ФБР откри доказателства за престъпления на яхтата на деветия най-богат руснак Снимка: © Getty Images

Федералното бюро за разследвания (ФБР) на САЩ откри доказателства за престъпления, за които е заподозрян руският олигарх Сулейман Керимов, на суперяхтата му "Амадея", съобщи ABC News.

Струващият 325 милиона долара плавателен съд бе конфискуван във Фиджи, след като се появиха съмнения, че собственикът му е замесен в операция за пране на пари и в нарушения на Закона за международните извънредни икономически правомощия.

Керимов е смятан за деветия най-богат руснак.

Forbes определя финансовото му състояние на стойност 14,5 милиарда долара. Близките му връзки с Кремъл и с президента Владимир Путин го вкарваха в списъка със санкционираните от Европейския съюз, САЩ и Великобритания олигарси. Според американското Министерство на правосъдието той трупа печалби от руското правителство чрез корупция и ролята си във "злите действия" на Кремъл по света, включително окупацията на Крим. Част е от руския федерален съвет.

Милиардерът попада в обкръжението както на Путин, така и в кръга на лидера на Чечня Рамзан Кадиров.

Сулейман Керимов започва политическа кариера през 90-те години на миналия век, а през 1999 г. получава контрола над "Нафта Москва" - бившата държавна петролна компания. Има акции в "Газпром", "Уралкали" и "Сбербанк", а до април притежаваше и 76% от Polyus Gold - това е най-големият руски производител на злато. През миналия месец обаче олигархът се оттегли от борда на директорите и продаде своя дял в бизнеса, оценен на 6,3 милиарда долара.

През 2011 г. руснакът стана собственик на футболния клуб "Анжи Махачкала" и направи поредица от големи трансфери - един от тях превърна нападателя Самюел Ето'о в най-скъпоплатения играч в света. Две години по-късно финансирането на отбора бе драстично съкратено, а част от състава - разпродаден.

От 2005 до 2015 година Керимов притежаваше "Айс", която печели наградата за "Суперяхта на годината" през 2006-та. През 2021 година се сдобива с "Амадея", която е дори по-голяма. Новата му придобивка може да посрещне 16 гости при 36-членен екипаж, разполага с басейн и хеликоптерна площадка.

Министерството на правосъдието на САЩ обаче му я отнема в четвъртък:

"Това решение трябва да покаже ясно, че няма място, на което хората, които нарушават американските закони, да скрият своите активи. Няма къде да бъдат скрити активите на престъпниците, които подкрепят руския режим," гласи становището на министерството.

"Усилията ни да търсим отговорност от тези, които правят възможно опустошението в Украйна, няма да стихнат."


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

„Огромна жилищна криза“: Хиляди хора излязоха на протест в Португалия

Ниските заплати и високите наеми превръщат Лисабон в третия най-малко жизнеспособен град за живеене в света, според проучване на CIA Landlords

13:20 - 02.04.2023

Христо Иванов определи днешния ден като "прекрасен да тласнем страната напред"

Според Иванов коалиция между първите две партии не е много вероятна

11:40 - 02.04.2023

Демерджиев: През последното денонощие няма бомбени заплахи към училищата

Според вътрешния министър няма сериозни нарушения в изборния ден, но опитите да се манипулира вота са повече в сравнение с последните избори

11:04 - 02.04.2023

Сара Поли трябва да върне "Оскар"-а си? Не, 11-годишната ѝ дъщеря се шегува

Истинският подател е 11-годишната ѝ дъщеря

11:03 - 02.04.2023