Снимка: © Getty Images

"Филип Морис Интернешънъл" (PMI) е предложил 1,2 млрд. долара за придобиването на контрола върху британската компания за производство на инхалатори Vectura. 

Vectura се специализира в създаването на устройства за прием на лекарства чрез вдишване.

Придобиването на компанията е първата стъпка на "Филип Морис" в сферата на фармацевтичния бизнес извън традиционното производство на тютюневи и никотинови продукти - особено след успеха на бездимните устройства IQOS. 

През февруари компанията обяви за своя цел да генерира над 50% от общите си нетни приходи от бездимни продукти до 2025 г. PMI залага и на стратегия за излизане извън полето на никотиновите продукти, като към 2025 г. ще се стреми да реализира най-малко 1 млрд. долара нетни приходи от други видове изделия на растителна основа като CBD или медикаменти за респираторен прием. 

Vectura досега е водила преговори за продажба с Carlyle, но ръководството на компанията е преразгледало досегашната си препоръка, след като е получило офертата на "Филип Морис". 

Reuters цитират анализатори, според които предложението на PMI подчертава стратегическата стойност на технологичната платформа на Vectura. Това е втората голяма сделка на "Филип Морис" през тази седмица, след като компанията се съгласи да придобие производителя на никотинови дъвки Fertin Pharma

Плановете за Vectura са тя да продължи да работи като самостоятелно дружество в центъра на бизнеса на PMI с терапевтични продукти за вдишване. 

Главният изпълнителен директор на PMI Яцек Олчак посочва, че последните две сделки ще помогнатна компанията да реализира стратегията си "Отвъд никотина" чрез разширяване на капацитета в иновативните формули за инхалирани и орални продукти. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Прочети