Новото назначение на Ивайло Иванов в Столична община беше оправдано от кмета на София Йорданка Фандъкова въпреки протестите и недоволството на част от опозиционните съветници в СОС.

Фандъкова е решила не само да привлече спорния бивш главен секретар на МВР начело на Столичния инспекторат, но и да му даде статут на директор дирекция в общината.

"Работата на Столичния инспекторат е основно да контролира чистотата в града. Работата на директора не е топло местенце на бюро, а на терен. Смятам, че за нея е подходящ човек на реда за да не виждаме препълнени контейнери, недоизмити улици. Затова поканих г-н Иванов - за да засили контрола върху почистващите фирми", каза Фандъкова на заседание на СОС, на което за първи път даде аргументи за назначението на Иванов.

Столичният инспекторат досега не беше на нивото на дирекциите, а ръководителят му се назначаваше и освобождаваше от кмета на Столична община, без изисквания за предварителна отворена процедура. В продължение на дълги години звеното се оглавяваше от Веска Георгиева, която почина през лятото на 2021 г.

Функциите на инспектората включват оперативен контрол по опазване на чистотата и околната среда, контрол на състоянието на общинската инфраструктура и контрол на търговската и рекламната дейност.

Борис Бонев ("Спаси София") критикува Йорданка Фандъкова за това, че Ивайло Иванов не е представил програма за управлението на инспектората и че самият той няма никакъв опит в дейността, която се очаква да контролира занапред.

Съветникът от ДБ Методи Лалов също я атакува за това, че е приела на работа в администрацията "парашутист, уволнен от системата на МВР за нарушение на основни принципи на работата, изразяващо се в незачитане правата на гражданите и тяхното достойнство".

Фандъкова защити Иванов с обяснението, че няма съпричастност към полицейското насилие от юли и септември 2020 г., независимо че той беше професионалният ръководител на МВР през този период.

Тя оправда и своята позиция по отношение на гражданските демонстрации, като каза, че в ролята си на кмет не е забранявала антиправителствените протести, защото ако го беше направила, това щеше да даде право на полицията да разпръсне протестиращите, "включително и с употреба на сила".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Водещата на спортните новини по bTV Флорина Иванова напуска телевизията

Журналистика ще работи с Димитър Бербатов

ПП започва преговори с БСП и ДБ още в събота

Андрей Гюров: "Има много добра база за продължаване на разговорите и намиране на съгласие"

Румен Радев връчи мандата на Асен Василев

Вижте церемонията на живо

Кои държави нямат посолства, но имат посланици за България

Русия няма да е единствената държава без посолство в София

Петков: Митрофанова се опитва да играе със страховете на хората

Никой дипломат не може да си позволява да поставя ултиматуми на България, заяви премиерът в оставка

Митрофанова ще поиска закриване на Руското посолство в София

Митрофанова посети МВнР след отказа от подчинение на ултиматума ѝ

БСП се връща към преговори с ПП след номинацията на Асен Василев за премиер

ИТН не смята да подкрепя Василев, а си представиха Никола Минчев на мястото на Кирил Петков