от новините онлайн, а не върху модел, който обръща потока от новини и информация наобратно", казва още той. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Френска шампионка по джудо стана жертва на домашно насилие - но съдът пусна партньора й на свобода

Вълна от недоволство във Франция след скандала с Марго Пино и Ален Шмит

Асен Василев обвърза членството в еврозоната със съдебната реформа

"С текущата съдебна система влизането в еврозоната ще бъде сравнително сложно"

ПП номинира Бойко Рашков за вътрешен министър, но позицията му е под въпрос

Партиите обсъжда още едно ново министерство - на индустрията

47 НС може да въведе изискване за Covid-сертификати

Никола Минчев: Трябва да е ясно, че каквото правило е въведено, трябва да се отнася за всички

2289 нови случая на Covid-19, почти 20 000 дози ваксини

Вече над 123 000 души са си поставили бустерна доза от ваксината срещу Covid-19

Кирил Петков сравни "битката за прозрачност" на Бербатов с тази на ПП

Не е ясно дали го е канил за спортен министър

Цвета Караянчева остана извън 47 НС, но е готова да помага на Никола Минчев

"Aкo имa нуждa, бих пoмoгнaлa нa нoвия прeдceдaтeл, зaщoтo e мнoгo труднo, кoгaтo нямaш и пaрлaмeнтaрeн oпит"

"Булевард България" и LG препоръчват: Най-добрите коледни филми на 2021

Тази година има много интересни истории с участието на Нина Добрев, Нийл Патрик Харис и други