Клиенти на платформата Booking получават измамни имейли, които източват банкови карти Снимка: © Getty Images

Потребителите на платформата за резервации Booking.com са получили предупреждение да внимават за измамни имейли, в които се иска от тях да потвърдят плащането си за хотел. Оказва се, че през последните седмици много клиенти са получили подобни фалшиви съобщения със заплаха, че резервираният им престой ще бъде отменен, ако не бъдат предоставени данни за банкова сметка.

За измамата съобщиха първо британските издания "The Observer" и "The Guardian". Особеното при нея е, че имейлите не идват от фалшиви електронни пощи, а от самата система на сайта. От Booking.com категорично отричат платформата да е била хакната и вместо това обвиняват хотелиерите за пробив в техните системи. От своя страна, хотелите посочват, че това не е възможно да е станало при тях.

Каква е "схемата"?

Във всеки от случаите съобщенията се изпращат до потребители на Booking, които вече са настанени в хотел или им предстои да бъдат. В тях пише, че резервацията ще бъде отменена, ако клиентът не предостави данните за банковата си сметка. А, за да го направи, в съобщението е поставена и вградена връзка, която препраща към друга страница.

Ако потребителят не направи обозначените стъпки в рамките на няколко часа - резервацията му ще бъде отменена. Всички подобни фалшиви уведомления са изпратени от един официален адрес - "noreply@booking.com", като някои потребители са ги получили и през мобилното приложение на платформата.

След публикациите в британските издания Booking излезе с официално изявление по казуса:

"За съжаление някои от нашите партньори в областта на настаняването са били обект на много убедителни и сложни фишинг тактики, които са ги насърчавали да кликнат върху линкове или да изтеглят прикачени файлове извън нашата система, което е позволило качването на зловреден софтуер на техните устройства. В някои случаи това е довело до неоторизиран достъп до техния акаунт в Booking.com", се казва в съобщението на компанията.

"След това тези измамници се опитват да се представят за партньор, за да поискат плащане от клиентите извън правилата. Макар че нито бекенд системите, нито инфраструктурата на Booking.com са били нарушени по какъвто и да е начин, ние сме напълно наясно с последиците от подобни измами от злонамерени трети страни за нашия бизнес, за нашите партньори в областта на настаняването и за нашите клиенти, които могат да станат жертва на професионални измамници", допълват от там.

Платформата съветва потребителите си, ако имат някакви притеснения относно плащанията да се свържат директно с техния екип или с хотелите си, които лесно могат да проверят случая.

"The Observer" разказва за няколко оплаквания от свои читатели, които са получили въпросните имейли, но не са загубили пари, тъй като са се усетили навреме, че съобщенията могат да са фалшиви.

Това е поредният проблем, който засяга уебсайта за резервации, който се използва от милиони пътници по цял свят. Миналия месец той беше обвинен, че е оставил много хотелиери и други партньори по света без пари в продължение на месеци. Тогава компанията оправда липсата на плащания с "технически проблем".

Платформата Booking дължи пари на хотелиери от цял свят


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Stadler Polska се отказа oт поръчки за милиард за нови влакове на БДЖ

Полската компания се отказа от договор за нови електрически мотриси

18:07 - 24.07.2024
Важно днес

Главчев смени новите областни управители от ДПС, заели страната на Доган

Връщат се кадри на ГЕРБ в Кърджали и Смолян

16:41 - 24.07.2024
Важно днес

МВР освети десетки сигнали срещу Ивелин Михайлов - резултат нулев

Привърженици на Михайлов се събраха на протест срещу Народното събрание

14:52 - 24.07.2024
Живот

Adidas се извини на Бела Хадид, след като изтегли рекламна кампания с нейно участие

Adidas се извини публично на модела Бела Хадид, след като в края на миналата седмица изтегли нейни изображения от рекламна кампания

14:41 - 24.07.2024
Важно днес

Античен саркофаг от римската епоха е открит случайно на плажа край Варна

Находката е забелязана от бивш полицай, който е бил на почивка в района.

14:12 - 24.07.2024