Снимка: © Unsplash

Столичният кмет Йорданка Фандъкова обяви, че следващата мярка, която може да бъде наложена в София, е затваряне на молове и фитнеси. Това са настояли от РЗИ-София, защото ситуацията с коронавируса в града продължава да е „тревожна“.

„От петък са в сила нови мерки, но следим ситуацията ежедневно, за да предприемем допълнителни, ако има нужда”, каза Фандъкова пред NOVA. Тя обаче не каза кога или при какви прагове на разпространението на Covid-19 могат да бъдат затворени фитнес залите и големите търговски обекти.

На 10 март беше решено в столицата да влязат в сила две нови ограничения в опит да се спре разпространението на Covid – учениците от 5-и до 12-и клас преминават към онлайн обучение от 15 до 26 март, а заведенията ще работят с вечерен час до 22, а не до 23 ч.

„Ако трябваше да решавам за затварянето на училищата, от образователна гледна точка, бих предложила не само да се затворят последни, но и изобщо да не става това", каза столичният кмет. "Това води до много проблеми в образованията. Много ученици ми пишат, молят ме да се върнат в клас. Мнението на експертите, медиците и лекарите обаче е друго - то е свързано със здравето на хората. Вече виждаме, че се заразяват все по-млади хора, дори под 18 години. Някои от тях, за съжаление, стигат до болница".

"Когато трябваше да вземем решението за затваряне на училища, имахме почти 4000 карантинирани ученици и учители. Вече се наложи две детски градини в район "Овча купел" да бъдат затворени", добави тя. "Много ми се иска децата от 1. до 4. клас да продължат да ходят на училище, а детските градини да работят".

Според данни на МЗ – заразените с коронавирус в София за изминалото денонощие са 116 – по-малко от вчера, но „кривата върви нагоре“, каза Фандъкова. Общо за страната новите инфекции са 2019, което е 19% от всички направени тестове. 

Кметът твърди, че повечето хора в София спазват противоепидемичните мерки. „В София никога не е имало пълен локдаун. Ние искаме да се ограничи събирането на много хора на едно място и да се спазва строг контрол, който в момента е засилен“. Фандъкова обяви, че са издадени 12 акта на хранителни вериги, фитнеси и други обекти за неспазване на Covid-ограниченията.

„Най-голямото ми притеснение е болниците в София да имат капацитет, за да могат да оказват качествена помощ на всеки нуждаещ се“, добави тя. Все още има свободни места в лечебните заведения в столицата, каза Фандъкова.


Да дойде Ричард


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Локдаун, но само за неваксинираните: Стратегията на Австрия за Covid-19

Колкото повече се увеличава броят на пациентите в интензивни отделения, толкова повече растат ограниченията срещу неваксинираните

Главната медсестра на "Софиямед" е жената, ваксинирала Борисов, Пеевски и Карадайъ

Магдалена Серафимова е поставила дозите им срещу Covid-19

Метли на рояци и бели престилки: Бисерите от предизборните дебати

Референдум за пандемията, български паспорт за всеки македонец и как да яхнеш метлата 3 пъти за един час в ефира на БНТ

Феноменът "Голямата оставка" в Америка

10,4 милиона предложения за работа. И никой не проявява интерес към тях. 

Прокуратурата разследва лекар по съмнения за фалшиви имунизации

Нарушението в Мадан е открито, когато един от пациентите е поискал да получи истинска ваксина