„Фантастико до теб“ финансира с 500 000 лв. значими социални проекти

23 организации от цялата страна спечелиха финансиране от програмата „Фантастико до теб“, за да реализират проектите си в сферите „Образование и култура“, „Здравеопазване“ и „Социално предприемачество“. На емоционална церемония в клуб JoyStation бяха обявени финалистите, които ще получат подкрепа на обща стойност 500 000 лв.

„Истински съм щастлив да видя как общността на „Фантастико до теб“ расте с всяка изминала година. Този проект за нас е израз на нашата отговорност към обществото, на желанието ни да подаваме ръка, там където има готови хора да запретнат ръкави и да направят промените, от които толкова имаме нужда, без да чакат някой друг да решава тези проблеми“, заяви оперативният президент на "Фантастико Груп" Владимир Николов.

Той благодари на всички организации, които тази година участваха в конкурса с общо 302 проекта. Проектите са оценявани от петима представители на мениджмънта на компанията и петима доказани външни експерти.

Подкрепа от „Фантастико до теб“ получават 10 проекта в сферата „Образование и култура“, 7 здравни инициативи и 6 организации, които развиват социално предприемачество.

На сцената на JoyStation първи излезе Националният отбор по химия на България, завоювал редица медали от престижни международни състезания.

„Благодаря, че припознахте труда на най-добрите ни ученици по природни науки и по-конкретно – благодаря, че тази година отборът по химия ще има една прекрасна школа, в която най-добрите ученици по химия в България ще могат да получат най-добрата подготовка за следващата година“, сподели Вълкан Горанов, изпълнителен директор на Сдружението на олимпийските отбори по природни науки, което получи подкрепа от „Фантастико до теб“.

Две училища и една детска градина, както и Националното читалище на слепите „Луи Брайл 1928“ също са сред одобрените за финансиране организации в категорията „Образование и култура“.

„Фантастико до теб“ застава и зад проекти на фондациите „Заслушай се“, „ТИЙНОВАТОР” и „Подарете книга“. Със средства от програмата ще бъде изградена сензорна стая за деца със специални образователни потребности, ще бъде организирана и кампания за приобщаване на ученици с нарушено зрение, увреден слух, опорно-двигателни, интелектуални и други затруднения.

„Бях впечатлен от значителната социална дейност, която "Фантастико" развива в България. Мисля, че само най-големите компании в света могат да си позволят да развиват подобна дейност и да оставят своя социален отпечатък в обществото с подобни кампании“, заяви онкологът доц. д-р Желязко Арабаджиев преди обявяването на финалистите в категория „Здравеопазване“.

Сред здравните инициативи, които получават подкрепа, са програма по арттерапия за деца с онкологични заболявания, информационна кампания за симптомите на саркома, проекти за обучения на медици, които работят с онкоболни пациенти и за психологическа подкрепа за лекари и медицински специалисти. Ще бъдат финансирани още: изследване на слуха на 400 деца, проект за подкрепа на млади хора с епилепсия и спортен клуб, който работи с деца с различни възможности.

В категорията социално предприемачество подкрепа получават фондациите „Анимус“ и „Майко мила“, сдружение „Направено с любов 21“, което реализира ръчно произведени изделия от хора с увреждания и майки на деца със специални образователни потребности.

Сред финалистите в конкурса е и социално предприятие в Добрич, което предоставя възможност за работа на младежи с интелектуални затруднения. С финансиране от „Фантастико до теб“ ще бъде възстановена патронажната кухня за възрастни хора в села край Мездра и ще бъде реализиран проектът „За хората и пчелите“, който подкрепя няколко значими социални каузи чрез свой продукт.

През 2023 година "Фантастико Груп", екипът на компанията и нейните клиенти са подкрепили редица проекти и каузи с 1 065 357 лв. Тази подкрепа е достигнала до 6221 души и 54 неправителствени организации, сочат данните от доклад за социалните инвестиции на компанията, изготвен със съдействието на „PwC България“.

За 6-годишен период (2018 – 2023 г.) общият принос надхвърля 4 800 000 лв., за което компанията е признателна на своите клиенти, партньори и на целия си екип.

„Гражданските организации са истинският двигател на едно проспериращо общество. Пожелавам успех на всички – на победителите и на тези, които участваха в състезанието. Вярвам искрено, че ако разгърнем потенциала си, България ще бъде едно по-прекрасно място за всички ни. Благодаря и на ФАНТАСТИКО за това, че вярват в гражданския потенциал и в устойчивото развитие на нашето общество“, заяви Надя Шабани, директор на Български център за нестопанско право и член на журито в конкурса.

„Много ще се радвам в процеса на развитие на тези проекти да си взаимодействаме, защото важното е не просто някой да изпълни някакъв проект, важното е да се върши работа, да се постигне максимален ефект, този ефект да е за обществото. Много са проектите, свързани с образование днес, което много ни радва. И нямате представа някои от тези проекти какъв реален потенциал имат занапред“. С тези думи се обърна към организациите Кристиян Григоров от фондация „Сошъл Фючър“.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

България купува 35 електрически мотриси за 642 млн. лв. от "Щадлер" Полша

Подвижният състав ще бъде купен със средства по Плана за възстановяване и устойчивост.

20:08 - 26.06.2024
Спорт

Станимира Петрова и Любомир Епитропов ще развеят българския трибагреник в Париж

Епитропов ще заеме мястото на плувеца Петър Мицин.

19:43 - 26.06.2024
Живот

Били Айлиш стана третият изпълнител, достигнал 100 милиона месечни слушатели в Spotify

22-годишната певица, двукратна носителка на "Оскар", следва The Weeknd и Тейлър Суифт.

18:26 - 26.06.2024
Важно днес

Орбан пак блокира обща позиция на ЕС срещу Русия

Този път Унгария отказва да осъди забраната на 81 западни медии от Москва

17:48 - 26.06.2024
Важно днес

Братът на Петьо Петров-Еврото е освободен като зам.-шеф на Апелативна прокуратура-София

Предложението за освобождаването му е направено от изпълняващия функциите на ръководител на АП-София Емилия Русинова

17:01 - 26.06.2024