Ново фиаско с правителствения Airbus провали визитата на германския външен министър в Австралия Снимка: © Getty Images

Германският министър на външните работи Аналена Бербок обяви, че отменя планираното си първо посещение в Австралия и Нова Зеландия.

Решението беше обявено, след като Бербок и делегацията ѝ се оказаха блокирани в Абу Даби заради техническа авария на правителствения Airbus.

Самолетът трябваше да изхвърли 80 тона току-що заредено гориво и да се върне обратно на летището в ОАЕ минути след излитането в понеделник сутрин, след като е установен проблем с една от задкрилките.

Бербок е отказала да продължи полета си към Австралия с пътнически превозвач, след като е получила уверения от германския правителствен авиоотряд, че проблемът е решен.

Аварията обаче се е повторила във вторник сутрин, когато самолетът с делегацията е направил нов опит за отлитане. Пилотът отново е прекратил полета минути след излитането - заради същия проблем.

За втори пореден ден правителственият Airbus на Германия е изхвърлил десетки тонове керосин, за да може да се върне и да кацне безопасно в Абу Даби.

Екипът на Аналена Бербок е потърсил други варианти за пътуване до Австралия, но стиковането на натоварената ѝ програма с графиците на обичайните авиопревозвачи се е оказало невъзможно.

"Опитахме всичко - за съжаление не е възможно логистично да продължа пътуването в Индийско-тихоокеанския регион без дефектния самолет. Това е повече от изнервящо. В този регион имаме не само близки приятели, но и партньори. Регионът ще бъде решаващ за световния ред през 21 век. Затова съдържателното и персонално общуване е много важно", казва тя в Twitter.

Прекъснатото ѝ пътуване щеше да е първата визита на германски външен министър в Австралия от 2011 г. насам. Бербок е планирала да посети и един от полуфиналите на женското първенство по футбол, което се провежда в момента в страната.

След поредния технически гаф германските ВВС обявиха, че ще ускорят изваждането от употреба на двата Airbus A340, използвани от федералните министри. Самолетите трябваше да бъдат "пенсионирани" в края на септември.

Бундесверът обслужва правителствените самолети, които в последните години причиняват неприятности на не един и двама държавни представители.

Германското правителство вече е поръчало три нови А350-900 за 1,2 млрд. евро - два от тях вече са в експлоатация. От Министерството на отбраната обясняват, че са предоставили 23-годишния А340 на делегацията на Бербок след "анализ на графика и нуждите на останалите им потребители".

В същата седмица е планирано пътуване на канцлера на Германия Олаф Шолц до Австрия, както и на министърa на икономическото сътрудничество и развитие Свеня Шулце до Мавритания и Нигерия.

Германските медии сравняват фиаското с полета на Аналена Бербок с икономическите проблеми в страната, която изпадна в стагнация през последното тримесечие.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Отказва ли се Санчес от премиерския пост след разследването за корупция срещу жена му

Премиерът на Испания обяви своето решение, след като пет дни спря да изпълнява публичните си задължения

12:22 - 29.04.2024
Важно днес

От "Корал" до Пашата: Скандалът с документите на Кирил Петков и взаимните обвинения

Кирил Петков замеси Румен Николов-Пашата в скандала с предполагаемите фалшиви подписи

10:29 - 29.04.2024