ФБР откри доказателства за престъпления на яхтата на деветия най-богат руснак Снимка: © Getty Images

Федералното бюро за разследвания (ФБР) на САЩ откри доказателства за престъпления, за които е заподозрян руският олигарх Сулейман Керимов, на суперяхтата му "Амадея", съобщи ABC News.

Струващият 325 милиона долара плавателен съд бе конфискуван във Фиджи, след като се появиха съмнения, че собственикът му е замесен в операция за пране на пари и в нарушения на Закона за международните извънредни икономически правомощия.

Керимов е смятан за деветия най-богат руснак.

Forbes определя финансовото му състояние на стойност 14,5 милиарда долара. Близките му връзки с Кремъл и с президента Владимир Путин го вкарваха в списъка със санкционираните от Европейския съюз, САЩ и Великобритания олигарси. Според американското Министерство на правосъдието той трупа печалби от руското правителство чрез корупция и ролята си във "злите действия" на Кремъл по света, включително окупацията на Крим. Част е от руския федерален съвет.

Милиардерът попада в обкръжението както на Путин, така и в кръга на лидера на Чечня Рамзан Кадиров.

Сулейман Керимов започва политическа кариера през 90-те години на миналия век, а през 1999 г. получава контрола над "Нафта Москва" - бившата държавна петролна компания. Има акции в "Газпром", "Уралкали" и "Сбербанк", а до април притежаваше и 76% от Polyus Gold - това е най-големият руски производител на злато. През миналия месец обаче олигархът се оттегли от борда на директорите и продаде своя дял в бизнеса, оценен на 6,3 милиарда долара.

През 2011 г. руснакът стана собственик на футболния клуб "Анжи Махачкала" и направи поредица от големи трансфери - един от тях превърна нападателя Самюел Ето'о в най-скъпоплатения играч в света. Две години по-късно финансирането на отбора бе драстично съкратено, а част от състава - разпродаден.

От 2005 до 2015 година Керимов притежаваше "Айс", която печели наградата за "Суперяхта на годината" през 2006-та. През 2021 година се сдобива с "Амадея", която е дори по-голяма. Новата му придобивка може да посрещне 16 гости при 36-членен екипаж, разполага с басейн и хеликоптерна площадка.

Министерството на правосъдието на САЩ обаче му я отнема в четвъртък:

"Това решение трябва да покаже ясно, че няма място, на което хората, които нарушават американските закони, да скрият своите активи. Няма къде да бъдат скрити активите на престъпниците, които подкрепят руския режим," гласи становището на министерството.

"Усилията ни да търсим отговорност от тези, които правят възможно опустошението в Украйна, няма да стихнат."


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Кирил Петков: Компроматите срещу Борисов и тези срещу Коцев идват от едно и също място

Снимките с пачките на Борисов от преди години са извадени от същите служби, които той не иска да реформира днес, коментира Петков

17:54 - 14.04.2024
Важно днес

Александър Йоловски се оказа съветник на настоящия ресорен министър

Разкритието направи самият Йоловски в телевизионно интервю за БНТ.

14:38 - 14.04.2024
Важно днес

САЩ и Великобритания ограничават търговията с руски метали

Смята се, че този ход може да навреди на Русия икономически, тъй като тя е ключов износител на метали.

11:22 - 14.04.2024
Важно днес

Критично остава състоянието на простреляното в главата дете

Простреляното в главата дете е настанено в реанимацията на болница "Пирогов" за интензивно лечение и активно наблюдение.

09:38 - 14.04.2024
Важно днес

Иран изстреля 300 дрона и ракети по Израел, 99% от тях са свалени (Обновена)

Иран започна военна операция срещу Израел

23:58 - 13.04.2024