Фашистки ли е режимът на Путин? Снимка: © Getty Images

Все се по-често режимът на Путин е дефиниран като нацистки или фашистки. Често двете понятия се смесват, защото разликата е във върховната идеологическа ценност - държавата или нацията.

Това, разбира се, е кощунство за комунисти, путинисти, русофили и левичари, защото Русия и комунизмът са си изградили имидж на унищожители на нацизма и фашизма. Затова и самата Путинска пропаганда не можа да измисли някакво по-достоверно оправдание пред руския народ за инвазията освен нацизма, въпреки че президентът на Украйна е евреин.

Ако се придържаме към научните дефиниции за фашизъм, то до миналата година не можеше да се твърди, че режимът на Путин е такъв. Съществуваше макар и имитация на политическа опозиция, политическите му опоненти все пак имаха частичен достъп до медиите - Навални публикува филмите nси за корупцията, социалните медии и медии като “Ехо Москвьi” някак си бяха толерирани, протестиращите най-много да стигнат до затвора, но не бяха убивани и т.н.

Дали всичко обаче е така с началото на войната в Украйна?

През 2003 г. на база пространно проучване на фашистките режими през 20 век, американският политолог и писател Лорънс Брит очертава 14 критерия за определянето на един политически режим като фашизъм.

Нека да анализираме днешна Русия в тази рамка.

1. Мощен и продължителен национализъм

Политическата доктрина на Путин е за възстановяване славата на руската нация и на нейната специална мисия в света. Цялото образование от най-ранна възраст е подчинено на тази доктрина. Разликата с патриотизма е в акцента за превъзходството на руската велика нация спрямо другите нации, като Богоизбрана да спаси и обедини православния свят срещу враговете му, най-вече англосаксонците.

2. Пренебрежение към човешките права

Постепенно тези права губеха своя смисъл с преследването и убийствата на политически противници, журналисти, адвокати на чужди бизнесмени като Магнитски, а накрая - правото на протест и несъгласие с режима беше изцяло забранено.

3. Намиране на враг като обединителна кауза

След 2007 г. врагът беше посочен: Западът, начело със САЩ, които пречат и правят планове за унищожение на Русия.

4. Надмощие на милитаризма

Най-много инвестиции по времето на Путин бяха направени във възстановяването на руската военна мощ и изграждане на втората в света най-силна армия. Откакто Путин е президент, Русия проведе множество военни операции: Чечня, Грузия, Крим, Донбас, Сирия, Беларус, Казахстан до днешната война с Украйна. Военните и службите - т.н. силовики - са една от двете основни опори на режима.

5. Широко разпространен сексизъм

Самият Путин беше наложен като култ на мачизма - с широка пропаганда на неговата физика. Женското присъствие във властта е незабележимо, а неговите врагове на Запад са портретират като гейове и джендъри (Гейропа).

6. Контрол върху масмедиите

На практика днес вече почти няма свободни медии в Русия, а всеки глас срещу войната и Путин е глас на предател.

7. Обсесия по националната сигурност

Основна тема в Путинската пропаганда е заплахата към Русия от Запада, чужди агенти, а в момента и от всички руснаци, които харесват Запада.

8. Преплитане на държава и религия

Руската православна църква е основен стожер на режима и неговата пропаганда, а мисията е възстановяне на Москва като Третия Рим - световен център на православието и защитник на славянските народи, които трябва да бъдат освобождавани при нужда от узурпатори на властта, наложени от Запада, както е днес в Украйна.

9. Защита на едрите корпоративни интереси

Олигарите са другата основна опора на властта, наред със силоваците. Тяхната мисия е не само да прокарват руските икономически интереси по света, а да подкупват политици, партии, медии и журналисти да работят за реализация на интересите на Кремъл.

10. Репресия и разтурване на профсъюзите

По времето на Елцин е направен опит за трансформация на съвтеските профсъюзи по западен модел на трипартидна система. При Путин основният профсъюз - макар да съществува - на практика се сля с неговата партия Единна Русия и е казионна организация. А Русия е страната с най-голямо подоходно неравенство в Европа.

11. Презрение към интелектуалците и творците.

Руската интелигенция при режима на Путин се разцепи: по-голямата част от тях като Никита Михалков станаха трубадури на руския национализъм, а малка част или емигрира, или беше изолирана. Това ясно пролича и в декларациите на творци и учени срещу войната, на които никой не обърна внимание.

12: Обсесия по престъпността и нейното наказание.

Дефиницията за престъпност постоянно беше разширявана по времето на Путин докато вече всеки, който е срещу войната или протестира срещу нея може да отиде в затвора за предателство.

13. Процъфтяваща корупция и връзкарство.

Филмите на Навални и разкритията на офшорните файлове са достатъчно доказателство за ширещата се в невероятни мащаби корупция.

14. Имитация на избори

На практика след 2012 година, когато имаше огромни съмнения дали Путин спечели изборите, а многобройните протести срещу тях бяха смазани, едва ли може да се твърди, че вече има дори елемент на истински избори. За по-сигурно, дори на опонентите на Путин като Навални им забраниха участие.

И така, без преувеличение може да се каже, че днес светът отново е изправен пред война с фашизма. И затова Путин трябва да бъде спрян още в Украйна.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Училища в София, Варна и Бургас са евакуирани заради фалшиви заплахи за бомба

Извършителите не са се обадили по телефон, а са изпратили мейли

14:24 - 27.03.2023

Как TikTok проваля разширяването на най-големия завод за боеприпаси в Норвегия

"Развитието ни е под въпрос заради сървъри с клипове на котки"

09:56 - 27.03.2023

Елисавета Белобрадова: Това не е игра. Това е битката за парламентарната ни демокрация

Правителство с план за управление минимум до местните избори е основната цел

09:18 - 27.03.2023

Ден след присъда за домашно насилие Орлин Гигов е арестуван отново, още 2 жертви проговориха за него

Бившият служител в МВР болница е арестуван за пореден път на 23 март

08:49 - 27.03.2023

350 000 души на стачка: Транспортът в Германия е блокиран за 24 часа

Всички големи летища, с изключение на Берлин, са затворени за ден

07:57 - 27.03.2023

Нетаняху уволни критичен министър и провокира масови бунтове в Тел Авив

Полицията използва водни оръдия и коне, за да разпръсне хората

07:38 - 27.03.2023

Фотографът Димитри Стефанов и примабалерината Марта Петкова в разговор за изложбата „ПРИМА“

Фотографиите на документалиста ще бъдат изложени в Софийската опера и балет през април

19:01 - 26.03.2023

Киев обвини Русия, че е взела Беларус за ядрен заложник и поиска спешна среща в ООН

Путин се опитва да използва страховете на Запада от ядрена ескалация

16:39 - 26.03.2023