Фалшиви съобщения от "Български пощи" събират лични данни и банкова информация Снимка: © Getty Images

Фалшиви съобщения от името на „Български пощи“ събират лични данни или информация за банкови карти.

„Вашата пратка е върната в дистрибуторския център поради проблем с адреса. Моля, актуализирайте адреса си, за да изпратите отново!“ Това гласи текстът на съобщение, изпратено от името на „Български пощи“.

Ако често пазарувате онлайн и получаването на sms-a съвпада с период, когато действително очаквате доставка, може и да не обърнете внимание на особеностите в съобщението и да кликнете върху посочения линк, където се изисква попълване на лични данни, включително и банкови.

Така, ако браузърът ви не поддържа защита, която да ви предупреди за риска от отварянето на въпросния линк, данните ви могат да попаднат в ръцете на измамници.

В края на миналата година от „Български пощи“ предупредиха, че се разпращат фалшиви съобщения от името на дружеството. Макар че сезонът на подаръците отмина, изпращането на фалшиви съобщения продължава.

Понякога те са под формата на анкети или игри, в които се обещава „награда“ – мобилен телефон, като за целта трябва да се потвърди участие чрез предоставяне на лични данни и да се плати определена такса.

В много от съобщенията фигурира информация за контакт с „Български пощи“ ЕАД.

В други, като във вече споменатото съобщение, клиентът се уведомява, че има пратка и трябва да плати определена сума за нейното получаване, освобождаване от митница, коригиране на адрес или пренасочване на пратка, като за целта се изисква предоставяне на данни от банкова карта и др.

В случая става въпрос за т. нар. фишинг, чрез който се събира лична информация, данни от банкови карти и др. Потребителите се насочват към сайт, подобен на оригиналния, но от тях се изисква повторно въвеждане на лични данни и такива от банкови карти.

От „Български пощи“ предупреждават, че съобщенията са фалшиви и припомнят, че дружеството не събира онлайн такси, нито изисква лични данни или данни от банкови карти. Документ за самоличност се предоставя само на място в офис на дружеството, уточянват от "Български пощи".

Фишинг съобщенията, често изглеждат надеждни и нлегитимни, но експертите предупреждават да преглеждаме внимателно хиперлинковете и имейл адреси за дребни детайли, които могат да издадат измамниците.


Море и палми Booking.com Клиенти на платформата Booking получават измамни имейли, които източват банкови карти


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

ЦСКА отново победи "Левски"

18:29 - 27.04.2024
Важно днес

Шествия на агитките на "Левски" и ЦСКА ще затруднят движението в София

Очаква се кръстовището на Орлов мост да бъде затворено за кратко около 15:15 - 16:00 ч.

12:33 - 27.04.2024
Важно днес

Русия атакува украинската енергетика в три области

Ударени са четири топлоелектрически централи

11:06 - 27.04.2024
GEN Z дневници

Vol. 19: Кой изобщо слуша Тейлър Суифт, гълъб в парламента, сбогом "Ема Стоун"

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на Gen Z поколението в "Булевард България"?

10:22 - 27.04.2024