Фестивалът CULTURAMA, който разрушава граници със силата на музиката

През септември столицата може да изглежда леко меланхолична на фона на отиващото си лято, но все още има с какво да ни изненада и прикани да останем навън. Едно от тези неща е музиката. Фестивалът CULTURAMA ще потопи София в изкуството на световноизвестни музиканти по нестандартен начин – извън големите концертни зали. Датите, които трябва да запазите, са в периода 20 септември – 1 октомври.

CULTURAMA разрушава границите и се доближава до хората, превръщайки барове, градини и нестандартни места в музикални сцени.

Местата, на които ще се проведат отделните събития, са атриумът на „Квадрат 500”, Ботаническата градина, бар-градина „Табако”, бар „Паваж”, „Кино Кабана” и пространството „Сто стола”. При лошо време организаторите са предвидили алтернативни пространства на закрито. Те ще бъдат публикувани в официалната фейсбук страница на фестивала и в сайта www.culturama.art. Билетите са в продажба в мрежата на epaygo, на касите на Easy Pay и на място преди началото на концертите.

Многообразието от артисти от различни стилове - класическа и електронна музика, оперно изкуство, джаз, R&B - превръща фестивала в съкровищница за меломани. Всички изпълнители са добре познати на световната музикална сцена, а сега българската публика ще има възможност да се срещне на живо за първи път с голяма част от тях.

Ето част от тях:

Los Saxos Del Averno (Саксофонистите от Ада) са сред изпълнителите, които ще можете да чуете на живо. Музиката им звучи и в сериалите на една от най-големите филмови стриймиг платформи. Звученето им в стил пещерно R&B, с примес от латиноамерикански ритми и високи дози рок, успява да раздвижи краката и на най-неумелия танцьор.

Популярната в цял свят Клое, която е сред най-големите имена в електронната музика, е и една от първите диджеи, както и основател и съсобственик на първия клуб за електронна музика в Париж, управляван изцяло от жени. В продължение на 10 години Клое движи ъндърграунд обществото във френската столица. В София тя ще излезе заедно с перкусионистката Василена Серафимова, с която от 2017 г. работят по различни музикални проекти.

„Когато акустиката се вдъхнови от техното”, гласи едно от заглавията на френския вестник Le Monde през 2016 г., отнасящо се за Cabaret Contemporain. Петимата музиканти впечатляват с това, че свирят електронна музика с акустични инструменти и всичко се случва пред очите на публиката. Пианистът на групата – италианецът Фабрицио Рат, става изключително известен със солото си La Machina.

Квартет кларинети „Аншанте” е дръзка и новаторска група, непрекъснато създаваща учудване и вълнение у публиката. В рамките на фестивал CULTURAMA квартетът ще празнува своя 20-годишен юбилей.

CLAIR-OBSCUR SAXOPHONE QUARTET са четирима музиканти от Берлин – две жени и двама мъже, посветили живота си на саксофона. Ансамбълът се концентрира не само върху оригинални произведения, написани за саксофонен квартет, но и значително разширява и обогатява репертоара си с неочаквани транскрипции и зашеметяващи аранжименти. На фестивалната сцена квартетът ще излезе заедно с оперната певица Ина Кънчева и пианиста, композитор и диригент Антони Дончев.

Тома Енко Джаз Трио се появява в програмата на CULTURAMA с проекта „Светулки” – композиции, представени от френския пианист Тома Енко, посветени на изследването на светлината и тъмнината. Тома е носител на наградата Victoire de la musique, известна като френските музикални „Грами”. Любопитен факт за него е, че е братовчед на актьора Орландо Блум.

Енко ще вземе участие и в откриването на CULTURAMA заедно с перкусионистката Василена Серафимова, с която ще представят най-новия си албум, посветен на музиката на Бах - BACH MIRROR / „БАХ ОГЛЕДАЛО”.

Последното събитие от фестивалa е за най-малките – премиера на най-новия проект на фондацията – детската музикална книга „Музиката Е“, посветена на елементарната теория на музиката. Поезията е на Донка Райчева, илюстрациите на Чел Дарне, а музиката на Василена Серафимова, която заедно с АнтониДончев ще импровизира пред публиката.

Организатор на фестивала e Фондация „Културни перспективи”.

Програмата можете да видите тук.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Главчев отиде при Радев, не е предлагал нови имена на министри (Обновена)

Президентът не иска Даниел Митов от ГЕРБ да е външен министър

07:29 - 19.04.2024
Важно днес

CNN: Израел е нанесъл удар на територията на Иран

Тел Авив не коментира дали стои зад експлозии до Исфахан, централен Иран

07:17 - 19.04.2024
Важно днес

Руските чиновници вече не могат да пътуват дори до "приятелски" страни

Забраната е заради опасения, че могат да изнесат тайни на Русия зад граница

19:49 - 18.04.2024
Важно днес

Нови санкции изолират Иран с цел да пречат на производството на дронове "Шахед"

Техеран атакува Израел с "Шахед", с тях и Русия стреля по Украйна

19:03 - 18.04.2024
Важно днес

МВР отчете 10 срещи на Бойко Рашков с обвинените в контрабанда баща и син

Новият шеф на "Митниците" питат депутатите как очакват обикновен митничар да е "юнак" срещу каналджиите

16:00 - 18.04.2024