Филип Морис Интернешънъл очаква до 2025 г. 50% от приходите да са от бездимни продукти

Амбицията на "Филип Морис Интернешънъл" да се превърне в компания, чийто бизнес е доминиран от бездимните продукти, вероятно ще се осъществи още през 2025 г.

Това е срокът, който мениджмънтът на компанията залага за постигане на доста висока цел - 50% от приходите на компанията да идват от този тип изделия.

Първата крачка вече е направена. Главният изпълнителен директор на "Филип Морис Интернешънъл" Яцек Олчак посочва, че 28% от приходите на групата през първото тримесечие на 2021 г. вече идват от бездимните продукти като устройството за награяване на тютюн IQOS.

Независимо от значителните инвестиции в проучвания и разработки, научни изследвания, експертна оценка и комерсиализиране на бездимните платформи като IQOS, мениджмънтът на компанията е успял да повиши и дивидентите за своите акционери през целия период на инвестирането.

"Смисълът на инвестициите в проучване на пазара и на настроенията на потребителите e да се подготвим за насочване към качествено нови бизнес сфери за ФМИ. Намираме се на прага на нов етап от развитието, който ще е свързан с продукти извън тютюна и никотина", посочва Олчак по време на презентация на форума Goldman Sachs Global Staples.

Той обръща внимание, че вече половината от висшия мениджмънт на "Филип Морис Интернешънъл" e съставен от хора, които са се присъединили към компанията, идвайки от несвързани с тютюневата индустрия бизнеси.

Интересът на ФМИ за разширяване към нови области, извън тази на никотиновите продукти, е свързан с продажбата на изделия на растителна основа като чист CBD, и медикаменти за респираторен прием.

"В последните 6 години с IQOS доказахме, че можем да трансформираме компанията и да дадем научна обосновка за безопасността и качеството на новите продукти без дим. Променихме модела на работа от B2B към директен контакт с потребителите. Това е една от причините за високия процент на потребителите на IQOS, които са се отказали от пушенето на конвенционални цигари. Искаме да използваме цялото познание от работата ни по разработката на платформи като IQOS за разработването на други инхалационни продукти", казва той.

Над 1,5 млн. са новите потребители на IQOS само за първото тримесечие на 2021 г. В момента устройството за нагряване на тютюн е достъпно на 66 пазара и има потребителска база от 19,1 млн. души, от които 14 млн. души са преминали изцяло на него и са спрели да пушат горими цигари.

През втората половина на 2021 г. се очаква ФМИ да пусне на пазара новата версия на IQOS - IQOS ILUMA, която ще елиминира нуждата от почистване на нагревателя и допълнителна поддръжка, ще направи устройството много по-устойчиво на повреди и ще бъде още по-интуитивно за ползване.

Подобренията в ILUMA може да помогнат и за привличането на по-консервативните пушачи на конвенционални цигари, които досега са се отнасяли по-резервирано към прехода към иновативни бездимни продукти.

В дългосрочен план "Филип Морис Интернешънъл" си поставя цели за разширяване на бизнеса и инвестициите към нови сфери и продукти, вкл. никотинови пакетчета за орална употреба и устройства от ново поколение.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024