Снимка: © Getty Images

Все се по-често режимът на Путин е дефиниран като нацистки или фашистки. Често двете понятия се смесват, защото разликата е във върховната идеологическа ценност - държавата или нацията.

Това, разбира се, е кощунство за комунисти, путинисти, русофили и левичари, защото Русия и комунизмът са си изградили имидж на унищожители на нацизма и фашизма. Затова и самата Путинска пропаганда не можа да измисли някакво по-достоверно оправдание пред руския народ за инвазията освен нацизма, въпреки че президентът на Украйна е евреин.

Ако се придържаме към научните дефиниции за фашизъм, то до миналата година не можеше да се твърди, че режимът на Путин е такъв. Съществуваше макар и имитация на политическа опозиция, политическите му опоненти все пак имаха частичен достъп до медиите - Навални публикува филмите nси за корупцията, социалните медии и медии като “Ехо Москвьi” някак си бяха толерирани, протестиращите най-много да стигнат до затвора, но не бяха убивани и т.н.

Дали всичко обаче е така с началото на войната в Украйна?

През 2003 г. на база пространно проучване на фашистките режими през 20 век, американският политолог и писател Лорънс Брит очертава 14 критерия за определянето на един политически режим като фашизъм.

Нека да анализираме днешна Русия в тази рамка.

1. Мощен и продължителен национализъм

Политическата доктрина на Путин е за възстановяване славата на руската нация и на нейната специална мисия в света. Цялото образование от най-ранна възраст е подчинено на тази доктрина. Разликата с патриотизма е в акцента за превъзходството на руската велика нация спрямо другите нации, като Богоизбрана да спаси и обедини православния свят срещу враговете му, най-вече англосаксонците.

2. Пренебрежение към човешките права

Постепенно тези права губеха своя смисъл с преследването и убийствата на политически противници, журналисти, адвокати на чужди бизнесмени като Магнитски, а накрая - правото на протест и несъгласие с режима беше изцяло забранено.

3. Намиране на враг като обединителна кауза

След 2007 г. врагът беше посочен: Западът, начело със САЩ, които пречат и правят планове за унищожение на Русия.

4. Надмощие на милитаризма

Най-много инвестиции по времето на Путин бяха направени във възстановяването на руската военна мощ и изграждане на втората в света най-силна армия. Откакто Путин е президент, Русия проведе множество военни операции: Чечня, Грузия, Крим, Донбас, Сирия, Беларус, Казахстан до днешната война с Украйна. Военните и службите - т.н. силовики - са една от двете основни опори на режима.

5. Широко разпространен сексизъм

Самият Путин беше наложен като култ на мачизма - с широка пропаганда на неговата физика. Женското присъствие във властта е незабележимо, а неговите врагове на Запад са портретират като гейове и джендъри (Гейропа).

6. Контрол върху масмедиите

На практика днес вече почти няма свободни медии в Русия, а всеки глас срещу войната и Путин е глас на предател.

7. Обсесия по националната сигурност

Основна тема в Путинската пропаганда е заплахата към Русия от Запада, чужди агенти, а в момента и от всички руснаци, които харесват Запада.

8. Преплитане на държава и религия

Руската православна църква е основен стожер на режима и неговата пропаганда, а мисията е възстановяне на Москва като Третия Рим - световен център на православието и защитник на славянските народи, които трябва да бъдат освобождавани при нужда от узурпатори на властта, наложени от Запада, както е днес в Украйна.

9. Защита на едрите корпоративни интереси

Олигарите са другата основна опора на властта, наред със силоваците. Тяхната мисия е не само да прокарват руските икономически интереси по света, а да подкупват политици, партии, медии и журналисти да работят за реализация на интересите на Кремъл.

10. Репресия и разтурване на профсъюзите

По времето на Елцин е направен опит за трансформация на съвтеските профсъюзи по западен модел на трипартидна система. При Путин основният профсъюз - макар да съществува - на практика се сля с неговата партия Единна Русия и е казионна организация. А Русия е страната с най-голямо подоходно неравенство в Европа.

11. Презрение към интелектуалците и творците.

Руската интелигенция при режима на Путин се разцепи: по-голямата част от тях като Никита Михалков станаха трубадури на руския национализъм, а малка част или емигрира, или беше изолирана. Това ясно пролича и в декларациите на творци и учени срещу войната, на които никой не обърна внимание.

12: Обсесия по престъпността и нейното наказание.

Дефиницията за престъпност постоянно беше разширявана по времето на Путин докато вече всеки, който е срещу войната или протестира срещу нея може да отиде в затвора за предателство.

13. Процъфтяваща корупция и връзкарство.

Филмите на Навални и разкритията на офшорните файлове са достатъчно доказателство за ширещата се в невероятни мащаби корупция.

14. Имитация на избори

На практика след 2012 година, когато имаше огромни съмнения дали Путин спечели изборите, а многобройните протести срещу тях бяха смазани, едва ли може да се твърди, че вече има дори елемент на истински избори. За по-сигурно, дори на опонентите на Путин като Навални им забраниха участие.

И така, без преувеличение може да се каже, че днес светът отново е изправен пред война с фашизма. И затова Путин трябва да бъде спрян още в Украйна.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Изтеклият "проект" за БГ закон "Магнитски" раздели партиите в коалицията

Асен Василев отрече да се готви санкциониране без право на обжалване

Съвременно изкуство и световна музика предлага фестивалът "Ritual Gatherings" на плаж Камчия

Това е ежегоден културен фестивал, съчетаващ музика, съвременно изкуство, традиционни ритуали и екологични практики.

Мона Лиза в хола ви? Защо само Мона Лиза?

Tелевизорите The Frame - картини от една изложба

Китай търси съюзници в плановете си за нов международен ред

Първата цел са държавите от БРИКС - Бразилия, Русия, Индия и Южна Африка

МО отрича да е предоставяло български Су-25 за Украйна

"Това е хибридна информация", твърдят от министерството

Русия призова България да изтегли кораба "Царевна" от Мариупол

Въпреки условията за безопасно излизане, все още не са предприети мерки за изтеглянето на чуждестранните кораби, казват руските власти.

Аватарите на ABBA върнаха времето с 40 години назад с феноменален концерт в Лондон

"Този концерт трябва да се види, за да повярвате, че е истина"