Феновете победиха: "Левски" отменя мачовете с руски отбори заради войната

След протест на привържениците си, "Левски" реши, че няма да играе контролни мачове с отбори от Русия по време на подготовката си за новия футболен полусезон. Това е последната дума на ръководството на клуба, съобщиха официално оттам. А посланието завършва с думите: "Левски е единен".

Тимът имаше планирани приятелски срещи със “Спартак” (Москва) и “Урал” по време на подготвителния си лагер в Дубай през януари. Феновете на "Левски" обаче заеха ясна позиция срещу провеждането на мачовете с руски отбори заради войната, която Москва и режимът в Кремъл водят вече близо година в Украйна.

От Националния клуб на привържениците на "Левски" организираха миналата седмица и протестна демонстрация пред стадиона на тима "Виваком Арена - Георги Аспарухов". "Не легитимирайте путинския тероризъм", "BOYCOTT TERRORUSSIA" и "Контроли с окупарторските отбори? Левски значи свобода, а не тирания!" гласяха транспарантите на феновете.

"Левски" винаги е бил отбор, който се свързва по някакъв начин с протеста, със свободата, с демократичните ценности. За мен това, което ще се случи, но дай Боже да не се случи, е посегателство срещу наследството на клуба," каза тогава пред bTV Васил Колев, основател на тръст "Синя България".

Сега от ръководството на клуба казват, че решението за насрочените контролни срещи е било взето "с оглед осигуряване на възможно най-пълноценна подготовка на представителния отбор". "Най-важното за нас обаче остава единството между клуб и привърженици.
“Левски” е единен!"
, декларира мениджмънтът на тима.

Първоначалните планове на "Левски" да играе с руски отбори са в разрез с общите действия на световната спортна общност спрямо Москва след началото на инвазията в Украйна. Руските футболни състави бяха извадени от всички международни турнири, състезателите от много други спортове не са допускани за участие заради войната. Приятелските мачове не са официално засегнати от рестрикциите, но въпреки това двубои с руски опоненти се избягват по морални причини.

Освен "Левски", в програмата за подготовка на още български отбори има мачове с руски съперници. Това са "Ботев" (Пд), "Локомотив 1929" (Сф), "Славия" и "Арда".

Тимове от само още четири държави планират контроли срещу руски тимове - това са Сърбия, Северна Македония, Босна и Херцеговина и Армения.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Кирил Петков: Няма да се откажем, нито ще се предадем

ПП-ДБ се регистрираха в ЦИК за изборите на 9 юни

12:31 - 24.04.2024
Живот

Олена Грицюк - бежанката от Чернигов, която преведе "История Славянобългарская" на украински

Архитектката сама превежда и оформя Паисиевото издание

11:48 - 24.04.2024
Важно днес

Не МВР, а bTV разпространи още кадри от инцидента с журналиста Димитър Стоянов

И те обаче поставят въпрос дали конфликтът не започва по-рано

11:25 - 24.04.2024
Важно днес

"Зелено движение" даде заявка за своя парламентарна група в новия парламент

Партията се регистрира самостоятелно за участие в изборите на 9 юни

11:24 - 24.04.2024
Важно днес

Денков: Заради ГЕРБ и ДПС губим пари по Плана за възстановяване и устойчивост

Докато не се реализират реформите, които се изискват по ПВУ – плащания няма да има

09:31 - 24.04.2024