Фенове искат Сандра Бълок да върне "Оскар"-а си заради съдебен спор, в който дори не участва Снимка: © Getty Images

Съдебен спор около реален житейски казус вкара филма от 2009 г. "The Blind Side" (Невидима зона) в центъра на противоречия в социалните мрежи. А главната актриса Сандра Бълок беше подложена на критики за ролята си, която ѝ донесе "Оскар".

Филмът на режисьора Джон Лий Ханкок е биографична спортна драма, вдъхновена от истинската история на американския футболист от NFL Майкъл Оер. Сюжетът проследява чернокож тийнейджър, който живее в приемно бяло семейство. С негова помощ той успява да отиде в колеж и да се превърне в спортна звезда.

Историята е заимствана от личния живот на Оер, който е осиновен от привидно щедрото семейство Туохи. Поне такива бяха твърденията досега. 37-годишният американски футболист заведе дело срещу приемното си семейство и за първи път призна, че всъщност те никога не са го осиновявали, но са се възползвали от неговия успех.

Според съдебни документи, цитирани от BBC, Туохи са измамили Oeр да подпише пълномощно за използване на името му в бизнес сделки, след като е навършил 18 години. Той твърди, че Шон и Лий Ан Тухи са се възползвали от документа и са спечелили милиони долари на негово име, включително и за филма "The Blind Side" - докато той не е получил никакви пари за продукцията.

Футболната звезда иска съдът да прекрати тяхното попечителство и да нареди на семейството да му изплати обратно парите, които му се полагат.

"Лъжата за осиновяването на Майкъл е основа, върху която сънастойниците Лий Ан Туохи и Шон Туохи са се обогатили за сметка на своя подопечен, долуподписания Майкъл Оер. Той открива тази лъжа за свое огорчение и срам през февруари 2023 г., когато научава, че попечителството, за което се е съгласил с мотива, че ще стане пълноправен член на семейство Туохи, всъщност не му осигурява никакви семейни отношения с тях", се казва в съдебното заявление.

Адвокатите на Оер твърдят още, че семейството продължава невярно да твърди, че футболистът е техен осиновен син и по този начин използва името му като инструмент за популяризиране на собствената им фондация.

Критики срещу Сандра Бълок

Съдебната битка около живота на футболния играч бързо намери място за спорове в социалните мрежи, в които беше намесен и актьорският състав на филма "The Blind Side". Някои фенове се опитаха да припишат вина на Сандра Бълок и я призоваха да върне своята награда "Оскар", която ѝ беше връчена за превъплъщението ѝ в Лий Ан Туохи - "приемната майка" на Оер.

Критиките срещу звездата бяха водени от расови мотиви около това, че подобни роли не бива да бъдат награждавани.

"Тя е страхотна актриса, всички знаем това, но сега въпросът е в това, което символизира този трофей - една пълна лъжа, фалшификация, измама и престъпни действия", пише потребител в социалната мрежа X (бившия Twitter).

Много други потребители обаче се включиха в дискусията и изтъкнаха, че Бълок просто си върши работата и играе написана по сценарий роля, която няма нищо общо със случващото се в реалния живот.

"Напълно погрешно и несправедливо е да ѝ се приписва вина за новите и дълбоко обезпокоителни твърдения за реалната история", заяви телевизионният и филмов критик Ричард Рупър.

Американският актьор и колега на Бълок в "The Blind Side" - Куинтон Аарон, отговори на нападките срещу звездата и призова хората, които се сърдят на нея, да се "успокоят".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

ЦСКА отново победи "Левски"

18:29 - 27.04.2024
Важно днес

Шествия на агитките на "Левски" и ЦСКА ще затруднят движението в София

Очаква се кръстовището на Орлов мост да бъде затворено за кратко около 15:15 - 16:00 ч.

12:33 - 27.04.2024
Важно днес

Русия атакува украинската енергетика в три области

Ударени са четири топлоелектрически централи

11:06 - 27.04.2024
GEN Z дневници

Vol. 19: Кой изобщо слуша Тейлър Суифт, гълъб в парламента, сбогом "Ема Стоун"

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на Gen Z поколението в "Булевард България"?

10:22 - 27.04.2024