FDA най-после призна IQOS за тютюнев продукт с модифициран риск Снимка: © Getty Images

Американската агенция по храните и лекарствата (FDA) издаде разрешение за предлагането на IQOS на пазара като тютюнево изделие с намален риск. Бездимните цигари на "Филип Морис" са първият подобен продукт, който успява да получи потвърждение от регулатора за модифицирана изложеност на риск за здравето. Това означава, че IQOS ще може да се маркетира в САЩ като устройство, което създава или съдържа ограничено ниво на вредни субстанции.

Решението на FDA задължава компанията-производител да провежда следпазарни наблюдения и проучвания, за да се прецени дали заповедта ще остане в сила. Ще трябва да се предостави и анализ на употребата на продукта сред млади хора.

Заповедта на американската агенция идва след процес на проверка, продължил повече от три години. През 2019 г. FDA разреши IQOS да се продава в САЩ, докато междувременно правеше преглед на данните от изследвания за намален здравен риск,

IQOS използва технология за нагряване, а не изгаряне на тютюна. Според предоставените пред FDA изследвания този процес значително намалява изложеността на организма на 15 специфични вредни или потенциално вредни химикали. Токсикологичният анализ също е показал, че в сравнение с цигарения дим аерозолите на IQOS съдържат "значително по-ниски нива на потенциални канцерогени и токсични химикали, които може да увредят дихателната или репродуктивната система".

"Важно е да се отбележи, че тези продукти не са безвредни, така че хората, особено младите, които в момента не употребяват тютюневи изделия, не трябва да започват да ги използват или да апочват да използват друг тютюнев продукт", казва Мич Зелер, директор на Центъра на FDA за тютюневите изделия.

Агенцията ще следи специално как продуктът се използва от потребителите и дали има риск от повишаване на употребата на тютюн от млади хора. Заповедите изискват компанията да следи осведомеността сред младите хора, за да гарантира, че пускането на пазара на няма непредвидени последици за тях.

Главният изпълнителен директор на Филип Морис, Андре Каланцопулос приветства решението на FDA и каза, че това показва, че "IQOS е коренно различен тютюнев продукт и по- добър избор за пълнолетните пушачи, които биха продължили да пушат".

Разрешението за предлагане на IQOS в САЩ като продукт с модифициран риск е със срок от 4 години и подлежи на препотвърждаване от регулатора.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Четвърти опит: Борисов, Пеевски и Добрев ще спират дерогацията на "Лукойл" от 1 януари

Депутатът от ГЕРБ твърди, че е получил уверение за подкрепа и от Христо Иванов от ДБ

18:13 - 05.12.2023
Важно днес

Смяната в "Пирогов" е спряна след жалба на уволнения Валентин Димитров

Съдът остави директора на поста му въпреки решението на здравния министър

17:48 - 05.12.2023
Култура

37 държави ще се състезават на "Евровизия" 2024, но без България

За втора поредна година България няма да участва в "Евровизия"

17:06 - 05.12.2023
Култура

65 г. по-късно песен на Бренда Лий оглави класацията на Billboard с помощ от TikTok

78-годишната изпълнителка става най-възрастният човек, оглавявал класацията на Billboard

16:28 - 05.12.2023
Важно днес

Нов скандал с "Човек на годината" на БХК: Майката на покойната Даная отказа номинация

Още двама номинирани се разграничиха от организацията след отхвърлянето на

16:20 - 05.12.2023
Важно днес

Магистратите се опълчиха на всички промени в Конституцията за Инспектората

Радомир Чолаков напомни на магистратите, че не могат сами да решават кой да ги проверява

16:00 - 05.12.2023
Важно днес

Все още има блокирани българи на летището в Мюнхен, транспортът в Южна Германия остава затруднен

Полетите на летището в Мюнхен все още са "силно ограничени"

14:36 - 05.12.2023