Фандъкова поиска още полицаи около ПСА заради мача на "Левски" и "Айнтрахт" Снимка: © Getty Images

Кметът на София Йорданка Фандъкова е поискала още по-голяма полицейска охрана около Паметника на съветската армия на 24 август, когато предстои мача между "Левски" и "Айнтрахт" Франкфурт.

Мачът ще се играе от 20 ч. на националния стадион, който се намира съвсем близо до Княжеската градина и ПСА.

На стадиона няма да се допускат посетители, които имат наложена забрана за посещаване на спортни мероприятия. Малолетни ще се допускат на територията на стадиона само с пълнолетен придружител и предварително попълнена декларация, която може да бъде изтеглена и от интернет.

Полицията ще следи и за недопускане на зрители във видимо нетрезво състояние, както и за носене на забранени предмети и вещи (огнестрелно оръжие, пиротехнически изделия, ножове, палки, боксове, бутилки, в това число парфюми и чадъри). СДВР приканва зрителите да се възползват от по-ранното отваряне на входовете на стадиона в 18.00 ч., за да се избегне струпване.

Феновете на "Левски" организираха нощна акция преди седмица, в която разбиха две от плочите на монумента и призоваха за демонтажа му на фона на предизборния протестен лагер на Мая Манолова.

"Поисках и проведохме сутринта среща с министъра на вътрешните работи и част от неговия екип. Поисках засилено полицейско присъствие в цялата зона. Нашите екипи в координация с екипите на СДВР ще следят внимателно ситуацията, за да не се допусне напрежение, не дай Боже, сблъсъци в тази част. Надявам се организаторите на протестите да си дадат сметка за своята отговорност, да се оттеглят в някакъв по-рисков момент по указания на полицията", казва Йорданка Фандъкова след среща с вътрешния министър Калин Стоянов в сряда.

На 24 август в София ще се отбележи и Деня на независимостта на Украйна, като между 16 и 21 ч. в Градската градина е планирана благотворителна инициатива.

  • Фасадата на Народния театър „Иван Вазов“ ще бъде осветена в цветовете на националните флагове на Украйна и България, предстои и концерт
  • Вечерта, от 19.00 ч. до 20.00 ч., от района на градинката „Възраждане“ е планирано шествие по бул. „Ал. Стамболийски“, площад „Св. Неделя“, ул. „Съборна“ до Градската градина.

От СДВР съобщават, че преди, по време и след провеждане на посочените мероприятия полицейските служители ще следят за опазването на обществения ред и за недопускането на престъпления и нарушения на територията на града.

Фандъкова обаче не е поискала премахване на палатките на "Левицата", въпреки че съгласуването на протеста не допуска разполагането на лагер около Паметника на съветската армия.

Според кмета на София - палатките нямало да попречат на плановете за демонтиране на фигурите, като предстои скоро да се монтира обезопасителна ограда заради опасността от падане на нестабилни плочи от постамента му.

Кога ще се случи поставянето на оградите - зависи от областната управа.


Демонтаж на Моча Защо агитките нямат място в политиката


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

България се придвижи до топ 60 на класацията за свобода на медиите

Със сериозни критики към редакционната независимост

09:43 - 03.05.2024
Важно днес

Руска атака в Харковска област, ранени са най-малко 8 деца

Ударите са били срещу град Дергачи, поразени са жилищни сгради

19:43 - 02.05.2024
Важно днес

Байдън след безредиците: Всеки има право да протестира, но не и да сее хаос

Президентът на САЩ заяви, че няма промяна на позицията му за войната в Близкия Изток

18:27 - 02.05.2024
Живот

Войната между TikTok и UMG приключи. Музиката на Адел, Дрейк и други артисти се връща в платформата

Музиката на най-големите изпълнители в света се завръщат в TikTok

17:35 - 02.05.2024
Важно днес

Макрон не изключи изпращане на войски в Украйна, ако Русия пробие фронтовите линии

Пред изданието "Economist" френският президент отново подкрепя идеята, че трябва да се обмисли изпращането на сухопътни войски в Украйна

15:10 - 02.05.2024