Новото назначение на Ивайло Иванов в Столична община беше оправдано от кмета на София Йорданка Фандъкова въпреки протестите и недоволството на част от опозиционните съветници в СОС. 

Фандъкова е решила не само да привлече спорния бивш главен секретар на МВР начело на Столичния инспекторат, но и да му даде статут на директор дирекция в общината. 

"Работата на Столичния инспекторат е основно да контролира чистотата в града. Работата на директора не е топло местенце на бюро, а на терен. Смятам, че за нея е подходящ човек на реда за да не виждаме препълнени контейнери, недоизмити улици. Затова поканих г-н Иванов - за да засили контрола върху почистващите фирми", каза Фандъкова на заседание на СОС, на което за първи път даде аргументи за назначението на Иванов. 

Столичният инспекторат досега не беше на нивото на дирекциите, а ръководителят му се назначаваше и освобождаваше от кмета на Столична община, без изисквания за предварителна отворена процедура. В продължение на дълги години звеното се оглавяваше от Веска Георгиева, която почина през лятото на 2021 г.  

Функциите на инспектората включват оперативен контрол по опазване на чистотата и околната среда, контрол на състоянието на общинската инфраструктура и контрол на търговската и рекламната дейност. 

Борис Бонев ("Спаси София") критикува Йорданка Фандъкова за това, че Ивайло Иванов не е представил програма за управлението на инспектората и че самият той няма никакъв опит в дейността, която се очаква да контролира занапред. 

Съветникът от ДБ Методи Лалов също я атакува за това, че е приела на работа в администрацията "парашутист, уволнен от системата на МВР за нарушение на основни принципи на работата, изразяващо се в незачитане правата на гражданите и тяхното достойнство". 

Фандъкова защити Иванов с обяснението, че няма съпричастност към полицейското насилие от юли и септември 2020 г., независимо че той беше професионалният ръководител на МВР през този период. 

Тя оправда и своята позиция по отношение на гражданските демонстрации, като каза, че в ролята си на кмет не е забранявала антиправителствените протести, защото ако го беше направила, това щеше да даде право на полицията да разпръсне протестиращите, "включително и с употреба на сила". 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Ивайло Христов: Ще има български филм с "Оскар", когато има пари

Режисьорът на "Страх" определи като "буря в чаша вода" критиките на Теодор Ушев към избора на българското предложение за наградите

2,4 млрд. лв. от Плана за възстановяване са само за въглищните региони

Перник, Стара Загора и Кюстендил ще получат целева подкрепа

Весела Казакова, Мина Милева и "наказателният вот" срещу филмите им в България

"Това е наказание срещу успеха на всички, които светът призна - и то западният свят"

Изследване от Швеция: Covid-19 засяга по-малко хора, ако близките им са ваксинирани

Ваксините играят ключова роля не само за индивидуалната, но и за колективната защита във високорискова среда

Вирусолозите предлагат по-строги мерки: "Ние сме в извънредна ситуация"

"Излизането от тази вълна зависи от нашето разумно поведение като общество"