Facebook обеща да плаща за новинарско съдържание Снимка: © Getty Images

Facebook обяви, че планира да похарчи най-малко 1 милиард долара през следващите 3 години за подпомагане на журналистическата индустрия.

Анонсът дойде в разгара на конфликта между социалната мрежа и правителството на Австралия заради новото законово изискване към всички технологични платформи да плащат за агрегирането на новинарско съдържание. Компанията на Марк Зукърбърг първоначално прекрати всяка възможност на потребителите от Австралия да споделят новини и прекъсна достъпа до местни медии на абонати от цял свят.

Забраната обаче просъществува само за няколко дни, след като двете страни постигнаха компромис за промени в законoпроекта, изключващи принудителния арбитраж при спорове за условията на плащане към медиите.

Сега вицепрезидентът на Facebook Ник Клег обяви, че социалната мрежа се готви да подкрепи "качествената журналистика, която е в сърцевината на отворените общества - тя информира и подсилва гражданите, като търси отговорност от властимащите".

Инвестицията ще се фокусира в новата секция на платформата - Facebook News - в която ще се агрегират новини и статии от националните медии в съответните държави. Facebook вече има споразумение с няколко издатели във Великобритания, сред които са The Guardian, Telegraph, Financial Times, Daily Mail, Sky News.

Според Клег, подобни споразумения вече са постигнати и с медии от Съединените щати, а компанията води преговори с издатели от Германия и Франция. Google вече сключи сделка с група френски медийни компании за показване на новинарското им съдържание в интернет търсачката.

Тяхната услуга Google News Showcase, която се планира от октомври 2020 г., ще се тества първо в Бразилия и Германия, преди да тръгне и в другите страни по света. Сред партньорите им в тази програма са авторитетни издания като Der Spiegel и Die Zeit, както и бразилската медия Folha de S.Paulo.

"Твърденията, които се повтарят масово в последните дни, че Facebook краде или ползва оригинална журналистическа работа за собствено облагодетелстване винаги са били неверни и остават такива. Нито сме вземали, нито сме молили за съдържанието, за което ни карат да плащаме извънредно високи такси", пише в изложението си вицепрезидентът на Facebook Ник Клег.

Той цитира и коментар на създателя на световната мрежа Тим Бърнърс-Лий, според когото австралийското законодателство залага риск от "нарушаване на фундаментален принцип на уеб пространството, като изисква плащания за линкове между определено съдържание онлайн".

Клег признава, че интернет е довел до сътресения за новинарската индустрия, защото "всеки човек с връзка може да си направи сайт или да напише статия в блога си, но не всеки може да си направи вестник".

Той сравнява изискването за преки плащания от Facebook към медиите с "принуждаване на автомобилните производители да финансират радиостанциите, защото хората може да ги слушат в колата си - а цените да се определят от радиата".

Сравнението му все пак не е съвсем уместно, тъй като Facebook не се продава на потребителя си - вместо това го превръща в неизчерпаем ресурс за корпоративна печалба, като черпи лични данни за поведението му онлайн за целите на огромната си рекламна платформа.

"Има легитимни притеснения за размера и властта на технологичните компании, както има и сериозни проблеми, свързани със сътресенията, които интернет причини на журналистическата индустрия. Те трябва да бъдат разрешени по начин, който държи технологичните компании отговорни и поддържа журналистиката устойчива. Но новото споразумение трябва да стъпи върху начина, по който стойността се извлича от новините онлайн, а не върху модел, който обръща потока от новини и информация наобратно", казва още той.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Властите започват евакуация на хора, които живеят в района на Гара Елин Пелин (Обновена)

По първоначална информация има пострадали.

18:41 - 25.07.2024
Европейски дневници

България е доникъде с предложенията за еврокомисари, а ЕК даде краен срок

България все още е в следизборна безизходица и не е ясно какво ще се случва с кандидатите за еврокомисари

17:40 - 25.07.2024
Важно днес

"Александровска" болница спира аутопсиите - моргата е препълнена

Това може да блокира работата по разследвания, алармира прокуратурата

17:02 - 25.07.2024
Млада България

Защо 25% от поколението Z водят родителите си на интервюта за работа

В сравнение с поколенията преди тях, Gen Z имат по-особено отношение към работата

16:34 - 25.07.2024
Бизнес

OTP Group, част от която е и Банка ДСК, e най-добре представящaта се банка в Европа, според S&P

OTP Group оглави първата класация на S&P Global Market Intelligence за най-добре представящите се банки в Европа за 2023 година

15:59 - 25.07.2024
Важно днес

ПП-ДБ поискаха създаването на парламентарна комисия срещу кмет на ГЕРБ

В мотивите към проекта се посочва, че жители на Доспат и представители на местния бизнес твърдят, че са "жертви на множество случаи на репресия от страна на кмета.

15:58 - 25.07.2024
Европейски дневници

ЕК завежда дела срещу България в съда на ЕС заради няколко нарушения

ЕК е завела три дела срещу България по различни законодателни нарушения

15:10 - 25.07.2024