Снимка: © Unsplash

Столичният кмет Йорданка Фандъкова обяви, че следващата мярка, която може да бъде наложена в София, е затваряне на молове и фитнеси. Това са настояли от РЗИ-София, защото ситуацията с коронавируса в града продължава да е „тревожна“.

„От петък са в сила нови мерки, но следим ситуацията ежедневно, за да предприемем допълнителни, ако има нужда”, каза Фандъкова пред NOVA. Тя обаче не каза кога или при какви прагове на разпространението на Covid-19 могат да бъдат затворени фитнес залите и големите търговски обекти.

На 10 март беше решено в столицата да влязат в сила две нови ограничения в опит да се спре разпространението на Covid – учениците от 5-и до 12-и клас преминават към онлайн обучение от 15 до 26 март, а заведенията ще работят с вечерен час до 22, а не до 23 ч.

„Ако трябваше да решавам за затварянето на училищата, от образователна гледна точка, бих предложила не само да се затворят последни, но и изобщо да не става това", каза столичният кмет. "Това води до много проблеми в образованията. Много ученици ми пишат, молят ме да се върнат в клас. Мнението на експертите, медиците и лекарите обаче е друго - то е свързано със здравето на хората. Вече виждаме, че се заразяват все по-млади хора, дори под 18 години. Някои от тях, за съжаление, стигат до болница".

"Когато трябваше да вземем решението за затваряне на училища, имахме почти 4000 карантинирани ученици и учители. Вече се наложи две детски градини в район "Овча купел" да бъдат затворени", добави тя. "Много ми се иска децата от 1. до 4. клас да продължат да ходят на училище, а детските градини да работят".

Според данни на МЗ – заразените с коронавирус в София за изминалото денонощие са 116 – по-малко от вчера, но „кривата върви нагоре“, каза Фандъкова. Общо за страната новите инфекции са 2019, което е 19% от всички направени тестове.

Кметът твърди, че повечето хора в София спазват противоепидемичните мерки. „В София никога не е имало пълен локдаун. Ние искаме да се ограничи събирането на много хора на едно място и да се спазва строг контрол, който в момента е засилен“. Фандъкова обяви, че са издадени 12 акта на хранителни вериги, фитнеси и други обекти за неспазване на Covid-ограниченията.

„Най-голямото ми притеснение е болниците в София да имат капацитет, за да могат да оказват качествена помощ на всеки нуждаещ се“, добави тя. Все още има свободни места в лечебните заведения в столицата, каза Фандъкова.


Да дойде Ричард


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

НАТО ще увеличи значително броя на силите за бързо реагиране

Заплахите на Русия срещу Литва, Латвия и Естония ще променят стратегията на Алианса

И БСП няма да отиде на консултации при президента днес

Причините за решението все още не са ясни.

ГЕРБ не иска мандат, а нови избори: "Потенциал за принципна коалиция в 47 НС няма"

Радев посвети част от изявлението си на външната политика и "попарените надежди на българите"

Мария Захарова написа песен в личен принос срещу западните санкции

Това е нейният личен принос към руската политика по "заместване на вноса"

"Продължаваме промяната" не се яви на консултациите при Румен Радев

Първата политическа сила не спази графика на президентството

Слави Трифонов ще съди Кирил Петков за 50 000 лв.

Председателят на ИТН се е обидил от обвързването му с "мафията"

България трябва да подобри мерките си в борбата срещу прането на пари, смята Съветът на Европа

В доклада се посочва още, че съществуват опасения по отношение на информацията за действителната собственост

"Златната локва" на турската граница ще бъде проверявана от АДФИ

Асен Василев е разпоредил проверка в БАБХ заради договора с фирмата-оператор на съоръжението

Кабинетът "Петков" вече е в оставка, Румен Радев свика светкавично консултации за нов мандат

Партиите отиват при президента още днес. Разговорите продължават и утре