Снимка: © Getty Images

Американската агенция по храните и лекарствата (FDA) издаде разрешение за предлагането на IQOS на пазара като тютюнево изделие с намален риск. Бездимните цигари на "Филип Морис" са първият подобен продукт, който успява да получи потвърждение от регулатора за модифицирана изложеност на риск за здравето. Това означава, че IQOS ще може да се маркетира в САЩ като устройство, което създава или съдържа ограничено ниво на вредни субстанции.

Решението на FDA задължава компанията-производител да провежда следпазарни наблюдения и проучвания, за да се прецени дали заповедта ще остане в сила. Ще трябва да се предостави и анализ на употребата на продукта сред млади хора.

Заповедта на американската агенция идва след процес на проверка, продължил повече от три години. През 2019 г. FDA разреши IQOS да се продава в САЩ, докато междувременно правеше преглед на данните от изследвания за намален здравен риск,

IQOS използва технология за нагряване, а не изгаряне на тютюна. Според предоставените пред FDA изследвания този процес значително намалява изложеността на организма на 15 специфични вредни или потенциално вредни химикали. Токсикологичният анализ също е показал, че в сравнение с цигарения дим аерозолите на IQOS съдържат "значително по-ниски нива на потенциални канцерогени и токсични химикали, които може да увредят дихателната или репродуктивната система".

"Важно е да се отбележи, че тези продукти не са безвредни, така че хората, особено младите, които в момента не употребяват тютюневи изделия, не трябва да започват да ги използват или да апочват да използват друг тютюнев продукт", казва Мич Зелер, директор на Центъра на FDA за тютюневите изделия.

Агенцията ще следи специално как продуктът се използва от потребителите и дали има риск от повишаване на употребата на тютюн от млади хора. Заповедите изискват компанията да следи осведомеността сред младите хора, за да гарантира, че пускането на пазара на няма непредвидени последици за тях.

Главният изпълнителен директор на Филип Морис, Андре Каланцопулос приветства решението на FDA и каза, че това показва, че "IQOS е коренно различен тютюнев продукт и по- добър избор за пълнолетните пушачи, които биха продължили да пушат".

Разрешението за предлагане на IQOS в САЩ като продукт с модифициран риск е със срок от 4 години и подлежи на препотвърждаване от регулатора.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Руска салата се появи в менюто на срещата на НАТО

Вечерята във втората вечеря е в музея Прадо

Kaufland е марка №1 за 2022 година в класацията „Любимите марки”

Компанията събра най-голям процент от гласовете в 14-ото издание на потребителската класация „Любимите марки“

Петков: Решението за руснаците е на Съвета за сигурност, в който участва и представител на Радев

Депутатите отново се скараха заради искането за прекъсване на гласуването на бюджета

Изгонването на 70-те руски дипломати е обсъждано на закрито заседание на кабинета

Лена Бориславова: Решението е на МВнР, а не на премиера

БСП няма да преговаря с ПП. Заради руските дипломати и ако Кирил Петков е кандидат-премиер

Корнелия Нинова поиска Румен Радев да свика КСНС заради изгонените руснаци от България

ДДС на брашното неочаквано стана 0% след сгрешен вот на Антоанета Цонева

Смут в пленарната зала заради отказа от корекция на решаващия глас при вота

Марин Петков, смисълът на оживелите фасади и изкуството с кауза

Когато хората не отиват при каузите, каузите отиват при хората