Снимка: © Getty Images

Меломаните, които са решили това лято да посетят фестивала Sunny Hill, ще трябва да направят няколко промени в последния момент, тъй като музикалното събитие няма да бъде проведено в столицата на Косово, както беше обявено.

Организаторите съобщиха, че са прекратили плановете да провеждат фестивала в Прищина, след като парламентът на Косово все още не е одобрил решение на столичната община да отпусне 17 хектара земя за целите на събитието. Затова концертите се местят - в Албания.

В писмо до президента Вьоса Османи, премиера Албин Курти и други държавни служители, бащата на поп сензацията Дуа Липа - Дукаджин Липа, съобщава "с голямо съжаление", че фестивалът няма да се случи в Прищина.

Сред причините са "многобройни забавяния, причинени от липсата на отговор и окончателно решение относно използването на пространството" в града.

„Вместо подкрепа, искането на фестивала е политизирано. Законовите срокове са надхвърлени и днес нямаме окончателно решение, което да ни позволи да проведем фестивала в Прищина“, посочва Липа.

Фестивалът Sunny Hill е най-големият музикален фестивал в Косово и е основан през 2018 г. от Дуа Липа и нейния баща. През 2018 и 2019 г. той се провежда в парк "Гермия" в столицата, но поради ограничения капацитет на парка се налага смяна на местоположението.

Кметът на Прищина Перпарим Рама обвини правителството, че се намесва в делата на общинските съвети.

„Такова решение, причинено изцяло от забавяне на правителството, ще нанесе щети на столицата в областта на културата, туризма, икономическото развитие и цялостния й имидж“, каза Рама.

Министерството на местното самоуправление, което може да одобрява или отхвърля решения, взети на общинско ниво, обвини столичната община за подаване на непълна документация.

Доньета Мифтари, съветник на президента Османи, каза в Туитър, че трябва да се намери решение.

Фестивалът Sunny Hill поставя Косово на картата и е изключителна възможност за популяризиране на страната ни. Нашият офис се бори да го запази в Прищина, а нашата младеж очаква и заслужава по-добро. Трябва да се намери решение, което да го върне там, където му е мястото“, каза Мифтари.

Общинските съветници гласуваха в подкрепа на договора за наем на пространството още на 10 май, но членове на партията "Ветевендосе" на премиера Курти се противопоставиха. Те са против предоставянето на такова голямо пространство само на един фестивал в продължение на 99 години.

Според документа общината не може да използва пространството за друго събитие 40 дни преди и 20 дни след провеждането на фестивала.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Река Искрецка се върна, започва възстановяване на водоподаването

Причината за изчезването вероятно е слабо земетресение

Служебният кабинет решава дали да приеме американската оферта за газ

До 17ч. правителството трябва да даде отговор на американската компания

Украинците събраха пари и купиха сателит за въоръжените сили: "Украинци, вие сте в космоса!"

Фондацията на украинеца Сергей Притула организира фондонабирането и купуването на сателита

Изтекъл запис от парти със Санна Марин провокира скандал във Финландия

36-годишната жена танцува и пее в компанията на приятели, но опозицията ѝ поиска тест за наркотици

Новата власт "помете" и в бордовете на ВМЗ и "Кинтекс" въпреки съпротивата на БСП

Бившата директорка на ДКК заплашва да съди Министерството на икономиката

Най-известният "глас" на конспирацията QAnon в Германия е арестуван във Филипините

53-годишният мъж ще бъде върнат в Германия, за да бъде съден

Офертата за LNG танкерите изтича: Служебният кабинет не договори нито отсрочка, нито терминал

Още няма отговор от Турция дали може да се намери свободен терминал за разтоварването