Фандъкова подарявала стотици карти за безплатно паркиране в София на "приятели на ГЕРБ"

Стотици карти за безплатно паркиране в синя и зелена зона в София са били раздавани всяка година по нареждания на бившия кмет Йорданка Фандъкова. Кой точно ги е получавал обаче не е ясно, тъй като те са били без име и регистрационен номер на автомобила. За това съобщиха общински съветници от групата на "ПП-ДБ-Спаси София".

Безименните списъци са били изпращани от кабинета на кмета до Центъра за градска мобилност (ЦГМ), като само за миналата година издадените безплатни карти са над 130.

От "Спаси София" посочват, че това се е случвало в нарушение на общинската наредба, като загубите за общинския бюджет заради това се равняват на поне 500 хил. лв.

По думите на общинския съветник Борис Бонев Центърът за градска мобилност е получавал списъка на Фандъкова от кабинета на зам.-кмета на транспорта с нареждане за незабавно изпълнение.

Общински съветници и някои служители на администрацията имат право да използват подобни карти за безплатно паркиране. Те обаче трябва да са с посочен регистрационен номер и не могат да се ползват за лични автомобили.

От групата на ПП-ДБ-Спаси София отправят няколко въпроса към Фандъкова: "Питаме бившия кмет, дали са давани карти на "независими журналисти", които да разпространяват опорките на ГЕРБ; социолози и анализатори, често гостуващи в различни предавания; висши прокурори и съдии; големи бизнесмени и спонсори; синдикални лидери".

Председателят на Столичния общински съвет Цветомир Петров определи наредбата на бившия кмет като: "Паркирай безплатно за привилегировани хора". Бонев съобщи, че практиката е била прекратена от действащия кмет Васил Терзиев.

Отговорът на ГЕРБ

От ГЕРБ излязоха със своя позиция по тази тема, като я нарекоха "опит за очерняща кампания в дните преди предстоящите избори" и твърдят, че данните, представени от ПП-ДБ-СС, са манипулативни.

Партията посочва, че издаването на карти за безплатно паркиране в синя и зелена зона без име и регистрационен номер се прави по искане на Държавна агенция "Технически операции" (ДАТО) "във връзка с тяхната дейност". ДАТО е специализиран орган към Министерски съвет, който се занимава с осигуряването и прилагането на специални разузнавателни средства. От формацията на Бойко Борисов обаче не казват какъв брой са картите, издавани на агенцията.

Вместо това от там критикуват кмета Васил Терзиев, че с подписана от него заповед през май тази година за ДАТО да издадени 18 карти без регистрационни номера. ГЕРБ обаче не дават конкретни подробности около останалите случаи от времето на Фандъкова.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Бизнес

Ryanair обяви "съществено по-евтини" билети спрямо миналото лято

Нискотарифният превозвач отчита срив в тримесечната печалба

11:51 - 22.07.2024
Важно днес

Пожарът на границата с Гърция все още не е овладян

Температурите в следващите дни ще се понижат, според прогнозата на синоптиците

10:19 - 22.07.2024
Важно днес

Николай Денков върна втория мандат на Румен Радев

Кой и кога ще получи третия мандат зависи от Румен Радев

07:35 - 22.07.2024
Важно днес

Байдън се оттегли от президентската надпревара в САЩ и подкрепи Камала Харис

Президентът казва, че прави това "в най-добрия интерес" на партията и на страната си.

21:02 - 21.07.2024
Важно днес

Денков: Целта на Пеевски е да бъде единственият деребей в държавата

ПП-ДБ иска оставката на Калин Стоянов заради забавената реакция в село Воден

18:16 - 21.07.2024