Миконос е вълшебно място и може би най-популярната дестинация в Гърция. Всяка година милиони туристи от цял свят я посещават заради красивите ѝ плажове, цикладската архитектура и оживения нощен живот. Но зад идиличната фасада на острова се крие мафиотска мрежа, в която са замесени строителни магнати, оператори на клубове, хотелиери, местни политици и полицаи.

За нея разказва кореспондентът от Балканите Михаел Мартенс в своя статия за престижния германски вестник "Франкфуртер алгемайне цайтунг" (ФАЦ). Наскоро авторът описа и политическото положение в България, като посочи, че страната е в състояние на трайна неуправляемост.

В статията си "Мафията на Миконос" той разказва подробно как правителството на премиера Кириакос Мицотакис се е провалило в борбата с организираната престъпност на острова, особено в секторите на строителството и прилагането на закона. Корупционната мрежа движи незаконно строителство в района. Тя става и все по-брутална, като неудобните за нея гласове стават жертви на насилие и дори убийство.

Зад имиджа на "най-популярния гръцки остров" се крие строителна мафия, която безчинства без да се съобразява кой ще застане срещу нея. А тези, които го направят, не ги очаква нищо хубаво. Скорошни два случая доказват това.

Първият е свързан с археолога Манолис Псарос от Гръцката служба за антики. Дейност на службата е свързана с опазването на исторически реликви. В много региони на Гърция по време на строителни дейности често се откриват камъни или фрагменти, които представляват артефакти. В някои части на страната подобни находки могат да се появят всеки път, когато копаете с лопата, пише ФАЦ.

Миналата година Псарос е пребит почти до смърт от двамата неизвестни нападатели. Това се става малко, след като той съобщава за случай на незаконно строителство на острова. Такъв сигнал може да доведе до спиране на даден проект, както и до загуба на пари за инвеститорите. Псарос очевидно е попаднал в полезрението на мафията, която е решила да се разправи с него.

Нападението срещу археолога шокира цялата страна и скоро след това на острова са изпратени следователи. Те започват да разплитат цяла мрежа от корумпирани строителни магнати, собственици на клубове, хотелиери, наемодатели, местни политици и полицаи, които поддържат добри връзки с корумпирани служители в централната администрация.

Този август обаче беше извършено друго престъпление, което хвърли още повече светлина върху черните дела на мафията. Геодезистът Панайотис Статис, работил на Миконос в продължение на десетилетия, беше застрелян в атинския квартал Психико от нападател, който също не е идентифициран.

Смята се, че убийството е било поръчково. Мотивите и към момента не са известни, но едно е ясно - става дума за пари. А на Миконос се въртят много пари, пише ФАЦ.

Десетки 5-звездни хотели на острова привличат богати клиенти от цял свят, които пристигат там с директни полети от Дубай, Бахрейн, Абу Даби, Доха и други дестинации. Въпреки че в района има стотици хотели, непрекъснато се строят нови.

Тази година излезе и новината за инвестиция в размер на 200 млн. евро в Миконос от Southrock Property Company - дъщерно дружество на германската компания за търговия на дребно Otto Group. Планира се изграждането на нов луксозен комплекс с площ от почти 200 000 кв. м.

Никъде другаде в Гърция цените на имотите за ваканции или почивка не са толкова високи, колкото са на Цикладските острови. Цените на Миконос за луксозни жилища достигат до 7000 евро на квадратен метър. Най-добрите места се предлагат за цени от над 30 000 евро на квадратен метър, посочва ФАЦ.

Обикновено подобни сделки се сключват на ръба на закона или в разрез с него. Известният гръцки журналист Тасос Тельоглу разкри преди време подробности за това как работи мафиотската схема в Миконос. В нея са въвлечени проектанти, строителни инженери и корумпирани чиновници.

Групата използва закон, който позволява сгради, построени незаконно в Гърция преди юли 2011 г., да бъдат узаконени със задна дата, като се платят умерени глоби на държавата. Санкциите са значително по-ниски за сгради, построени преди 1982 г.

Поради това в Миконос мафията системно работи, за да вписва в регистрите сгради, построени след 2011 г., като невярно посочва, че те са изградени значително по-рано. Идеята е да се строи колкото се може повече.

Такава измама обаче може да бъде установено сравнително лесно - с проверка в Google Maps. Онлайн картата показва архив от това как е изглеждал даден район в продължение на години и какви сгради е имало в него.

Неконтролираното строителство на недвижими имоти на острова обаче си има своите последствия - най-вече за самите жители и за туристите. Съществуващата в момента инфраструктура не отговаря на бързото развитие. Така например през активния сезон канализационната мрежа вече неведнъж е била претоварвана, припомня ФАЦ. А резултатът е потоци от фекалии, извиращи изпод капаците на уличните шахти. Преживяване, което богатите туристи едва ли ще забравят.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Кино и сериали

Изживейте магията на Хогуортс със специалната селекция „Перон 9¾“ в EON Видеотека

Всички филми за Хари Потър и Фантастични животни – от първото писмо до Хогуортс до последната битка за съдбата на магьосническия свят.

16:36 - 18.09.2024
Бизнес

Лихвите по депозити достигнаха 3,5% в приложението на tbi bank

Инфлацията вече не "яде" спестяванията

14:13 - 18.09.2024