Фаталният Boeing 737 Max отново ще лети Снимка: © Getty Images

Фаталният Boeing 737 Max скоро ще може да лети отново, след като не извърши нито един полет в продължение на 20 месеца. Той бе вкаран в хангарите през март 2019, след като две катастрофи в рамките на по-малко от шест месеца доведоха до смъртта на 346 души.

Всички 157 пасажери на борда на Етиопските авиолинии загинаха през март 2019, а преди това 189 души станаха жертви на полет на Lion Air над Яванско море.

Разследващите откриха пробив в системата за сигурност. Стана ясно, че тя е спряла самолета да се изкачи твърде бързо и неправилно е насочила носа му надолу, предизвиквайки двата инцидента. Сега обаче Федералната авиационна администрация (FAA) на САЩ даде „зелена светлина“ за подновяването на полетите.

Процесът по повторното одобрение на Boeing 737 Max продължи по-дълго от очакваното, а това струваше на компанията повече от 20 милиарда долара. Толкова би била стойността на поръчките, които авиопроизводителят можеше да изпълни от март насам, пише CNN. Все пак, след обявяването на решението на Федералната авиационна администрация, акциите на компанията скочиха с 6%.

Това е само първата стъпка към евентуалното завръщане на 737 Max. В решението на FAA са включени 59 авиолинии, които притежават общо 387 самолета. Първо администрацията ще инспектира всеки един от тях поотделно, а пилотите ще преминат допълнителни курсове. Процесът ще отнеме от няколко седмици до няколко месеца.

Към момента само American Airlines е добавила самолета към своята програма от полети – между Маями и Ню Йорк. Те ще се осъществят през декември 2020 и януари 2021. Southwest обаче, която притежава най-много самолети от серията 737 Max, няма да ги пусне отново преди пролетта на следващата година.

Членове на семействата на загиналите при двете катастрофи с този модел Boeing организираха пресконференция, на която изразиха неодобрение към действията на FAA. „Самолетът е нестабилен и е недостоен без своя софтуер“, каза Майкъл Стумо, изгубил дъщеря си Роуз през март миналата година. „До момента не са го поправили. Пътниците трябва да избягват Boeing Max в бъдеще. Променете своя полет“, призова той.

Администраторът на FAA Стив Диксън увери, че служителите му не са бързали с техническите поправки, а са следвали „методичен процес по безопасност“. Самият той се е качил на самолета през септември и е преминал през обучението, което ще важи и за пилотите.

„Мога да ви кажа, че се чувствам на 100% комфортно да пътувам със самолета, заедно с моето семейство“, сподели Диксън, цитиран от CNN. От Boeing също изразиха надежда, че Boeing 737 Max скоро ще е готов да лети.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Рубли и копейки провалиха PR-кампания на канцлера на Австрия

"Патриотично" послание на Карл Нехамер се оказа илюстрирано с руска валута

17:41 - 27.09.2023

Васил Гюров и Мартин Заимов повеждат алтернативна листа за СОС

Кандидатите ще ползват регистрацията на "Обединени земеделци"

16:58 - 27.09.2023

ДАНС ще проверява как Руската църква е прехвърлена на посолството

Ще се проверява и защо е спрян достъпът на вярващите до храма

16:28 - 27.09.2023

Първият трейлър на филма за Гунди: Истинската история на легендарния футболист

Павел Иванов и Александра Свиленова влизат в главните роли на новия филм

15:53 - 27.09.2023

БНТ влезе в конфликт с авторите на сериалите "Денят на бащата" и "Войната на буквите"

Сценаристите обвиняват Кошлуков, че блокира световното им разпространение

15:31 - 27.09.2023

Държавата окончателно се отказа от проекта за батерии за 1,5 млрд. лв.

Общо 18 проекта губят финансиране по Плана за възстановяване и устойчивост

14:42 - 27.09.2023