„Фикосота“ инвестира €5 млн. във високотехнологична линия за хартиени продукти Снимка: © Фикосота

Българската компания „Фикосота“, която стои зад брандовете Milde и Emeka, инвестира 5 милиона евро във високотехнологична линия за хартиени продукти. Новото оборудване използва патентована технология от САЩ и Италия. Благодарение на нея фирмата вдига качеството на продуктите си, но и удвоява производствения си капацитет.

Инвестицията включва и закупуване на пакетираща линия от ново поколение с ускорен режим на работа и изцяло нови за пазара разфасовки. „Напълно автоматизирана, палетизацията се извършва от роботи, които подреждат един палет за по-малко от 2 минути“, обясни пред „Капитал“ Красен Кюркчиев, основател и управител на „Фикосота“.

Новото оборудване позволява прецизна изработка на всяка ролка тоалетна или кухненска хартия. Благодарение на нея например късовете в началото и в края ще са с еднакво качество като тези в средата, а ползата е 3-4% повече годен за употреба продукт.

Модерната технология на ембозиране, прецизно оформяща релефа на хартията, повишава нейната дебелина с до 30%, посочват от „Фикосота“ и обясняват, че това влияе на здравината и мекотата. А хартията на ролката става 100% използваема и стига за по-дълга употреба.

Екологичният ефект

Инвестицията води и до 10% понижение на консумацията на електроенергия на ролка, обясняват от „Фикосота“. Очакваният екологичен ефект през идните пет години възлиза на 3 412 кг по-малко въглероден оксид и 1 046 кг по-малко хидрокарбон, както и 45 кг по-малко фини частици.

Въглеродният диоксид, който ще бъде спестен при транспорта, се равнява на 380 814 кг.

Положителен ефект се очаква и върху кислорода в атмосферата заради влиянието върху дърветата – ще бъдат спасени 85 175 дървета, произвеждащи 22 288 351 кг кислород за 5 години. Това е необходимото количество за 1 милион души за 1 година или 15 % от населението на България.

Пазарът на хартиени продукти

Инвестицията на „Фикосота“ идва на фона на значителното развитие на пазара на хартиени продукти през последните 15 години, белязан от технологичните нововъведения. През 2007 г. компанията навлиза в сегмента с Milde и Emeka, като закупува модерна конвертираща линия за тоалетна хартия и кухненски ролки. Завоюваните впоследствие лидерски позиции на двата бранда биват обвързвани именно с иновациите в производство.

Пазарът на тоалетна хартия в България се оценява на над 121 млн. лв., като през последната година бележи ръст от 22%. С двата си бранда Milde и Emeka „Фикосота“ държи 29% пазарен дял.

„Инвестициите, които са внедрени през 2023 г., които са в процес на внедряване или ще бъдат започнати тази година, са за 24 млн. лв. Предстоящите инвестиции до 2025-а в средносрочен план са за около 80 млн. лв.“, коментира Красен Кюркчиев.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Борисов "помирил държавата със сглобката", за да не стане като в Словакия

Симеон Дянков се оказа изненадващ гост на предизборна кампания на ГЕРБ

18:53 - 17.05.2024
Технологии

А1 спечели четири отличия във вечерта на наградите 

Кампанията "Интернет за всички" за безопасна интернет среда за децата също получи приз

17:37 - 17.05.2024
Живот

На тъмно: Сърбия подари знакова сграда на зетя на Тръмп, за да построи хотел

Властите твърдят, че не са продавали, а са отдали терена под наем за 99 години

16:44 - 17.05.2024
Важно днес

Румен Радев: Не виждам основание за промени в ръководството на НСО

Президентът очаква извънредното заседание на НС да се превърне в "предизборна трибуна"

15:27 - 17.05.2024